Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează pentru fetele nemăritate. Cum să-ţi afli ursitul cu o farfurie şi două lumânări, fără busuioc pus la sân sau sub pernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetele îşi pun sub pernă busuioc ca să-şi viseze ursitul   FOTO: arhiva Adevărul
Fetele îşi pun sub pernă busuioc ca să-şi viseze ursitul   FOTO: arhiva Adevărul

Tradiţii de Bobotează pentru fetele nemăritate. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, se zice în popor. Tot pe 6 ianuarie, în unele zone, tinerele îşi află jumătatea cu ajutorul unei farfurii şi a două lumânări.

Tradiţii de Bobotează pentru fetele nemăritate. Bătrânii spun că tinerele nemăritate care se împiedică şi cad pe gheaţă în ziua de Bobotează, se vor cununa în acel an. În ziua de 6 ianuarie se practică, în unele zone ale ţării, un obicei inedit: ritualul lumânărilor. Tot de către tinerele necăsătorite ca să-şi afle jumătatea. Se ia o farfurie, se pune în ea apă şi două lumânări, una reprezintă fata, iar cealaltă băiatul pe care îl place. Lumânările sunt lăsate să plutească pe apă şi dacă sunt atrase una spre cealaltă şi se întâlnesc, atunci se zice că fata se va căsători cu băiatul iubit.

Potrivit unei alte credinţe populare, fetele care vor să-şi afle ursitul îşi pun, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, sub pernă, busuioc. Ele îşi leagă un fir roşu de mătase şi o crenguţă de busuioc sfinţit la degetul inelar. Tradiţia zice că îşi vor visa jumătatea. Şi pentru ca ritualul să aibă efect, fetele nemăritate trebuie să ţină post şi să se roage, scrie interferente.ro. În unele regiuni din ţară, ca să-şi viseze ursitul, tinerele trebuie să mănânce o turtă frământată doar cu 9 degete din 8 linguri de făină şi o lingură de sare şi să-şi lege pe inelar un fir roşu de mătase.

Pe vremuri, în casele unde erau fete de măritat, puneau sub prag busuioc şi un fuior de cânepă peste care preotul să treacă cu credinţa că tinerele vor avea foarte mulţi peţitori, iar fetele care reuşeau să fure un fir de busuioc din buchetul cu care preotul sfinţea casele puteau, în noaptea respectivă, să şi-l pună la sân ca să-şi viseze ursitul”, explică etnologul maramureşean Janeta Ciocan, citată de emaramures.ro.

O altă tradiţie de iarnă este Iordănitul femeilor (7 ianuarie). În ce constă obiceiul? Femeile se adună într-o casă unde duc mâncare gătită de ele şi petrec. Dansează şi cântă până în zori. La primele raze ale soarelui ies pe uliţa satului şi ameninţă cu aruncatul în râu pe orice bărbat ce le iese in cale. Tot la această petrecere are loc o integrare a tinerelor căsătorite recent în comunitatea femeilor măritate.

În ziua de Bobotează, zeci de tineri din toată ţara participă la ritualurile de sfinţire ale apei, vor sări în Dunăre şi în Marea Neagră ca să aducă la mal crucile aruncate de preoţi. Se spune că aceia care sar în apă vor fi feriţi de boli tot anul.  

Mai puteţi citi:

10 tradiţii şi superstiţii populare de Bobotează

Tradiţii şi superstiţii de Bobotează, ziua în care se deschid cerurile. Ce trebuie să faci în ianuarie ca să-ţi meargă bine tot anul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite