Aşa a fost la Gala FITIC. Festivalul de teatru independent care a scos constănţenii în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este numit „revoluţia culturală“ de la Constanţa, pentru că a adus public numeros, peste capacitatea sălii de teatru, la spectacole. Festivalul Internaţional de Teatru Independent (FITIC) - Blue Theatre a fost un succes de la debutul său. Primăria Constanţa promite finanţarea evenimentelor „în care oamenii se implică“.

Publicul s-a înghesuit să intre la spectacolele FITIC, care au fost oferite gratuit în perioada 3-10 septembrie, la sala Fantasio a Teatrului de Stat din Constanţa.

Organizator a fost Asociaţia Culturală Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului, care a avut sprijinul şi finanţarea Primăriei Constanţa.

Sala Fantasio (270 locuri) s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul constănţean. Spre exemplu, piesa „Un bărbat şi mai multe femei“ s-a jucat în aceeaşi seară de două ori, cu o pauză de doar 10 minute pentru protagoniştii Claudiu Bleonţ şi Magda Catone.

Iar Horaţiu Mălăele a închis festivalul jucând „Sunt un orb“ în stradă, sâmbătă, 10 septembrie, în faţa teatrului. Peste 3.500 spectatori a avut ineditul recital, desfăşurat pe treptele de la Fantasio, cu circulaţia blocată pe Bulevardul Ferdinand.

„Primăria evaluează impactul necesităţii evenimentelor în ce-i priveşte pe cetăţeni prin gradul lor de implicare. Acolo unde sunt oameni, acolo suntem şi noi. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât vom face lucruri mai bune.

Primăria nu face lucruri doar de dragul de a le face, ci identifică interesul oamenilor şi acţionează acolo unde aceştia o doresc. Şi dacă teatrul este pe cale să redevină o tribună publică şi un pol de interes atât de puternic pentru cetăţenii oraşului, Primăria va susţine din toate puterile acest interes“, a declarat primarul Decebal Făgădău.

Horaţiu Mălăele la FITIC Sursa foto Mircea Stoian FITIC

image

„Pe parcursul întregii săptămâni (F.I.T.I.C. a început pe 3 septembrie), peste 10.000 de constănţeni s-au adunat în faţa Teatrului de Stat, partener în acest proiect, care a pus la dispoziţie sala. Nu toţi au reuşit să şi intre, spaţiul dovedindu-se neîncăpător. De aceea s-a găsit soluţia scoaterii teatrului în stradă şi, pe această cale, organizatorii – Asociaţia Culturală Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului – mulţumesc maestrului Horaţiu Mălăele pentru că a fost de acord să susţină recitalul în stradă, şi Primăriei Constanţa, pentru sprijinul acordat în derularea acestui experiment. Căci asta a fost până la urmă. Iar concluzia lui este una simplă: publicul din Constanţa este doritor şi chiar face sacrificii pentru a intra la teatru“, spun organizatorii.

Premiile FITIC 2016

În cadrul Festivalului au fost oferite şi patru premii, juriul fiind format din: actriţă Adriana Trandafir – preşedintele juriului; Cristian Hadji-Culea – regizor, cadru didactic U.N.A.T.C. Bucureşti, director al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi; Daniela Hanţiu – actriţă, decan prof.univ.dr. al Facultăţii de Arte, Universitatea Ovidius din Constanţa; Daniel Vulcu – regizor şi actor, director Teatrul „Regina Maria“ din Oradea; Dana Dumitrescu – actriţă, director Teatrul de Stat Constanţa, cadru didactic al Facultăţii de Arte, Universitatea Ovidius din Constanţa; Ion Coja – lingvist, publicist, dramaturg; Alina Cristea – teatrolog, critic de teatru, jurnalist cultural, conf.univ.dr. al Facultăţii de Arte, Universitatea Ovidius din Constanţa.

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a fost acordat actriţelor Raluca Aprodu şi Denisa Nicolae, iar pentru cea mai bună interpretare masculină, lui Tudor Istodor. Cel mai bun spectacol a fost considerat „Happy End“ de Zsolt Poszgai, în regia lui Alexandru Bogdan, iar premiul juriului a ajuns în Italia, pentru spectacolul „Made in Ilva“ al companiei Instabili Vaganti – scenariul şi regia: Anna Dora Dorno, distribuţia: Nicola Pianzola.

image

Horaţiu Mălăele, la Constanţa Sursa foto Mircea Stoian FITIC

Spectacolul lui Horaţiu Mălăele de la Festivalul de teatru independent Constanţa Sursa foto Mircea Stoian FITIC

Pe aceeaşi temă:

Premieră la Constanţa. Horaţiu Mălăele va juca în stradă, în faţa sălii Fantasio

Weekend la mare: Regata Marilor Veliere, teatru independent, concursuri sportive la Mamaia, primul festival al sporturilor litorale la Techirghiol

Cele mai frumoase corăbii din lume, în Portul Constanţa. Regata Marilor Veliere oferă spectacol: muzică, dans, delicatese din Dobrogea, artizanat şi artificii

Înot în mare, ciclism, alergare. Cel mai mare concurs de triatlon din Est şi Balcani are loc la Mamaia


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite