Avertisment SUA pentru români: „Se vor auzi focuri de armă și explozii minore“. Avioanele vor traversa țara, de la mare la munte
0Militarii americani de la Baza Mihail Kogălniceanu (Constanța) pregătesc, împreună cu militarii români, exerciții aeriene pe ruta aeriană între mare și munte, în zona de antrenament de la Cincu (Brașov).
Populația este avertizată că în intervalul 27 ianuarie‑4 februarie 2024 se poate aștepta la zgomote provenite de la focurile de arme sau de la explozii minore, de la tehnică folosită în acest exercițiul militar.
Forța operativă 82 a Armatei SUA împreună cu aliații români fac, începând de sâmbătă, 27 ianuarie 2024, până în data de 4 februarie 2024, exerciții comune care ar putea deranja locuitorii din zonele survolate ce aparatele de zbor. Este vorba despre o zona extinsă: antrenamentele au loc pe culoarul aerian dintre Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu (Constanța) și Baza Cincu (Brașov).
Aeronavele americane și aliate, din informațiile noastre elicoptere, zboară pe rute pre-planificate către zona de antrenament și pot transporta echipamente utilizate pentru antrenament.
„Locuitorii se pot aștepta la zgomote minore pe tot parcursul perioadei de antrenament, inclusiv focuri de arme de calibru mic și explozii minore. Organizatorul va depune toate eforturile pentru a respecta ordonanța locală de zgomot din Cincu”, se arătă în anunțul reprezentantului forțelor militare americane de la Baza Mihail Kogălniceanu.
Ultimul exercițiu al piloților și parașutiștilor militari, când locuitorii au fost avertizați asupra zgomotului, a avut loc, în urmă cu două săptămâni, la Constanța. Asemenea informări au început să vină din primăvara anului trecut, când mai mulți constănțeni s-au plâns că aparatele militare au zburat prea aproape de sol, provocând panică, mai ales că nu se știa, la acel moment, de aceste antrenamente.
De asemenea, detonările controlate de muniție din poligonul Murfatlar, din ce în ce mai dese și mai intense în ultima perioadă, cu efecte îngrijorătoare (zgomote extrem de puternice, vibrații ale caselor, cutremurături ale pământului) au stârnit spaima, nemulțumirea și revolta locuitorilor pe o distanță considerabilă (incluzând Constanța și arealul înconjurător, pe zeci de kilometri) și chiar au provocat, la presiunea presei, o anchetă a Gărzii de Mediu Constanța.