Incredibilul efect placebo: pacienţi care au suferit o operaţie falsă au fost vindecaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii am auzit de placebo, care este un termen utilizat în cercetare pentru a desemna o substanţă inactivă sau o procedură falsă ca element de control în experimente şi studii clinice. Însă, în ultimii ani, dovezile sugerează că placebo poate fi foarte eficient, mai ales în tratarea durerilor, depresiei şi chiar în uşurarea unor simptome ale bolii Parkinson.

Placebo funcţionează la nivelul convingerii de sine. Persoane care sunt convinse că beneficiază de cel mai bun tratament contra durerii sau depresiei susţin că anumite pastiluţe, fără vreun element activ din punct de vedere medical, le-au uşurat simptomele. Şi se pare că nu numai pastilele false funcţionează. Viaţa se poate îmbunătăţi şi de la „poţiuni“ care se dovedesc a fi doar apă, sau poate de la acupunctură falsă realizată cu ace care nici măcar nu trec prin piele, notează „Daily Mail“.

Procedură controversată de tratare a durerilor de spate

Cheia efectului placebo stă doar în mintea noastră. Acest lucru îl demonstrează şi un radiolog de la vestita Clinică „Mayo“ din SUA, cea în care este tratat chiar preşedintele Statelor Unite. În ultimii 15 ani medicul a „reparat“ spatele oamenilor prin injectarea unui „ciment“ medical special. Doctorul David Kallmens a realizat această procedură, numită „vertobroplastie“ de multe ori şi a descoperit că este foarte eficientă în tratarea durerilor de spate. „Am avut rezultate uimitoare cu ajutorul ei“, mărturiseşte medicul pentru „Daily Mail“.

Totuşi, procedura a fost destul de controversată, în special deoarece unii oameni se simţeau nemaipomenit chiar dacă operaţia decurgea greşit. Aţi auzit ştirile înspăimântătoare când un om se duce să i se amputeze piciorul stâng bolnav şi iese din spital cu piciorul drept amputat? Cam aşa ceva se întâmpla şi în cazul acestei operaţii: oamenii care aveau nevoie de vertebroplastie ajungeau să le fie reparată vertebra greşită, adică să fie umplută cu ciment medical. 

Şi totuşi, funcţiona. „Am avut motive să suspectăm că în joc erau şi alţi factori, nu doar eficacitatea cimentului“, spune dr. Kallmens. Aşadar, el a decis să facă ceva extrem de neobişnuit, un lucru de care mulţi medici ar fi îngrozitor de speriaţi, dar ceva în faţa căruia oamenii de ştiinţă nu pot rezista: a decis să realizeze un experiment pentru a vedea dacă vertebroplastia este mai eficientă decât efectul placebo.

Experiment eşuat?

Medicul David Kallmens a realizat un studiu clinic în cadrul căruia unii pacienţi sufereau vertebroplastia, iar altora doar li se spunea că au efectuat această operaţie. Era foarte important ca toţi cei 130 de pacienţi din cadrul testului să nu ştie dacă operaţia lor era adevărată sau falsă. Cu toţii erau conduşi în sala de operaţie, erau pregătiţi temeinic pentru intervenţie şi chiar li se dădea anestezicul. Abia apoi un computer determina dacă pacientul chiar va suferi operaţia sau nu, în mod arbitrar.

Nici măcar medicii implicaţi nu ştiau dacă vor efectua o intervenţie medicală sau dacă vor sta cu mâinile în sân. Jumătate dintre pacienţii din cadrul studiului au suferit operaţia de vertebroplastie, iar cealaltă jumătate a petrecut acelaşi timp de intervenţie în sala de operaţie, chiar s-a deschis şi punga de ciment medical care avea un miros înţepător, ca de acetonă, însă nu li s-a întâmplat nimic.

Bonnie, pacienta vindecată de placebo

Pentru Bonnie Anderson, unul dintre pacienţii experimentului, efectul placebo avea cele mai mici şanse de reuşită. În urma unui accident din casă, când a alunecat în bucătărie şi şi-a fisurat o vertebră, Bonnie suferea de dureri atroce, fiind aproape incapabilă să se mişte. „Nu puteam sta dreaptă, trebuia să mă ţin mereu de ceva. Durerea era foarte, foarte intensă“, mărturiseşte ea.

Mai mult, Bonnie suferise o intervenţie chirurgicală, chiar vertebroplastie, cu doar un an înainte, dar pe urmă o altă vertebră i s-a fisurat. Ştia exact la ce să se aştepte în sala de operaţie, aşa că ar fi fost greu s-o păcălească.

Şi totuşi, pentru Bonnie efectul placebo a avut succes. Bineînţeles că ea nu ştia că nu a suferit operaţia, şi totuşi... „Am putut să joc golf după o săptămână de la operaţie. Am luat-o uşor, dar am reuşit să joc golf aproape în fiecare zi“, spune ea.

La 76 de ani, cât avea atunci când a făcut parte din experiment, un joc de golf pe zi sugerează o operaţie reuşită. De fapt, Bonnie nu a observat nicio diferenţă între operaţia reală (pe care o suferise înainte) şi cea falsă.

Nicio diferenţă între pacienţii cu operaţie faţă de cei cu operaţia falsă

Şi Bonnie n-a fost singura. „Din punct de vedere statistic nu a existat nicio diferenţă în gradul de uşurare a durerii între pacienţii care au suferit vertebroplastia sau nu“, declară dr. Kallmens.

Presupunerea specialiştilor este că operaţia a funcţionat pentru că îi scăpa pe suferinzi de dureri până ce oasele lor se vindecau în mod natural. Şi totuşi, rezultatele au şocat comunitatea medicală. Mai ales că peste tot în lume se realizează această intervenţie medicală.

În acelaşi timp în care dr. Kallmens realiza acest experiment în SUA, fără nicio legătură cu el se realiza un studiu asemănător în Australia. Rezultatele au fost aceleaşi: nu s-a observat nicio diferenţă între operaţia reală şi efectul placebo.

Dacă placebo e mai bun, se renunţă la intervenţie. Ce te faci când funcţionează amândouă?

În mod normal, dacă o pastilă sau o intervenţie nu reuşeşte să învingă efectul placebo într-un studiu clinic, se presupune că nu funcţionează. În cazul acestei proceduri însă, dificultatea nu era că nici vertebroplastia nici placebo nu funcţionează, ci că amândouă funcţionau. 

Pacienţii care au suferit vertebroplastia sau placebo s-au simţit mai bine decât dacă nu ar fi primit niciun tratament. „Diminuarea incredibilă a durerii în doar 24 de ore de la efectuarea (sau nu) a intervenţiei sugerează că procedura are beneficii imediate. Am mai publicat şi rezultatele la trei zile de la intervenţie, şi acest lucru a demonstrat o scădere semnificativă a durerii. Acest rezultat nu era de aşteptat în cazul pacienţilor care ar fi lăsaţi se se vindece natural“, declară dr. Kallmens.

În afara studiului clinic, pacienţii nu pot fi minţiţi

Medicul nu poate realiza intervenţia chirurgicală falsă în afara studiului clinic deoarece ar fi lipsit de etică să mintă pacienţii. „Nu prea avem ce altceva să le oferim acestor bolnavi“, mărturiseşte dr. Kallmens. Aşa că încă se realizează aceste intervenţii, de data asta reale, nu false.

Placebo funcţionează mai bine şi în alte cazuri

Incredibil, dar aceasta nu este singura intervenţie chirurgicală care este la fel de eficientă ca lipsa ei. Recent, un studiu finlandez a descoperit că una dintre cele mai obişnuite operaţii ortopedice – menisectomia parţială artroscopică la genunchi – nu este cu nimic mai bună ca minciuna despre realizarea ei.

Medicii şi oamenii de ştiinţă au început să fie din ce în ce mai conştienţi de efectul placebo asupra minţii umane, mai ales în cazul unor intervenţii chirurgicale, unde speranţele şi aşteptările de recuperare sunt foarte mari.

Încă mai sunt multe de aflat despre efectul placebo, de ce funcţionează în cazul unor oameni şi a altora nu şi care sunt mecanismele prin care îşi face efectul. Însă, de curând, în loc să se folosească de placebo pentru a testa eficacitatea unor medicamente sau operaţii, oamenii de ştiinţă au început să-i investigheze funcţionalitatea proprie, conchide „Daily Mail“.


Citeşte şi:

VIDEO Efectul placebo sau cât de puternică este mintea umană

Vindecarea depinde în mare măsură de încrederea bolnavilor în tratament. Mai multe studii au demonstrat că un sfert din populaţie simte că boala s-a ameliorat după administrarea unor substanţe neutre, cel mai adesea alcătuite din apă şi din zahăr.

Întrebările elementare la care oamenii de ştiinţă nu au putut găsi răspunsul

Până la ora actuală, ştiinţa a găsit răspunsurile unora dintre cele mai dificile întrebări, însă anumite mistere încă îi pun la încercare pe cercetători.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite