VIDEO Operaţie extrem de rară în România: limba unui pacient va fi scoasă şi înlocuită cu muşchi din zona pectorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medici de la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială Cluj-Napoca fac, astăzi, o operaţie de îndepărtare a unei tumori care a afectat limba unui pacient de 44 de ani, intervenţia presupunând scoaterea în totalitate a limbii şi înlocuirea ei cu muşchi din zona pectorală. O astfel de operaţie a mai fost făcută doar de două ori în România.

Medicul Teofil Lung, coordonatorul echipei de medici, a declarat, miercuri, presei, înaintea intervenţiei, că pacientul a efectuat şedinţe de chimioterapie şi cobaltoterapie, însă tumoarea a crescut în continuare.

„Încerăm pentru a treia oară în România această intervenţie-comando. Pacientul de 44 de ani din Bucureşti, are o tumoare la limbă. Limba se fragmentează, e bucăţi deja, iar sub ea e un crater imens. Pacientul a făcut 32 de şedinţe de chimioterapie şi cobaltoterapie iar în urma tratamentului tumora nu a dispărut, ci a crescut în continuare şi a ajuns în faza în care i-a cuprins limba, laringele, zona amigdaliană şi are ganglioni pe ambele părţi latero-cervicale, lângă carotidă şi jugulară. Pacientul are dureri foarte mari, nu poate să mai înghită, nu se poate alimenta deloc. Operaţia constă în îndepărtarea, în totalitate, a tumorii, dar şi a limbii, a ţesutului de sub limbă, facem o larigectomie înaltă, îndepărtăm ganglionii şi organul vorbirii, şi apoi încercăm o reconstrucţie imediată, şi vom lua muşchi din pectoral pentru a înlocui limba, pentru că în cavitatea bucală a pacientului nu va mai rămâne nimic”, a afirmat Lung. El a precizat că în România o astfel de operaţie a mai fost făcută de două ori. "Am încercat în 86 o astfel de operaţie, dar lamboul s-a necrozat şi nu o considerăm ca fiind un succes. În urmă 10 ani, am avut prima intervenţie care a fost un succes succes. Este a treia încercare pe care o fac eu, nu ştiu s-o mai facă altcineva în România", a spus medicul. Întrebat ce s-ar fi întâmplat în situaţia în care operaţia nu s-ar fi realizat, Lungu a susţitut: "Încerc să vă răspund printr-o vorbă: <<ce trece de medic, nu trece de preot>>". 

Teofil Lung, şeful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială Clujeful Clinicii de Chirurgie Maxilo Facială Cluj

Operaţie de 7 ore

Lungu a susţinut că intervenţia chirurgicală va dura aproximativ şase – şapte ore. “Post – operator, pacientul se va alimenta cu sondă naso-gastrică şi va respira prin canulă traheală, pe care sperăm să fie o suprimăm, ulterior. Dacă alimentaţia nu va putea fi reluată pe cale naturală, atunci pe termen lung se face un orificiu lateral, pentru alimentarea direct în stomac. Sperăm, totuşi, să poată să înghită după o anumită perioadă. În cazul anterior, pacientul a putut să vorbească la 21 de zile şi a reluat alimentaţia după o lună de zile”

„Fumam mai multe pachete de ţigări pe zi”

Pacientul Ion Gheorghe a declarat că a început să se simtă rău din 2013. „Am făcut 32 de şedinţe de chimioterapie. Am făcut şi chimioterapie şi radioterapie şi situaţia s-a înrăutăţit. Am slăbit foarte mult pentru că nu mai puteam să mănânc nimic, doar ceai”, a susţinut pacientul. El e de meserie şofer şi a fumat de 32 de ani. „Asta e meseria, fumam mai multe pachete de ţigări pe zi”, a spus acesta.

Citeşte şi 

Un român ar putea revoluţiona industria medicală: chimistul Radu Silaghi, tot mai aproape de a pune „sângele artificial“ pe masa de operaţii

Dupa ce timp de mai bine de sase ani a testat in laborator proprietatile si functionalitatea sangelui artificial pe animale, chimistul Radu Silaghi - Dumitrescu impreuna cu echipa sa de cercetatori de la Universitatea „Babes - Bolyai“ din Cluj sunt tot mai aproape de a veni in sprijinul industriei medicale si de a prezenta un produs care ar putea revolutiona sistemul de profil din Romania si din lume.

Cancerul de intestin gros identificat la timp este cel mai uşor tratabil tip de cancer. La ce simptome trebuie să fim atenţi

Orice modificare în rutina organismului nostru ar trebui să ne pună pe gânduri. Analizele periodice şi consultarea medicului, mai ales când au loc mici sângerări rectale, constipaţie, diaree, crampe abdominale, oboseală inexplicabilă, greaţă şi vomă, ne-ar putea salva de o afecţiune îngrozitoare: cancerul intestinului gros.

Incredibilul efect placebo: pacienţi care au suferit o operaţie falsă au fost vindecaţi

Cu toţii am auzit de placebo, care este un termen utilizat în cercetare pentru a desemna o substanţă inactivă sau o procedură falsă ca element de control în experimente şi studii clinice. Însă, în ultimii ani, dovezile sugerează că placebo poate fi foarte eficient, mai ales în tratarea durerilor, depresiei şi chiar în uşurarea unor simptome ale bolii Parkinson.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite