UPDATE Clujul ar putea pierde un brand local. Se mută Napolact la Târgu-Mureş? Compania neagă: „Informaţiile despre închiderea fabricii sunt speculaţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, spune că i-a invitat de mai multe ori la discuţii pe reprezentanţii Grupului olandez FrieslandCampina, care deţin şi Napolact, un brand consacrat al Clujului, dar aceştia au tot amânat întâlnirea. Potrivit unor surse, fabrica Napolact din localitatea clujeană Baciu s-ar mutea muta la Târgu-Mureş.

UPDATE 16.18 Firma FrieslandCampina neagă că ar închide la Cluj fabrica Napolact.

Cornel Cărămizaru, directorul pe partea de vânzări la FrieslandCampina neagă acuzaţiile: „Informaţiile despre închiderea fabricii sunt speculaţii“

„Informaţiile despre închiderea fabricii FrieslandCampina din Cluj sunt speculaţii. Fabrica nu a fost închisă, este funcţională ca şi până acum. O decizie privind relocarea producţiei de la Baciu către altă unitate de producţie nu a fost luată.

Pentru a-şi asigura o prezenţă sustenabilă pe termen lung în România, FrieslandCampina caută continuu să îmbunătăţească producţia, distribuţia, strategiile de marketing, vânzări şi resurse umane, în condiţiile de piaţă dificile din prezent.

În acest sens, FrieslandCampina analizează în mod constant unde şi cum este cel mai eficient să producă mărcile companiei.

Napolact este cea mai importantă marcă a noastră, investim continuu în calitatea produsului şi în marketing, chiar de curând am făcut îmbunătăţiri la nivel de ambalaj. Asta dovedeşte încă o dată angajamentul nostru pe termen lung de a creşte brandul.

Brandurile noastre, Napolact, Oke şi Milli sunt produse din lapte din Ardeal. Avem o reţea extinsă de fermieri în Transilvania de la care colectăm laptele. Intenţia noastra este să ne dezvoltăm reţeaua, tocmai pentru că ne concentrăm pe creştere“.

UPDATE 14.46 Reacţia primarului Clujului, Emil Boc, legat de posibila plecare a celor de la Napolact:

”Sper că, până la urmă, cei de compania FrieslandCampina să răspundă invitaţiei pe care autorităţile au lansat-o. Eu aş face, foarte sec şi direct, un apel foarte direct Guvernului să verifice condiţiile de privatizare. Să verifice îndeplinirea condiţiilor sanitare şi de mediu, pe care această firmă le are, pentru că nu îşi poate bate joc de Cluj şi de judeţul nostru, doar aşa pentru că cineva are un moft.

Înţeleg că trăim într-o epocă dinamică din punct de vedere al afacerilor, dar nu trebuie ca o privatizare să fie transformată într-un moft al unui investitor, pentru că Napolactul nu este doar o proprietate a cuiva, este un brand al Clujului, al Transilvaniei.

Cer Guvernului imperativ să utilizeze instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a împiedica abuzul, în cazul în care Napolactul decide să se mute de aici. Repet, Guvernul are la dispoziţie instrumente. ANAF -ul se poate uita la hârtii. La un asemenea gest trebuie ca şi statul să nu rămână pasiv.

Economia de piaţă nu înseamnă junglă. De aceea eu sunt uimit de această decizie a Napolactului. Nu cred că este clujean care, dacă merge la alimentara, să nu ia lapte sau unt”, a declarat primarul Emil Boc.

UPDATE 13.26  „E păcat de brand. Am făcut facultatea la Cluj şi ştiu. Mureşul a pierdut brandul Silva. Deci, ştiu ce înseamnă să pierzi un brand“, afirmă prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu.

Acesta mai spune că reprezentanţii FrieslandCampina au o fabrică mare de lapte la Târgu-Mureş, iar dacă îşi vor închide fabrica de la Cluj o vor face fiindcă, zice prefectul,  judeţul Mureş are cea mai mare producţie de lapte din ţară.

Preşedintele Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din Cluj, Călin Fărgarciu, crede că Napolact nu se va muta la Târgu-Mureş deoarece, în urmă cu câteva zile, firma i-au cerut să prelungească contractual de livrare cu încă un an.

„Napolact a cerut prelungirea cu încă un an. Nu cred că au de gând să mute fabrica. Ştiu că au o fabrică mare la Târgu-Mureş, dar nu cred“, afirmă Fărgaciu.

Acesta mai spune că Friesland a dirijat investiţiile majore către fabrica din Târgu-Mureş, cea din Cluj nu mai ar fi aşa importantă pentru ei. La Satu Mare au făcut la fel. Iar fabrica de la Ţaga, din judeţul Cluj, unde se producea celebra brânză de Năsal, au închis-o pentru că produsul era prea scump.

UPDATE 12.19 Primarul oraşului Târgu-Mureş, Dorin Florea, spune că nu a avut nicio discuţie cu cei de la FrieslandCampina şi daca Napolact se muta la Mureş el e bucuros. „Să vină! Vor fi bine primiţi!“, afirmă primarul Florea.

Primarul comunei Baciu, Ioan Florin Mureşan, spune că a auzit de la câţiva muncitori că se va închide fabrica fie în lunile iulie-august, fie în octombrie.

 „Nu ştiu ce să zic. Am auzit zvonuri de la muncitori. Ar fi păcat, e un brand al Clujului şi 300 de oameni rămân fără un loc de muncă. Am mai înţeles că nu se va închide secţia de îngheţată. Probabil e profitabilă, nu ştiu ce să cred“, susţine primarul din Baciu.

„Am trimis acum trei săptămâni am trimis o adresă în care am solicitat o nouă întâlnire cu şefii companiei în legătură cu tot felul de nemulţumiri şi zvonuri potrivit cărora s-ar reloca fabrica din Baciu în altă parte.

Reprezentanţii companiei ne-au propus fie sa ne vedem săptămâna aceasta la Bucureşti, fie săptămâna viitoare la Cluj. Am ales ultima variantă. Sperăm să fie un zvon plecarea Napolact din Cluj“, afirmă prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan.

Grupul olandez FrieslandCampina, care deţine Napolact, a închis în urmă cu câteva săptămâni bune, fabrica de la Ţaga.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, declara, că după închiderea fabricii de la Ţaga era previzibilă această mişcare.

Reprezentanţii FrieslandCampina nu au putut fi contactaţi.

Friesland a cumpărat Napolact în 2004 de la Asociaţia Salariaţilor. Operaţiunile din România ale Friesland şi Campina au fost transferate în 2009 de la Satu Mare şi Bucureşti la Cluj. Cele trei companii locale ale Friesland aveau 1.200 de angajaţi şi afaceri de 480 de milioane de lei. Friesland Foods a fuzionat cu Campina, iar Napolact e parte din Friesland.

Fuziunea Friesland-Campina s-a concretizat într-o companie cu 22.000 de angajaţi şi 100 de fabrici, al treilea producător de lactate din lume. Friesland produce mărcile Milli, Oke, Completa, Dots. Napolact a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 222 de milioane de lei, datorii de 53 de milioane şi un profit net de 9,2 milioane, conform ultimului bilanţ anual depus la Ministerul Finanţelor Publice.
 

Mai puteţi citi şi:

UPDATE Se închide fabrica de brânză de la Ţaga. Brânza de Năsal, o delicatesă asemănătoare specialităţilor franţuzeşti, nu se va mai produce la Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite