Cele mai liniştite staţiuni de pe litoral. Unde să petreci zile de relaxare la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1 Mai a fost prima zi din sezonul turistic, când fiecare român s-a bucurat de vacanţă. Fie că te relaxezi pe nisip, fie că alegi o odihnă activă, eşti mereu binevenit pe litoral.  De la un capăt la altul, litoralul Mării Negre te poartă în lumi diferite: din raiul sălbatic de la Vadu, la boema din Vama Veche, vă prezentăm cele mai liniştite staţiuni de pe litoral.

De la un capăt la altul, litoralul românesc al Mării Negre te poartă în diferite lumi: din raiul sălbatic al Rezervaţiei Deltei Dunării, trecând prin tabăra Năvodari, urbanizata Mamaie, sindicalista Eforie şi juvenilul Costineşti, vizitând familistele Neptun-Olimp-Jupiter-Cap Aurora-Venus-Saturn şi Mangalia balneară, până la boema din 2 Mai-Vama Veche. În funcţie de ce ce îţi doreşti să faci cu timpul liber şi cu banii de vacanţă, staţiunile şi satele turistice de la mare pot fi, fiecare în sine, destinaţia potrivită pentru tine.

Cele mai liniştite staţiuni de pe litoral: Năvodari, oraşul taberelor copilăriei

Năvodari, „oraşul unde soarele sărută marea“, trăieşte încă de pe urma zestrei comuniste a taberelor şcolare. Doar câteva pavilioane au fost renovate, dar românii îşi trimit în continuare copiii în tabăra de la Năvodari, aşa cum au fost ei odinioară. Oraşul s-a dezvoltat în zona rezidenţială dinspre Mamaia, denumită Mamaia Nord. Aici s-a ridicat în anii 2000 un cartier de vile somptuoase, folosite ca locuinţe permanente sau case de vacanţă.

Plaja este practic la picioarele cartierului Mamaia Nord, fiind presărată de terase surprinzător de frumoase. Apa este încă foarte curată, astfel că vezi micile vietăţi marine înotând aproape de mal. Accesul dinspre Constanţa se va face mai greu în acest an, din cauza drumului de legătură care a intrat în lucrări de lărgire pe 4 benzi. Mamaia Nord are avantajul de a fi suficient de departe de marile cluburi de noapte din Mamaia pentru a fi ferită de zgomotul muzicii, dar şi destul de aproape, astfel încât drumul până în Mamaia poate fi parcurs într-o plimbare lejeră de 15-20 minute pe ţărmul mării.

FOTO Facebook/Plaja Rapana

image

Cele mai liniştite staţiuni de pe litoral: Eforie cea verde şi marea surpriză Tuzla

Eforia este staţiunea colacelor de plajă, a saltelelor pneumatice şi a şlapilor. Biletele date prin sindicat au creat reputaţia unui loc muncitoresc, dar dacă te pierzi pe străzile încărcate de verdeaţă ai putea regăsi liniştea copilăriei. Vilele vechi, marcate de trecerea timpului, sunt timbre valoroase din clasorul turistic. În anumite locuri, scăldatul este interzis din cauza configuraţiei ţărmului, care naşte curenţi periculoşi.    

Tuzla este marea necunoscută a litoralului. Asemănător capătului nordic de la Vadu-Corbu, accesul la plajă este o mică aventură. Când cobori faleza abruptă, răsplata este pe măsura efortului. Plaja sălbatică are un nisip dens, iar peisajul este idilic. Scăldatul însă trebuie făcut cu precauţie. Valurile se izbesc violent de mal, iar apa este plină de bolovani. Pe plajă sunt două foişoare improvizate de pescari, unde poţi mânca peşte fript pe plită. Cazarea găseşti doar la localnici.

Plaja Azur din Eforie 

image

Cele mai liniştite staţiuni de pe litoral: Vadu şi Corbu, în top

Vadu este cel mai nordic punct al litoralului constănţean şi face parte din Rezervaţia Deltei Dunării. Situat la 40 de kilometri de Constanţa, satul izolat de lume oferă refugiul ideal. Telefonul mobil nu are acoperire în zonă, astfel că doar pescăruşii călători pot purta mesajul către lumea exterioară. Cine vine la Vadu o face pentru plajă, pentru dormit în cort şi pentru cina la foc de tabără. Fâşia de plajă cu nisip alb şi apă limpede de cleştar este ascunsă de o perdea de vegetaţie sălbatică. Plaja este destul de lată şi de întinsă pentru a lăsa loc de intimitate. Aprovizionarea se face de la micile buticuri din sat, unde găseşti de-ale gurii, sau poţi mânca la cherhanaua de aici. Distanţa de civilizaţie face locul şi mai tentant pentru turişti, dar şi pentru organizatorii de evenimente.

Corbu este comuna de care aparţine Vadu, iar turismul a pătruns aici de câţiva ani. Localnicii au investit în pensiuni, iar nivelul confortului se reflectă în preţul cazării: minimum 70 lei camera pe noapte, aidoma staţiunilor. Distanţa faţă de Constanţa este 23 kilometri, iar faţă de Năvodari - doar 12 km. Aşezarea este străbătută de un drum judeţean circulat care duce spre Tulcea.

Plaja Corbu, una din ultimele colţuri sălbatice FOTO wildstate.ro

image

Cele mai liniştite staţiuni de pe litoral: Costineşti, preferat de yoghini pentru meditaţie

Costineşti este amintirea favorită din comunism. Staţiunea tineretului are repere celebre: Obeliscul, Epava, Radio Vacanţa cu Andrei Partoş, Forum, Vox Maris, disco Ring, terasa Tineretului. Ca orice amintire, trebuie păstrată doar în suflet şi nu trebuie comparată cu prezentul. Muzica bună a dispărut din centrul staţiunii, gonită de manele. Terasele cu şaorma şi gogoşi sufocă toate aleile. Pentru linişte îndepărtaţi-vă de centru şi mergeţi fie în Schitu, satul sudic alipit de staţiune, fie spre marginea Costineştiului, locul preferat de yoghini pentru tabere şi meditaţii.

Costineşti FOTO Wikipedia 

image

Cele mai liniştite staţiuni de pe litoral: galaxia sudului

Olimp deschide şirul staţiunilor sudice care poartă nume de planete: Neptun, Jupiter, excepţia Cap Aurora, Venus, Saturn. Împreună reprezintă Turnul Babel al litoralului. Oaze noi de turism, cu localuri de 5 stele, se amestecă printre hoteluri comuniste nerenovate sau abandonate, bâlciuri şi terase populare.  

Mangalia a inclus turismul balnear în viaţa oraşului cu arheologie preţioasă. Portul modernizat, cu yachturile ancorate la cheu, are aerul unei esplanade mediteraneene. Şi la doar 7 kilometri începe zona liberă de prejudecăţi a României. Satele 2 Mai şi Vama Veche sunt arhicunoscute ca paradisul pierdut, însuşit de noua generaţie. Pregătiţi-vă aici pentru turism boem, nopţi albe şi multe prietenii!

image

Mamaia, locul de la extrema topului cu cele mai liniştite staţiuni de pe litoral 

Mamaia este prin definiţie staţiunea gălăgiei, a aglomeraţiei, a distracţiei. Cvartalul de lux al cluburilor din nord este noaptea un furnicar de maşini scumpe, fete decorative şi băieţi de băieţi. Mamaia este o staţiune de top şi la preţuri. Vara eşti norocos dacă găseşti o cameră sub 200 lei, iar masa pentru 2 persoane ajunge la 100 lei. Plus sucurile, apa minerală, berea, îngheţata, cocteilurile, umbreluţa şi şezlongul, telegondola, trenuleţul şi intrarea în club, nota de plată zilnică este consistentă. „Mai scump ca în străinătate“, spun criticii litoralului românesc.

image

Vă mai recomandăm

Plaja Corbu, într-un top 10 al celor mai frumoase plaje din lume. „Este un tărâm al păcii şi serenităţii“

Cele mai frumoase locuri din Delta Dunării. Vacanţă printre nuferi, stejari seculari, lotci şi pelicani

Misterele celor mai frumoase insule din România: Triunghiul Bermudelor din Insula Şerpilor - locul în care marea arde, ciudata Ada Kaleh, insula cu turban

Gura Portiţei, locul unde se aude liniştea

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite