Cetățenii străini din Constanța se plâng că nu primesc locuințe sociale de la Mazăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă problemele de integrare în comunitate, cetățenii străini care trăiesc în Constanța reclamă discriminarea la care sunt supuși vizavi de acordarea locuințelor sociale.

Ali Teizini din Siria locuiește în Constanța de mulți ani. De curând a rămas șomer. A încercat să obțină o locuință de la Primăria Constanța, dar i s-a spus că Hotărârea de Consiliu Local privind atribuirea de spații localitive îi privește și pe cetățenii români.
Asta în condițiile în care în Constanța trăiesc aproximativ 3.400 de cetățeni din afara Uniunii Europene, conform datelor Oficiului Român pentru Imigrări.

Piedici investitorilor străini

Și oamenii de afaceri străini se plâng de condiții restrictive. Spre exemplu, conform noii legislații, un investitor care vine în România trebuie să aibă un capital social foarte mare, de 100.000 de euro, minimum 10 angajați, iar patronul să aibă mai multe diplome de specializare.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor străini, în Constanța se derulează mai multe programe. Peste 100 migranți din afara UE au beneficiat la Constanța de facilitarea integrării în comunitate
Dintre aceștia, peste 90 de cetăţeni străini au fost informaţi cu privire la posibilităţile de integrare, drepturile şi obligaţiile ce rezultă din dreptul de şedere legală pe teritoriul României, prin actualizarea şi traducerea în limbile arabă, turcă, chineză şi engleză a Ghidului de informare pentru cetăţenii din state terţe „Bun venit în România!”.

Cursuri de limba română

De asemenea, prin proiect s-au oferit cursuri de limba română unui număr de 30 cetăţeni din state terţe cu un drept de şedere în România, informare şi asistenţă juridică în vederea recunoaşterii şi echivalării diplomelor de studii/de calificare unui număr de 12 de persoane, din care 5 au fost asistați financiar in vederea achitării taxei de trimitere a dosarului la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor.
Au fost susținute 3 sesiuni de orientare şi de acomodare culturală unui număr de 49 de persoane. Temele principale abordate au fost: Constituţia României, Codul Muncii, instituţii publice, asigurări sociale, mediul de afaceri, activități de divertisment etc.
18 cetățeni au participat la training-ul intitulat „Spargerea barierelor culturale“. Acest training a avut scopul de a crește gradul de conștientizare al RTT-iștilor și al cetățenilor români pe problematica importanței dialogului intercultural pentru armonizarea relațiilor în cadrul comunităților multietnice.
21 de cetățeni au urmat și au absolvit un curs de formare profesională, specializarea Inspector (Referent) Resurse Umane. Cursul de „Inspector (Referent) de resurse umane” este acreditat de statul român prin Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării și Inovării. Certificatul eliberat la absolvire de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor este recunoscut atât la nivel naţional cât şi în statele membre ale Uniunii Europene. După absolvire, participanții au devenit Inspectori de resurse umane acreditați conform ocupaţiei de Inspector de resurse umane din COR Cod: 333304.
Rolul cursului de Inspector Resurse Umane a fost acela de a le facilita găsirea unui loc de muncă pe teritoriul României.

Acces la serviciile de sănătate


26 de cetățeni au beneficiat de informare şi asistenţă juridică, socială în vederea accesării serviciilor medicale şi 15 dintre ei au fost asistați financiari în vederea acoperirii contravalorii asigurării medicale și pentru decontarea unor tratamente cum ar fi: diabet, paradontoză etc.
Centrul pentru Resurse Civice (CRC) anunță apariția vocabularelor tematice de învățare a limbii române, precum și a dicționarului român-turc, turc român.

Vocabulare tematice

Cetăţenii străini au acces din această primăvară la materiale de învățare a limbii române, prin publicarea a şase vocabulare tematice de limba română în limbile engleză, turcă, arabă, chineză, a unor înregistrări audio ale vocabularelor tematice, precum şi a unui dicţionar român - turc/turc-român. Vocabularele acoperă 6 domenii de interes pentru cetăţenii din state terţe. Temele acoperite de aceste vocabulare sunt: sănătate, educație, interviu de angajare, relații de muncă, interacțiunea cu funcționari publici, drepturi și obligații fundamentale.
Vocabularele tematice cuprind un dicţionar, un dicţionar frazeologic, traduceri ale unor definiţii, scurte dialoguri şi texte pe temele amintite. Aceste module au rolul de a facilita învăţarea limbii române, comunicarea cu cetăţenii români, cu angajatorii sau funcţionarii publici şi contribuie la înlesnirea accesului pe piaţa muncii, prin dobândirea unui vocabular tehnic/profesional minim în domeniul de activitate în care activează RTT.

Unde s-a derulat proiectul

Proiectul „Facilitarea integrării resortisanţilor ţărilor terţe în societatea românească” a avut drept scop îmbunătăţirea şanselor de integrare a străinilor cu drept de şedere legală în România, prin asigurarea asistenţei necesare pentru creşterea nivelului de cunoaştere al limbii române, a şanselor de ocupare şi a accesului la serviciile publice. O altă dimensiune vizată a fost diminuarea excluziunii sociale şi a practicilor discriminatorii la adresa comunităţilor RTT, prin facilitarea integrării sociale a acestora. Activităţile proiectului s-au derulat în perioada octombrie 2011 – iunie 2012 în judeţele Constanţa şi Suceava, în municipiul Bucureşti, precum şi în alte orașe din țară.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite