VIDEO IPS Andrei: „Rugăciunile către Maica Domnului şi Fiul ei ne pot tămădui de această pandemie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 2.000 de persoane au asistat la slujbă în incinta mănăstirii. FOTO: Mitropolia Clujului
Circa 2.000 de persoane au asistat la slujbă în incinta mănăstirii. FOTO: Mitropolia Clujului

Mitropolitul Clujului a îndemnat miile de pelerini veniţi la hramul Mănăstirii Nicula să o roage întotdeauna pe Maica Domnului să intervină la Mântuitorul pentru a-i tămădui de boală şi de toate necazurile. Ierarhul a arătat că Maica Domnului oferă ajutorul ei tuturor celor care i-l cer, prin Domnul Hristos, aşa cum  a făcut  şi la nunta din Cana Galilei.

„Hristos rămâne singurul Doctor, Maica Domnului şi sfinţii sunt intermediari, în numele Său. De-a lungul celor două mii de ani de creştinism s-a constatat cât de eficiente sunt rugăciunile Maicii Domnului către Fiul său, şi câte minuni de vindecare s-au făcut în locurile închinate ei şi prin intermediul icoanelor ei făcătoare de minuni, inclusiv prin cea de la Nicula”, a arătat ierarhul.

Dintre toate terapeuticile creştine, rugăciunea ne este cea mai la îndemână”, a mai subliniat ierarhul, iar pelerinajul la mănăstire are şi acest rol, potrivit unor versuri din pricesnele cântate de pelerini. „Cei bolnavi vin cu credinţă, încărcaţi de suferinţă, / Vin vărsând lacrimi amare, să primească vindecare.”

Mitropolitul a mai precizat că întervenţiile Maicii Domnului în timpuri dificile sunt multe, şi „ele ne dau curaj şi nouă să apelăm la ajutorul ei cu toate necazurile noastre. De data aceasta ne rugăm pentru lumea întreagă cuprinsă de epidemia de coronavirus”.

Câteva mii de pelerini din toată ţara au asistat sâmbătă dimineaţa, 15 august 2020, la Mănăstirea clujeană Nicula, la Sfânta Liturghie, săvârşită cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului. Slujba a fost oficiată pe altarul de vară din curtea mănăstirii de Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfinţitul Andrei, în sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepisclopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, stareţul mănăstirii, arhim. Nicolae Moldovan, protopoul de Gherla, pr. Paul Isip, protopopul de Bistriţa, pr. Alexandru Vidican şi alţi preoţi invitaţi. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Sofronie, vieţuitor al Mănăstirii Nicula.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. Prof. Vasile Stanciu.

Mănăstirea clujeană „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din spaţiul românesc.  Aici se desfăşoară an de an pe 15 august, de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania. Mulţi  credincioşi vin cu câteva zile înainte, pentru a se închina Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi a participa la toate slujbele oficiate pe altarul de vară, amplasat lângă biserica veche de zid.

29 de amenzi

Toate slujbele au fost oficiate cu respectarea îndrumărilor bisericeşti şi a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenţie şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Au fost aplicate 29 de amenzi, dintre care una singură - în valoare de 500 de lei pentru nepurtarea măştrii de priotecţie. 26 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea indicaţiilor poliţistului şi două amenzi la Legea 61/1991.

Citeşte şi


VIDEO 5.000 de persoane la Mănăstirea Nicula. S-au dat două amenzi. „Nu putem sta lângă fiecare om să-l urmărim”

Peste 2.000 de oameni s-au adunat la Mănăstirea Nicula. „Adunările religioase nu au limită de participanţi”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite