Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se extinde pe piața imobiliară. Ce vrea să facă UBB cu hotelurile cumpărate

0
Publicat:

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este tot mai activă pe cea mai scumpă piață imobiliară din România. Recent, UBB a cumpărat Hotelul Onix din Cluj-Napoca, cu suma de 4,6 milioane euro.

UBB este cea mai mare universitate din țară. FOTO Arhivă Adevărul
UBB este cea mai mare universitate din țară. FOTO Arhivă Adevărul

Cea mai mare universitate din țară și singura inclusă în prestigiosul top Shanghai, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, este tot mai activă pe piața imobiliară. Recent, UBB a anunțat că a achiziționat un hotel de 4 stele din Cluj-Napoca - hotelul Onix. Pentru acest hotel, universitatea clujeană a dat suma de 4,6 milioane de euro.

Acestea sunt soluțiile UBB pentru criza de spații, este mesajul conducerii universității. UBB a mai achiziționat în trecut două hoteluri. Pentru Opera Plaza, Universitatea Babeș-Bolyai a plătit nouă milioane de euro, iar pentru hotel Topaz circa jumătate din această sumă. Dacă de Opera Plaza beneficiază studenții Facultății de Drept, hotelul Onix va fi sediu pentru Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) și pentru Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Și tot studenții Facultății de Științe Politice au avut de câștigat după ce UBB a achiziționat Hotel Topaz.

În paralel, Universitatea Babeș-Bolyai a achiziționat o clădire de birouri aparținând Băncii Transilvania, tot în Cluj. Aceasta urmează să fie transformată în spații destinate studenților de la Facultatea de Matematică. 

Deficit major de spații

„La Universitatea Babeș-Bolyai avem un deficit major de spaţii academice, atât pentru educaţie, cât şi pentru cercetare. Spre exemplu, numai anul trecut (2020) numărul de studenţi a crescut faţă de 2019 cu 6% (cu 11% la master). În acest mandat mi-am propus să corectez acest deficit, pentru a începe apoi şi un proces de dezvoltare. Studenţii au nevoie de medii moderne de învăţare (nu mai pot sta ca pe vremuri, inclusiv a mea, înghesuiţi în bănci sau, la cursurile de mare interes, chiar pe jos sau pe hol), iar cercetarea are nevoie de laboratoare în spaţii moderne şi adecvate standardelor de astăzi“, a fost mesajul transmis anterior de rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David.

El a adăugat că după UBB acoperă nevoile absolut necesare de spaţiu fizic, dezvoltările se vor face în principal în „logică digitală“, acolo unde acest lucru este adecvat. „Pornind de la o analiză de nevoi şi de la planurile de facultate am gândit ca rector, împreună cu echipa rectoratului, un proiect investiţional pe termen lung”, a mai spus David. 

Universitatea Babeș-Bolyai este cea mai mare universitate din România. În anul universitar 2021-2022, universitatea clujeană avea 22 de facultăți și 50.000 de studenți în opt județe. În ultimii ani, conducerea universității a transmis în repetate rânduri că se confruntă cu o criză majoră de spații și a devenit tot mai activă pe piața imobiliară din Cluj-Napoca. Pentru asta, Universitatea Babeș-Bolyai a fost dispusă să plătească sume importante de câteva zeci de mii de euro, fără a mai pune la socoteală banii investiți ulterior în transformarea imobilelor achiziționate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite