Zid prăbușit peste șase mașini în Cluj-Napoca. Era nou construit, pentru sprijin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un zid de sprijin dintr-un cartier din Cluj-Napoca s-a prăbușit miercuri, 25 ianuarie, pe o lungime de circa 35 de metri. Au fost avariate 5 autovehicule și o autoutilitară.

Au fost avariate șase mașini. FOTO: Primăria Cluj-Napoca
Au fost avariate șase mașini. FOTO: Primăria Cluj-Napoca

În urma unei sesizări primite astăzi, polițiștii locali de la Serviciile Control urbanism și Disciplină în Construcții și de la Control Trafic Rutier au constatat prăbușirea unui zid de sprijin, pe o lungime de circa 35 de metri, pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca.

Au fost avariate 5 autovehicule și o autoutilitară.

„Precizăm faptul că zidul de sprijin era prevăzut în documentația tehnică autorizată cu AC nr. 576/2020 - ”Construire imobil mixt, amenajări exterioare și imprejmuire” – teren privat, lucrarea nefiind recepționată”, precizează reprezentanții Primăriei.

Polițiștii locali au întocmit un act de control prin care s-au dispus punerea în siguranță a zonei afectate și semnalizarea amplasamentului, precum și luarea tuturor măsurilor legale necesare remedierii situației.

Serviciul Control Urbanism și Disciplină în Construcții a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj pentru a verifica calitatea lucrărilor efectuate.

Au fost avariate șase mașini. FOTO: Primăria Cluj-Napoca
Au fost avariate șase mașini. FOTO: Primăria Cluj-Napoca

Cea mai scumpă piață imobiliară din România

Piața imobiliară din Cluj-Napoca este cea mai scumpă din România, însă de foarte multe ori calitatea lucrărilor de construcții lasă de dorit. Mai mult, conform unui studiu recent în Cluj, dacă vrei să achiziționezi o locuință, fără credite sau sprijin financiar, ai nevoie de circa 11 ani de până să ajungi cu cheile în mână. Dacă vorbim despre Viena sau Praga, ai nevoie de 12 ani, respectiv 18 pentru a avea propria locuință. 

Conform studiilor realizate de agenţiile imobiliare din ţară, Cluj-Napoca este cel mai scump oraş din România atât în ceea ce priveşte preţul locuinţelor, cât şi preţul chiriilor. Conform cercetării de piață privind preţul locuinţelor - cel realizat de Deloitte Property Index 2022, în clasamentul pe oraşe, Cluj-Napoca are o medie de 1.940 de euro/mp, urmat de Bucureşti (1.573 de euro/mp) şi Braşov (1.348 de euro/mp). 

Conform studiului citat, apartamentele din zona centrală şi cea ultracentrală costă, în medie, 2.699 de euro pe metru pătrat util, iar în cartierele mărginaşe ale oraşului - 2.156 de euro pe metru pătrat util. În schimb, în Capitală, în arealul central şi ultracentral, valoarea medie de listare este 2.542 de euro, iar în cartiere mărginşae - 1.530 de euro pe metru pătrat util. 

Arhitectul clujean Eugen Pănescu a deplâns calitatea imobilelor „moderne” ridicate în Cluj-Napoca în „perioada Boc” - care este primar din 2004 - în care a avut loc un adevărat boom imobiliar: „Avem o calitate foarte proastă a locuirii în sine, în imobile, pentru că acestea au fost croite pe eficienţă maximă. S-au permis compartimentări, subîmpărţiri de unităţi, aprobate ulterior. Multe s-au făcut chiar şi fără forme legale (...) Şi din schiţele de apartamente au dispărut elemente foarte importante pentru calitatea vieţii familiale sau sociale, cum ar fi bucătăriile. Aproape niciun apartament nu mai are bucătărie: e un fel de chicinetă de motel lipită de un perete al camerei de zi. Au dispărut şi camerele de zi în sine, pentru că sunt numai nişte resturi de apartament rămase după nişte dormitoare care s-au micşorat enorm ca suprafeţe. Nu mai există zone de depozitare deloc. Şi balcoanele sunt resturi, sunt chinuite. Au devenit ca nişte apartamente de hotel, nimic altceva.”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite