Premieră la Constanţa. Horaţiu Mălăele va juca în stradă, în faţa sălii Fantasio

0
0
Public în faţa sălii Fantasio - Teatrul de Stat Constanţa Sursa foto FITIC
Public în faţa sălii Fantasio - Teatrul de Stat Constanţa Sursa foto FITIC

Experimentul Festivalului Internaţional de Teatru Independent (FITIC) - Blue Theatre, aflat la prima ediţie, a scos constănţenii în stradă. Publicul s-a înghesuit să intre la spectacolele FITIC, care sunt oferite gratuit în perioada 3-10 septembrie, la sala Fantasio a Teatrului de Stat din Constanţa.

Locurile limitate - 270 la număr, care sunt ocupate în ordinea venirii la teatru, nu au fost de ajuns pentru cei care doreau să vadă reprezentaţiile cu actori mai mult sau mai puţin cunoscuţi. Luni seara, peste 600 de persoane s-au strâns în faţa teatrului, protestând împotriva sistemului «primul venit, primul servit», iar marţi, situaţia s-a repetat: peste 800 de persoane doreau să intre în sala teatrului, dar 500 au rămas pe dinafară.

Văzând mulţimea adunată marţi seara, actorul Claudiu Bleonţ, care a venit în festival cu spectacolul «Un bărbat şi mai multe femei“, a avut  o propunere pe care a şi anunţat-o publicului. Ajutat de bodyguarzi, el s-a urcat pe un scaun şi a anunţat că spectacolul se va juca de două ori.

Cu doar o pauză de 10 minute, Claudiu Bleonţ şi Magda Catone, protagoniştii spectacolului care se joacă de peste 25 ani, au realizat astfel o premieră în cariera lor.

„Un spectacol după celălalt, cu sala arhiplină, cu un public extraordinar, cu o energie debordantă, cu multă improvizaţie şi umor, o adevărată lecţie de interpretare actoricească, de joc, dăruire şi pasiune pentru teatru“, au relatat organizatorii.

Actorul Claudiu Bleonţ a declarat, după terminarea reprezentanţiilor: „Nu mi s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva. Este o premieră pentru mine. În întreaga mea carieră nu am întâlnit o asemenea situaţie şi un asemenea public. Mulţumesc Constanţei şi constănţenilor pentru această sublimă experienţă!“.

„Fenomenul de la Constanţa“

„Este un fenomen nemaiîntâlnit la Constanţa, care are loc, de câteva seri, spărgând mitul «la Constanţa nu există public de cultură». Dimpotrivă, a demonstrat că, la malul mării, mii de constănţeni, din toate categoriile sociale şi de vârstă, vor să vadă spectacole de teatru, indiferent de zi sau oră. Sute de oameni iau cu asalt în fiecare seară sala Teatrului de Stat din oraşul nostru, în încercarea de a vedea spectacolele Festivalului Internaţional de Teatru Independent.

Doritori să iasă în întâmpinarea publicului iubitor de teatru şi pentru că spaţiul nu le-a permis o altă variantă, organizatorii au propus un nou experiment: Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa - Blue Theatre se va încheia în stradă, în faţa Teatrului de Stat!

Protagonistul evenimentului este Horaţiu Mălăele, cel care a fost de acord ca acest lucru să se întâmple, fiind mai mult decât încântat de fenomenul de la Constanţa. Îndrăgitul actor a acceptat să scoată din sală în stradă spectacolul său, «Sunt un orb», ce va avea loc sâmbătă, 10 septembrie, ora 20.00, pentru ca toţi constănţenii care doresc să devină public şi să ia parte la un adevărat regal actoricesc să poată face asta.

Toţi oamenii trebuie să poată vedea un spectacol de teatru dacă îşi doresc. Este foarte important ca, dacă putem crea premizele pentru ca acest lucru să se întâmple, să o facem!“, au declarat organizatorii.

Cu ajutorul autorităţilor locale, traseul autobuzelor care merg pe B-dul Ferdinand va suferi modificări ce vor fi anunţate pe facebook şi pe site-ul festivalului, www.fitic.ro. „Vă aşteptăm alături de noi, la sala Teatrului de Stat din Constanţa, în fiecare seară, până sâmbătă, 10 septembrie, inclusiv“, transmit organizatorii.

Programul FITIC poate fi consultat pe site-ul festivalului, www.fitic.ro. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul interzis copiilor.

