Ce sunt curenții rip, care au făcut mai multe victime pe litoralul românesc. Cum te poți salva VIDEO

0
Publicat:

Curenții rip apar în apele Mării Negre atunci când sunt valuri și pot trage o victimă spre larg, chiar și când apa este relativ mică, până la brâu.

Curenții rip FOTO: Captură video
Curenții rip FOTO: Captură video

Ziua de luni a fost una neagră la Marea Neagră, după ce mai multe persoane au murit înecate în apele învolburate. La tragedii a contribuit curenții din apă, denumiți rip. Acest tip de curent este unul de suprafață, îngust, foarte puternic, care se formează chiar și când apa ajunge doar până la brâu.

Apare în special când în mare sau în ocean sunt valuri, care se sparg la mal, apoi apa se retrage către larg printr-un canal. Se formează perpendicular cu plaja și poate avea între 10 și 70 de metri lățime. Viteza medie a unui curent rip este de 0,5 metri pe secundă, dar viteza maximă poate ajunge și la trei metri pe secundă.  Spre comparație, un înotător obișnuit, dar antrenat, poate înota cu 0,8 metri pe secundă, un înotător olimpic doi, trei metri pe secundă, iar viteza cu care curge apa unui râu de munte este de unu, doi metri pe secundă. Deci nu este o soluție să înoți împotriva unui curent rip. Dar există scăpare”, scrie libertatea.ro.

Potrivit specialiștilor, în fiecare an mor în medie 30 de persoane pe litoralul românesc din cauza curenților rip, fiind făcute chiar cercetări în acest scop.

Cercetătorii au analizat 34 de sectoare de plajă, între Năvodari și Vama Veche, pe baza imaginilor satelitare de mare rezoluție. Din cei 40,3 kilometri studiați, 74% sunt afectați de curenții rip, cu frecvență mai mică sau mai mare.

Cum identifici un curent rip

”Poți să identifici un curent de pe mal, dacă urmărești câteva detalii. Dacă sunt valuri pe mare, dar există o zonă îngustă, perpendiculară cu plaja, cu apă liniștită – dar tulbure sau închisă la culoare –, acesta este un curent rip. Pe acolo se întoarce către larg apa adusă la mal de valuri. S-ar putea să ducă cu ea și o linie de spumă, sedimente, alge sau alte materiale plutitoare, astfel încât curentul rip e mai ușor de urmărit. Dar acesta poate să apară și când nu sunt valuri – atunci, apa este mai agitată în zona prin care se întoarce către larg”, mai scrie libertatea.ro.

 Cum te salvezi

Deși curenții rip nu trag victimele în adânc, ci spre larg, oamenii se îneacă pentru că se panichează, spun salvamarii.

”Se obosesc pentru că nu înoată eficient, ci înoată spre cea mai mică distanță până la mal. Nu aceea este scăparea. Scăparea este să fii liniștit, calm și să înoți în lateral, paralel cu malul, 10-15 metri, până ieși din curentul rip, apoi înoți către mal”, spune Andrei Hîrjău, salvamar.

Specialiștii spun că este nevoie ca turiștii să fie avertizați, prin editarea unor broșuri sau realizarea unor panouri informative pe plaje, mai ales că românii nu știu ce este un curent rip.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite