Apariție neașteptată pe plaja Eforie: „Vidra nu este un animal foarte prietenos cu omul“ VIDEO

0
Publicat:

Pe plaja din Eforie și-a făcut apariția o vidră. Mamiferul a devenit repede vedetă printre turiştii care au filmat-o şi fotografiat-o.

Specialiştii spun că apariţia vidrei pe plajă este un eveniment rar. Vidrele sunt cunoscute în general ca animale ce trăiesc în ape dulci, această apariție pe plajă fiind neobișnuită. „Vidra este un animal de apă dulce. Marea Neagră este puţin sărată şi ar putea să ajungă şi în Marea Neagră în mod natural. Dar, cel mai probabil este o prezenţă eratică (...) În mod normal, vidra nu este un animal foarte prietenos cu omul. Este, dimpotrivă, un animal destul de reticent faţă de prezenţa sa”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, doctor în Ştiinţe, pentru www.dobrogea.tv.

În România, inițial, vidra ocupa habitatele acvatice ce dispuneau de resurse bogate de hrană
În România, inițial, vidra ocupa habitatele acvatice ce dispuneau de resurse bogate de hrană

Populația de vidră a înregistrat un declin continuu în secolul XX, prezența speciei fiind limitată la areale mici în Europa de vest și centrală iar în estul Europei există puține informații istorice referitoare la distribuția și abundența acestei specii.

În România, inițial, vidra ocupa habitatele acvatice ce dispuneau de resurse bogate de hrană (pește, crustacee și amfibieni), distribuția sa acoperind atât zonele montane cât și cele de deal sau câmpie.

Dezvoltarea economică a României din perioada socialistă a dus la un declin populațional al speciei vidră, prin apariția numeroaselor surse poluatoare precum: marile combinate chimice, agricultura industrializată, efectul negativ fiind sporit de lipsa unui interes real în protecția și conservarea diversității biologice. Fapt ce a condus la deteriorarea serioasă a calității fizico – chimice a apelor interioare.

Începând cu anii 1990, numeroase surse de poluare au dispărut datorită adoptării unor tehnologii prietenoase cu mediul sau datorită opririi procesului de producție, ceea ce a dus la refacerea naturală a habitatelor afectate.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite