Boala limbii albastre se extinde în judeţul Constanţa. Toate târgurile de animale au fost închise până pe 5 octombrie
0Boala limbii albastre a ajuns şi în satul Vlahii, comuna Aliman. Mai multe ovine sunt suspectate de specialişti că ar suferi de această boală, iar analizele vor stabili dacă se confirmă sau nu diagnosticul.
Instituţia Prefectului – Judeţul Constanţa a primit marţi, 9 septembrie, de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, o adresă prin care se aduce la cunoştinţă existenţa unei noi suspiciuni a unor focare ale bolii Bluetongue (boala Limbii albastre), în localitatea Vlahii din comuna Aliman. Cele două probe de sânge recoltate din exploataţia de ovine au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi pentru Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti pentru analiză.
În aceste condiţii, Instituţia Prefectulul - Judeţul Constanţa a trimis către Primăria Aliman adresa nr. 8814 prin care solicită activarea Unităţii Locale de Sprijin şi informarea cetăţenilor despre existenţa suspiciunii bolii la nivelul comunei.
În baza adresei primite din partea Instituţiei Prefectului – Judeţul Constanţa, primarul comunei Aliman, Gheorghe Topalu a activat Unitatea Locală de Sprijin. Acestea a luat deja primele măsuri, printre acestea fiind şi
informarea cetăţenilor crescători de animale despre evoluţia bolii, educarea cu privire la observarea permanentă a rumegătoarelor pe care le deţin, obligativitatea anunţării modificării stării de sănătate a animalelor medicului veterinar, recomandarea pentru curăţirea şi îndepărtarea gunoiului de grajd de lângă adăposturi, tratamentul rumegătoarelor cu substanţe insecticide sau insectifuge pentru a preveni infectarea animalelor cu virusul Bluetongue.
Proprietarul de animale este obligat să anunţe medicul veterinar de liberă practică împuternicit, apariţia unor prime semne de boală, de la primele cazuri de moarte sau tăieri de necesitate, iar până la sosirea personalului sanitar veterinar, să izoleze animalele bolnave şi să păstreze pe loc cadavrele, pentru investigaţii postmortem; orice mişcare a efectivelor de rumegătoare este permisă numai cu avizul DSVSA Constanţa.
De asemenea, proprietarul de animale are obligaţia să permită medicului veterinar oficial să verifice starea de sănătate a rumegătoarelor din gospodărie/exploataţie şi să-l sprijine în efectuarea operaţiunilor sanitare veterinare.
Vânzarea, trecerea în proprietatea altor persoane, tăierea pentru consumul public se va face numai cu avizul medicului sanitar veterinar, după confirmarea primită din partea DSVSA Constanţa. Toate cazurile de îmbolnavire sau moarte la rumegătoare vor fi anunţate, fără întarziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit. Medicii veterinari vor verifica zilnic efectivele de animale din focar în vedere depistării unor noi cazuri de rumegătoare bolnave;
Totodată, prefectul judeţului Constanţa a emis ordinul nr. 478/09.09.2014 prin care sunt închise toate târgurile de animale pe raza judeţului până la data de 5 octombrie, urmând ca ulterior, în funcţie de evoluţia bolii Bluetongue, reprezentanţii ANSVSA să dispună noi măsuri.
Boala Bluetongue nu afectează omul. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru consumul uman.
Vă mai recomandăm:
Boala limbii albastre, confirmată oficial în judeţul Constanţa