Cercetător: „Distrugerea barajului de pe fluviul Nipru este un eveniment de natură catastrofică“
0Cercetătorii de la Oceanic Club explică efectele pe care distrugerea barajului de pe fluviul Nipru le va avea asupra ecosistemului Mării Negre pe termen mediu și lung.

Echipa de cercetători a Societății de Explorări Oceanografice și Protecția Mediului Marin „Oceanic Club“ spune că efectele asupra deltei Niprului si zonei din apropierea gurii de vărsare în Marea Neagră sunt importante și se vor manifesta pe termen lung.
„Evenimentul este unul de natură catastrofică și, din cauza volumului mare de apă, a creșterii semnificative de ordinul metrilor a nivelului fluviului, va avea în zonă efecte pe termen lung“, explică biologul Răzvan Popescu-Mirceni.
Pe de o parte, explică specialiștii, este vorba despre perturbarea dinamicii sedimentelor din albia fluviului și a depozitelor sedimentare din zona deltei Niprului și a celor din fața gurilor de vărsare a acestuia.
Pe de altă parte, vorbim despre antrenarea unei cantități însemnate de hidrocarburi depozitate pe malurile acestui fluviu sau utilizate în exploatarea hidrocentralei. Pe lângă hidrocarburi și alte substanțe chimice din zonele industriale aflate în aval de lacul de acumulare cel mai important impact pentru bazinul de vest al Mării Negre îl va reprezenta o cantitate însemnată de îngrășăminte destinate agriculturii care, în combinație cu materialul sedimentar de origine biogenă și alte materiale cu potențial fertilizant antrenate de viitură, se vor acumula în acest sector al Mării Negre.
Toți acești fertilizanți vor asigura o resursă care în condiții optime va fi exploatată de algele microscopice și cianobacterii din plancton care pe fondul abundenței de hrană vor putea genera acele fenomene cunoscute sub numele de înflorire algală“.
Mortalitate piscicolă
Algele microscopice din fitoplancton au un ciclu de viață scurt și, după ce vor consuma materialele organice în câteva săptămâni de la declanșarea înfloririi algale, pot să genereze în unele zone marine prin descompunerea în masă, condiții de hipoxie sau chiar anoxie (lipsa oxigenului dizolvat) care, de obicei, mai ales în apele de mică adâncime, duc la mortalitatea peștilor și a celorlalte organisme marine cu mobilitate scăzută sau fixate de substrat.
Efectele asupra regiunii costiere românești vor fi reduse cel puțin în prima fază, respectiv în sezonul de vară 2023, spun specialiștii.
Întreaga încărcătură a viiturii de pe Nipru, înainte de a ajunge în dreptul coastelor românești situate la sud de Delta Dunării, suferă un amplu proces de amestec și diluție și sunt împinse spre larg. Mai mult decât atât, începând din dreptul insulei Sahalin, aflată la gura de vărsare a brațului Sfântu Gheorghe, linia costieră românească este retrasă către vest fiind astfel într-o zonă de „adăpost” în fața curentului circular general al apelor marine din Marea Neagră ceea ce reduce atât cantitatea cât și viteza cu care eventualele mase de apă scăpate direct spre sud de efectul inerțial al Dunării ar ajunge la coasta românească pe țărm.
În opinia biologilor de la Oceanic Club, este exclus să avem de-a face cu evenimente de poluare semnificative pe plajele românești. „În timp, și aici vorbim de cel puțin luni dacă nu ani de zile, putem observa dacă nutrienții din valul de viitură se vor acumula și în zona costieră românească. Totuși, având în vedere procesul de refacere a ecosistemelor marine înregistrat în ultimii 20 de ani pe fondul unei agriculturi mai prietenoase cu natura din bazinul Dunării, ca urmare a măsurilor luate în Uniunea Europeană, impactul e puțin probabil să genereze efecte de aceeași intensitate cu cele din anii ’80, ’90 și începutul anilor 2000“, conchide biologul.
Serviciul de securitate intern al Ucrainei (SBU) susține că are o dovadă că rușii ar fi responsabili pentru distrugerea barajului peste Nipru din regiunea Herson, relatează BBC.

Moscova a negat orice responsabilitate a sa în cazul distrugerii barajului Kahovka, pe care îl ocupă încă de la începutul războiului la scară largă în Ucraina, și a dat vina pe forțele armate ale Kievului.