Ziua Maghiarilor, sărbătorită în curtea unor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dejenii se adună astăzi în curtea familiei Păltineanu, în jurul unui monument dedicat maghiarilor căzuţi în Revoluţia din 1848. Monumentul a fost ridicat în anul 1889, din banii localnicilor, şi reprezintă un leu odihnindu-se pe o armă, întins pe un piedestal din piatră.

Monumentul de pe strada Ţibleşului din Dej, din curtea casei cu numărul 13, atrage în fiecare an, de Ziua Maghiarilor sărbătorită în 15 martie, locuitorii oraşului, precum şi o serie de oficialităţi -locale şi din Ungaria.

Citeşte şi Între noi, ardelenii, de Ziua Maghiarilor

Familia Anastasia şi Viorel Păltineanu a cumpărat casa şi grădina în urmă cu peste 30 de ani. „Am «moştenit», cum s-ar spune, şi monumentul. Nu ne-a deranjat niciodată. Ştim că este închinat maghiarilor care au căzut în timpul Revoluţiei Maghiare din 1848, în luptele care s-au dat prin împrejurimi", spune Anastasia Păltineanu, de profesie farmacist.

Pregătiri de sărbătoare

Monumentul a fost ridicat în anul 1889, la iniţiativa dejenilor. „În această zonă s-au dat, în noiembrie 1848, bătălii între austrieci şi revoluţionarii maghiari. 41 de ani mai târziu, revoluţionarii maghiari căzuţi pe câmpul de luptă au fost comemoraţi prin ridicarea acestui monument", explică preotul reformat Gudor Lajos.


image

Familia Păltineanu se pregăteşte cum se cuvine, în fiecare an, pentru sărbătorirea Zilei Maghiarilor. „Avem grijă de monument, doar este în grădina noastră. Avem şi straturi de flori, iar aleile devin, în fiecare zi de 15 martie, neîncăpătoare", arată proprietara curţii în care se află monumentul. La comemorarea Revoluţiei din 1848 participă, alături de maghiarii din Dej, şi mulţi români. „Vecinii noştri români sunt şi ei mândri de acest monument şi vin în fiecare an să sărbătorească alături de maghiari. Noi niciodată nu am avut probleme cu maghiarii, ne-am înţeles perfect", mai spune Anastasia Păltineanu.

Alocuţiune a primarului român

Revoluţia din 1848 este comemorată, pe lângă reprezentanţii UDMR şi preoţii romano-catolici şi reformaţi, chiar şi de primarul Dejului, Costan Morar. „Sunt primarul oraşului, ca atare şi a maghiarilor care reprezintă aproape 15% din populaţie. Mi se pare firesc să mă alătur acestora, în fiecare dată de 15 martie. La fel fac şi ei, sărbătoresc alături de noi, românii, ziua de 1 Decembrie", explică primarul.


image

Programul festiv începe la Primărie, la ora 15.00, după care întregul alai se îndreaptă spre grădina familiei Păltineanu. „Grădina se umple de oameni, iar oficialităţile iau cuvântul de pe terasa casei", încheie proprietara.

Diplomă pentru familia de români

Anul acesta, familia Păltineanu va primi şi o diplomă şi o medalie din partea Asociaţiei „Revoluţia 1848 - 1849" din Komarom, Ungaria. „Membrii asociaţiei fac acest gest ca semn de mulţumire pentru că o familie de români se îngrijeşte de peste 30 de ani de un monument dedicat celor 23 de revoluţionari maghiari căzuţi pe câmpul de luptă, în Dej, în anul 1848", spune Kovrig Anamaria, preşedintele UDMR, filiala Dej.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite