VIDEO Palatul Banffy din Bonţida, în flăcări a doua zi de TIFF, cel mai mare festival de film din România
0
Un spectacol de lumini, sunet, foc şi artificii a prefaţat filmul serii de sâmbătă în cadrul weekendului la castel organizat de TIFF la palatul din Bonţida. Protagoniştii au fost francezii de la trupa Transe Express, care au impresionat publicul şi în deschiderea celei de-a 15-a ediţie a festivalului.
Programul serii de sâmbătă la castelul Banffy din Bonţida a început cu circa o oră întârziere. Francezii de la trupa Transe Express şi-au făcut apariţia după ora 21.00, în bătaia tobelor. Arlechinii care în deschiderea TIFF au făcut acrobaţii suspendaţi de o macara în Piaţa Unirii din centrul Clujului, au electrizat cinefilii de la palat cu un spectacol dinamic de sunet şi imagine. După ce au făcut mai multe ture printre scaunele aranjate în curtea domeniului Banfy, bătând din tobe şi dansând, alături de spectatori, artiştii s-au urcat pe scenă unde aveau pregătite mai multe butoaie metalice. Folosite pe post de instrumente muzicale, acestea au fost aprinse la un moment-dat, iar din spatele arlechinilor au tâşnit, timp de mai multe minute, artificii spectaculoase.
The Show of Shows
Nici nu se putea o introducere mai bună în atmosfera filmului care a urmat decât o trupă de arlechini care s-au “jucat” cu focul. Documentarul captivant, The Show of Shows, care povesteşte despre un secol de vodeviluri, spectacole de circ, bâlciuri şi carnavaluri cu ajutorul imaginilor de arhivă inedite cu clovni, dansatori, acrobaţi care execută cascadorii ameţitoare, freak shows şi scene crude de exploatare a animalelor şi copiilor.
Pe fundal, o coloană sonoră emoţionantă compusă de basistul Georg Holm şi bateristul Orri Páll Dýrason, membri ai celebrei trupe islandeze Sigur Rós, în colaborare cu compozitorul Hilmar Örn Hilmarsson şi chitaristul Kjartan Dagur Hólm. Sigur Rós va cânta live la Cluj în iulie, tot la Castelul Banffy de la Bonţida, la Electric Castle Festival. The Show of Shows este regizat de Benedikt Erlingsson, unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din Islanda, şi a fost realizat în colaborare cu National Fairground Archive al Universităţii din Sheffield. Debutul său în cinema, Of Horses and Men, a rulat la TIFF 2014.
Film de groază din anii 20
Tot din Islanda vine şi muzica ce acompaniază duminică, 29 mai, de la 21.45, cine-concertul Häxan: Witchcraft Through the Ages. În atmosfera gotică a Castelului, muzica originală a artistului islandez Bardi Johansson, interpretată de o orchestră simfonică dirijată de Simona Strungaru, va însoţi live, într-un concert spectaculos, producţia neobişnuită din 1922. Interzis în numeroase ţări pentru reprezentarea pe ecran a practicilor de venerare a diavolului şi pentru nuditate, Häxan este cel mai scump film mut scandinav realizat vreodată. Regizorul danez Benjamin Christensen, care şi-a rezervat chiar rolul lui Satan, s-a inspirat parţial din Malleus Maleficarum, un ghid pentru inchizitori din secolul 15.
De la Paris la Bonţida
Bardi Johannsson, lansat sub numele Bang Gang şi descris drept una dintre cele mai enigmatice şi creative apariţii pe care le-a oferit recent scena islandeză, este compozitor, textier, instrumentist, designer. Alături de JB Dunckel de la AIR, formează proiectul Starwalker. Bardi a compus muzică simfonică, a creat coloana sonoră pentru filme (Eleven Men Out, Reykjavík-Rotterdam – premiat pentru muzică la Edda Film Awards din Islanda, Would You Rather, De toutes nos forces) şi producţii de teatru majore, iar fragmente din creaţiile lui însoţesc spoturile unor mărci faimoase. Compoziţiile lui – solo sau în colaborare - au fost lansate pe 12 albume. Luni, 30 mai, de la 22.00, Bardi Johannsson vine şi la Casa TIFF, cu un DJ set în cadrul căruia va mixa imagini şi coloane sonore proprii. Partitura sa pentru Häxan a fost prezentată în 2005 de către Orchestra Simfonică Naţională a Islandei. În 2012, artistul a acompaniat live filmul la Centrul Pompidou din Paris.
Citeşte şi
Sophia Loren vine la Cluj. Va fi premiată pentru întreaga carieră la TIFF