Ce este Blue Theatre

„Blue Theatre este un concept artistic care dărâmă graniţele ridicate de-a lungul timpului în interiorul acestei arte a efemerului, emoţiei şi măştii, teatrul. La baza acestui concept stă libertatea şi curajul de a afirma imposibilul, de a doborî statui şi socluri ce au fost dintotdeauna acolo, ca un dat, şi de a construi propriile toteme, prin gesturi, cuvinte şi perspective. Blue Theatre propune un teatru al generaţiei sale, o decriptare poate nu întotdeauna plăcută sau confortabilă a realităţii imediate, a emoţiilor, experienţelor şi trăirilor celor de lângă noi şi a celor dinlăuntrul nostru.

Blue Theatre este vocea independentă a artei prezentului, cu orizonturi deschise şi viziuni largi. Alegerea Constanţei ca oraş al primei desfăşurări a acestui festival nu a fost deloc întâmplătoare, marea fiind singurul fundal posibil pentru acest tip de concept teatral. Invitaţii care onorează prima ediţie a Blue Theatre sunt companiile de teatru independent Godot, Teatrul de Artă, Green Hours, În Culise, Teatrul Arte del Anima, Teatrul de pe Lipscani, Compania Instabili Vaganti - Italia, Compania Maladype Theatre - Ungaria, Compania Atom Theatre - Bulgaria, Teatrul Mignon, care aduc în festival peste 20 de spectacole, dar şi actori şi piese consacrate.

În program sunt înscrise şi conferinţe, ateliere de teatru dans, muzică şi dans, precum şi mese rotunde având ca subiecte teme de interes în economia socială şi culturală actuală. De asemenea, conceptul de Blue Theatre implică şi o tranziţie a actului cultural către teatrul social, un răspuns coerent la nevoile actuale ale tinerilor în această societate cu valori mereu permutate“, au prezentat organizatorii.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanţa, Universitatea Ovidius Constanţa, reprezentanţi ai societăţii civile şi este susţinut de Primăria Municipiului Constanţa.

Marius Manole şi Medeea Marinescu pe scena Teatrului din Constanţa Sursa FITIC

Marius Manole şi Medeea Marinescu Teatrul Constanţa Sursa FITIC

Iată programul zilelor următoare de la FITIC:

Joi, 8 septembrie

Ora 16:00 – “Monoloagele vaginului”

Regia: Mona Gavrilaş

Teatru independent


Ora 18:00 – „CABARETUL CUVINTELOR” – in concurs

Distributie: Andreea C. Hristu, Cristina Savu, Ioana Pasca, Radu Catana

Regia: Alexandru Nagy

Coproductie Teatrul Mignon & 8 pt & TIP


Ora 20:00 – “FA TU PRIMUL PAS” – in concurs

Distributie: Raluca Aprodu, Marius Călugăriţa

Regia: Andrei Munteanu

Productie: Teatrul de Arta Bucuresti

Vineri, 9 septembrie

Ora 18:00 – „MALAIES IN CALCAIES” – in concurs

Distributie: Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraş, Ovidiu Cosovanu, Dumitru Georgescu, Tiberiu Enache, Daniel Chirilă

Regia: Daniel Chirila

Productie: Green Hours


Ora 20:00 – “CUM SE DUCE TOTU’ DRACU” – in concurs

Distributie: Ioana Chelmus, Florin Fratila

Productie: In Culise


Ora 22:00 – “PASAREA MAIASTRA-MARIA TANASE”

Recital ADRIANA TRANDAFIR


Ora 00:00 – Atelierul de noapte-teatru, muzica si dans

Sustinut de: Adriana Trandafir, Prof. Univ. Dr. Daniela Vitcu Hantiu

Sâmbătă, 10 septembrie


Ora 17:00 – “PRITHVI” – in concurs

Atom Theatre Bulgaria


Ora 18:00 – “DRAGOSTE SI CAPSUNI” – in concurs

Distributie: Ana Odagiu, Alex Zob

Regia: Marius Gîlea

Productie: Godot Cafe -Teatru


Ora 20:00 – GALA FITIC 2016

Invitat: Horatiu Malaele – Recital “SUNT UN ORB”

Pe aceeaşi temă:

O săptămână de teatru la Constanţa. Programul complet al Festivalui Internaţional de Teatru Independent

Marea reducere de la Marea Neagră: tarife mai mici de la 1 septembrie. Cât va costa cazarea prin „Litoralul pentru toţi“


 


 


 

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite