Bustul Reginei Maria, dezvelit în faţa Muzeului de Artă. Visul Doinei Păuleanu s-a împlinit în ziua morţii ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul Reginei Maria a României foto CJC
Bustul Reginei Maria a României foto CJC

Bustul Reginei Maria este o lucrare pe care primarul din Balcic, Octavian Moşescu i-a comandat-o sculptorului român, Oscar Han. Realizat în anul 1932, acesta a fost dezvelit în septembrie 1933.

„Astăzi, 23 decembrie 2020 s-a împlinit un mai vechi deziderat al celei care a fost unul din cei mai reprezentativi oameni de cultură din judeţul nostru si directorul Muzeului de Artă Constanţa, doamna Doina Păuleanu, dezvelire bustului Reginei Maria a României”, transmite Consiliul Judeţean Constanţa (CJC).

„Astăzi trebuia sa fie o zi frumoasă, o zi de o reală emoţie în care nu numai că am dezvelit o operă monumentală, ci bustul suveranului ce ne-a unit prin grijă şi curaj! Din păcate omul de cultură care a marcat istoria culturală a Constanţei, Doina Păuleanu, cea care a avut acest vis de a pune în valoare bustul Reginei Maria, din păcate nu mai este de puţin timp printre noi. Aşa cum ştiţi cu toţii, a plecat într-o altă lume, poate o lume mai bună, care o va preţui mai mult decât am reuşit noi să o preţuim. Cea care a lăsat cel mai mare gol în lumea oamenilor de artă constănţeni, va ramâne în sufletele noastre!”, a spus Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Bustul a fost amplasat pe un soclu înalt special ridicat în faţa Muzeului de Artă din Constanţa.

Bustul Reginei Maria este o lucrare pe care primarul din Balcic, Octavian Moşescu i-a comandat-o sculptorului român, Oscar Han. Realizat în anul 1932, acesta a fost dezvelit în septembrie 1933, iar în 1940, când s-a cedat Cadrilaterul Bulgariei, sculptura a ajuns la Constanţa, fiind depozitată în diverse spaţii. Lucrarea era înscrisă în patrimoniul Muzeului de Artă Constanţa ca fiind anonimă, «bust de femeie». 

În data de 27 noiembrie 2020, cu doar câteva zile înainte de Ziua Naţională a României, bustul din bronz al Reginei Maria, a fost înălţat pe soclul special ridicat în faţa Muzeului de Artă Constanţa.

„Pentru a-i preţui memoria şi a o cinsti (pe Doina Păuleanu n. red.), voi iniţia un proiect de hotărâre al Consiliului Judeţean Constanţa, ca acest muzeu căruia şi-a dedicat practic toată viaţa, să se numească Muzeul de Artă “Doina Păuleanu” Constanţa”, spune Mihai Lupu.


Citeşte şi:

Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa, a murit

Povestea cutremurătoare a revoluţionarei care în 1990 a obţinut azil politic în Italia



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite