VIDEO Trebuie să fie viitorul preşedinte al României „validat” de SUA? Ce spune un fost ambasador american la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Gitenstein a vorbit la Cluj despre viitorul României. FOTO: Remus Florescu
Mark Gitenstein a vorbit la Cluj despre viitorul României. FOTO: Remus Florescu

Fostul ambasador al SUA la Bucureşti între 2009 şi 2012, Mark Gitenstein a vorbit la Cluj despre direcţiile care trebuie să le urmeze viitorul preşedinte al României. El a vorbit despre implicarea SUA în desemnarea preşediniţilor şi premierilor din România.

Fostul ambasador al SUA la Bucureşti între 2009 şi 2012, Mark Gitenstein, a susţinut, zilele trecute, o prelegere despre viitorul ţării, în cadrul conferinţei „România la răscruce”, organizată de Universitatea Babeş-Bolyai. El a susţinut că România se află într-un moment de răscruce şi pentru ca ţara să îşi continue dezvoltarea e necesar ca viitori preşedinte şi toţi politicienii să respecte concluziile raportului „Romania’s Tipping Point” (România la răscruce-nr). Actul publicat, în vară, de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene a fost elaborat de un grup de experţi printre care şi Gitenstein. „Dacă recomandările din aceste raport vor fi adoptate, ţara va cunoaşte o evoluţie extraordinară. E important ca toţi românii şi toţi politicienii să citească acest raport şi ca toţi liderii politici şi candidaţii la preşedinţie să adopte concluziile sale”, a precizat fostul ambasador. Recomandările raportului sunt clasificate în trei categorii. Referitor la statul de drept se arată: „România a făcut paşi mari în lupta împotriva corupţiei, dar eforturi mai mari sunt necesare, mai ales în eliminarea interferenţelor politice în sistemul judiciar şi îmbunătăţirea capacităţii de a recupera veniturile obţinute din activitatea criminală”. La capitolul „Guvernare” se arată: ”Administraţiei publice din România, deşi a cunoscut o anumită îmbunătăţire în ultimii ani, îi lipseşte în continuare eficienţa necesară de a deservi în mod adecvat cetăţenii şi de a sprijini creşterea economică a naţiunii. În special, administrarea intreprinderilor de stat trebuie să se facă transparent, fiind necesară o deschidere faţă de piaţa concurenţială”. În ceea ce priveşte „Conducerea publică”, raportul precizează:„Schimbul de generaţii a adus noi lideri români în prim-plan, dar schimbarea structurilor politice este lentă. Reformarea partidelor şi a procesului de luare a deciziilor trebuie să îmbunătăţească modul în care guvernul reprezintă cetăţenii”. 

   

Cine este candidatul SUA?

Întrebat despre candidaţii la preşedinţie şi despre direcţia pe care o va lua România, în funcţie de rezultatul alegerilor, Gitenstein a spus: „Din păcate nu pot urmări alegerile zi de zi. Nu mi-am făcut păreri despre candidaţi, dar aş vrea să mă concentrez asupra a ceea ce se va întâmpla după alegeri.Lucrul cel mai important pentru mine este ca judecătorii şi procurorii să-şi facă în continuare treaba şi statul de drept să funcţioneze şi după ce alegerile se termină”. Întrebat despre teoria vehiculată în spaţiul public conform căreia candidatul care va deveni preşedintele României trebuie să aibă „binecuvântarea” SUA, Gitenstein a spus: „Aprobarea SUA a candidatului este un mit. Cel puţin din experienţa mea, nu am luat vreodată o poziţie în legătură cu cine va fi preşedinte sau premier. Nu am făcut-o eu şi sunt sigur că nici cei dinaintea mea, şi nici cei care-mi vor succeda nu au făcut acest lucru. Decizia privind viitorul preşedinte al României aparţine doar românilor”. 

Citeşte şi 

Mii de tineri s-au înscris la UBB. Informatica economică, specializarea cea mai căutată de viitorii studenţi din Cluj

Contraatacul rectorilor din Cluj, Iaşi şi Bucureşti. Legea Educaţiei, schimbată pe furiş de Minister: se încurajează mediocritatea

Băşcălia domnului ministru în direct!

ANALIZĂ Cât de bine e să ne răsplătim cu bani copiii de nota 10? Specialiştii: un compromis dramatic necesar în România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite