Avizele proiectului imobiliar din zona plajei Corbu, pline de ilegalități. Ministerul Mediului cere cercetarea funcționarilor publici
0Proiectul imobiliar început în zona plajei sălbatice de la Corbu a stârnit multe controverse. Controalele efectuate acolo au scos la iveală ilegalități comise chiar de instituțiile statului ce au menirea de a proteja și conserva acest patrimoniu UNESCO.

Zona plajei Corbu, județul Constanța, face parte din aria economică a Rezervației Biosferei Delta Dunării – patrimoniu UNESCO. Deși se bucură de protecția multor legi care reglementează strict modul de avizare și autorizare ale unor construcții, instituțiile statului au încălcat aceste norme și au vizat un proiect imobiliar controversat.
Acest lucru reiese dintr-un Raport al Ministerului Mediului, întocmit în anul 2022, menționat în răspunsul oferit interpelării făcute de deputatul constănțean Bogdan Bola (Forța Dreptei).
„Din vara anului trecut am solicitat Ministerului Mediului răspunsuri referitoare la lucrările din zona Corbu. A fost necesar să revin de trei ori cu aceeași interpelare pentru ca, în ianuarie 2023, să-mi răspundă”, spune deputatul.
Realizat de Direcţia Corp Control, Integritate şi Anticorupție din Ministerul Mediului, raportul semnalează multe nereguli descoperite în actele de avizare ale Planului Urbanistic Zonal și în modul în care au fost emise avizele și acordurile de mediu ce au stat la baza autorizațiilor de construire ale celor două proiecte „Construire șase corpuri de locuințe colective” şi „Construire 18 corpuri de locuințe colective”, ambele făcând parte integrantă din complexul imobiliar denumit „Sat pescăresc”.
Vizate de Corpul de Control au fost următoarele instituții: Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Agenţia pentru Protecția Mediului Constanța, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Garda Naţională de Mediu Comisariatul Județean Constanţa și Garda de Mediu - Comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

PUZ plin de nereguli
Concret, raportul arată că a fost emis un aviz de mediu în anul 2016 pentru PUZ „Lotizare sat vacanță cu specific pescăresc – 1” deși calificativul general al calității ultimului studiu de evaluare adecvată pentru planul urbanistic zonal a fost B (informația nu este completă, însă, în circumstanțele anumitor cazuri particulare, concluziile pot fi acceptate ca fiind rezonabile şi obiective) și în raportul de mediu nu a fost analizat impactul cumulat cu PUZ „Lotizare sat vacanță cu specific pescăresc – 3”, deși reglementarea acestora s-a făcut în paralel.
Un alt aspect nelegal semnalat de raport este faptul că documentele pentru PUZ „Lotizare sat vacanță cu specific pescăresc – 1” nu conțin coordonatele STEREO 1970 ale planului.
De asemenea, Consiliul Științific al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării „nu s-a întrunit să avizeze acest PUZ, deși au fost înregistrate puncte de vedere negative formulate în nume personal de către unii membri ai Consiliului Științific”.
Acorduri de Mediu puse sub semnul întrebării
În anul 2020, Administrația Rezervației Delta Dunării emitea două acorduri de mediu pentru proiectele imobiliare pe care SC Logis Project SRL intenționa să le dezvolte în zona plajei Corbu. Și aceste acorduri au fost verificate de Ministerul Mediului, iar neregulile ce au stat la baza emiterii lor au fost scoase la iveală.
Astfel, ARBDD a emis în septembrie 2020 aceste acorduri de mediu deși în mai 2020, Comisia Internă de Analiză a ARBDD consemna că se fragmentează și se pierd cumulat peste un hectar din habitatul „Dune mobile embrionare” şi trei hectare din habitatul speciei „fâsa de câmp.” „Ca urmare acestor analize, punctul de vedere propus care trebuie formulat către Agenția de Protecția Mediului Constanța este că, abordarea evaluatorului conform căruia impactul este nesemnificativ asupra ariei naturale protejate, este nefundamentat, având în vedere legislația europeană şi naţională și de conservare a ariei protejate.”
Tot la acest capitol, raportul Ministerului Mediului relevă că Institutul Național de Cercetare Dezvoltare „Delta Dunării" Tulcea a emis un punct de vedere scris în care a arătat că proiectul imobiliar are un impact negativ asupra ariei protejate, iar Consiliul Ştiinţific al Rezervației Biosferei Delta Dunării nu a adoptat o hotărâre cu privire la proiectele propuse de SC Logis Project SRL.

Corpul de Control a descoperit și o altă încălcare a legii: regimul distanței terenului pe care se va realiza investiția și limita Mării Negre.
„Limita amplasamentului primului proiect (șase imobile) față de linia cea mai avansată a mării se află la distanța de 104,50 metri, în extremitatea sudică, şi 107,28 metri în partea centrală a perimetrului, față de distanța de 152,5 metri prevăzută în Acordul de mediu, iar limita amplasamentului celui de-al doilea proiect (18 imobile) se afla la distanța de 112,45 metri în partea sudică, 140,28 metri în partea nordică și 135,07 metri în extremitatea nordică, faţă de distanța de 154 metri prevăzută în Acordul de mediu”, se arată în raportul de control.
Funcționari publici, verificați
Ministerul Mediului susține că raportul a fost trimis către Agenția Națională de Mediu, ARBDD, Apele Române și „alte organe abilitate” pentru a se face cercetări cu privire la persoanele responsabile de toate aceste ilegalități.
În acest moment, proiectul imobiliar de la Corbu este sistat, Prefectura Constanța cerând în instanță anularea autorizațiilor de construire. În schimb, dezvoltatorul imobiliar – Logis Project – a susținut mereu că a respectat toate etapele de reglementare.