VIDEO Comisarul Dacian Cioloş la Cluj: Scopul României nu e de a absorbi fonduri europene, ci de a folosi acei bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, prezent azi, la Cluj-Napoca, la deschiderea conferinţei Consorţiului European al Universităţilor de Ştiinţe ale Vieţii (CASEE), a afirmat că sunt mai importante rezultatele obţinute din folosirea fondurilor europene şi nu absorţia acestor bani.

Dacian Ciolos a fost prezent, azi, 3 mai, de dimineaţă, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), la conferinţa de deschidere a Consorţiului European al Universităţilor de Ştiinţe ale Vieţii (CASEE), unde a ţinut un discurs legat de dezvoltarea durabilă a agriculturii. Fost student al USAMV, Cioloş a declarat că scopul României nu e de a absorbi fonduri europene, ci de a folosi acei bani şi de a se vedea rezultate concrete după un an ori doi.

image

Imagini de la conferinţa CASEE Cluj-Napoca 2012

„Ar trebui să ne punem şi întrebarea şi ce rezultate se văd după un an, doi de utilizare a fondurilor europene în mediul rural. E important să finanţăm proiectele, dar trebuie să vedem şi rezultatele ca să putem gândi pentru viitoarea perioadă bugetară care ar fi priorităţile", susţine comisarul european.

Calitate, nu cantitate

Acesta mai spune că România nu se confruntă cu niciun pericol de a pierde bani UE dacă se menţine ritmul actual de absorţie. În ceea ce priveşte agricultura, problemele nu sunt atât de mari mai ales că, cel puţin pe partea de plăţi directe, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură funcţionează bine.

Cioloş mai crede că absorbirea acestor fonduri trebuie văzută şi calitativ, nu doar cantitativ întrucât, după şapte ani de utilizare de fonduri, să nu ne trezim că în mediul rural se reia, în 2014, discuţia pe aceleaşi probleme legate de infrastructură, organizarea agricultorilor, organizarea pieţei şi capacitate de procesare. Pentru azi, 3 mai, comisarul pentru agricultură are programate o întâlnire cu rectorul UBB, o vizită la AGRARIA, târg deschis de ieri la Expo Transilvania, şi o vizită la cooperativa crescătorilor de vaci din Gherla.

Vasile Puşcaş critică

La deschiderea aceleaşi conferinţe a participat şi fostul negociator-şef al României cu UE, clujeanul Vasile Puşcaş. Discursul său a fost critic la adresa situaţiei în care se află acum agricultura românească. „Vorbim mult despre strategii, dar puţin despre implementare şi am vrea să vedem şi universităţile prezente la implementare. (...) Când vorbim despre agricultura şi dezvoltarea rurală trebuie să luăm în considerare şi piaţa. Trebuie să lucrăm cu micii fermieri ca să reziste schimbărilor pieţei", susţine Puşcaş.

Acesta a mai afirmă că spaţiul rural din zona Dunării primeşte puţine fonduri comparativ cu ţările vestice, ceea ce e o discriminare şi nu e bine. Alte problem sensibile în agricultură sunt lipsa locurilor de muncă, lipsa capitalului şi a terenurilor. O altă discuţie delicată e infrastructura, iar Vasile Puşcaş şi-a exprimat speranţa ca universităţile să abordeze această problemă.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite