VIDEO Premieră într-o biserică din România: liturghie pentru romi în limbile romani şi română, într-un lăcaş ortodox

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului i-a binecuvântat pe romii prezenţi. FOTO: Radio Renaşterea
Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului i-a binecuvântat pe romii prezenţi. FOTO: Radio Renaşterea

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 6 aprilie, la Turda, acolo unde ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a binecuvântat comunitatea de romi din Parohia Turda-Fabrici, iar slujba ţinută azi a fost în două limbi, română şi romani.

Prelatul ortodox a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în Biserica Parohiei misionare pentru romi cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din zona Turda-Fabrici. Din acest sobor a făcut parte şi Marin Trandafir Roz, primul preot rom din judeţul Cluj, hirotonit în luna ianuarie 2019 cu misiunea de a deservi comunităţile de romi de pe raza municipiilor Turda şi Câmpia Turzii.

Potrivit Radio Renaşterea, după citirea pericopei evanghelice, mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură, prin intermediul căruia a evidenţiat importanţa postului şi a rugăciunii în viaţa creştinului, comparându-l cu antrenamentul unui sportiv, pornind de la capitolul 9, versetele 24-27, din Epistola întâi către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel. În încheierea cuvântului, Ierarhul a evidenţiat activitatea preoţilor misionari în parohiile pentru rromi din judeţul Cluj şi i-a felicitat pe cei prezenţi, rugându-l pe Dumnezeu să le dea sănătate tuturor rromilor din toată lumea.

Răspunsurile liturgice au fost date, alternativ, şi în limba romani, de un grup de elevi seminarişti de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

Evenimentul de sâmbătă, 6 aprilie, a avut loc în cadrul proiectului „Şi noi suntem oameni” şi are ca parteneri Consiliul Judeţean Cluj, Parohia misionară pentru romi „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” – Turda-Fabrici, Parohia misionară pentru romi „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât şi Asociaţia Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” a Arhiepiscopiei Clujului.

Nu în ultimul rând, evenimentul face parte dintr-o serie mai largă de manifestări prilejuite de Ziua Internaţională a Romilor, care va avea loc pe 8 aprilie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite