Stemă de pe o clădire din Cluj, vandalizată. Au apărut cuvântul „România“ și un vultur similar celui nazist
0Stema Ungariei, ieșită la iveală după restaurarea unei clădiri vechi din Cluj-Napoca, a fost vandalizată. Peste stemă a fost imprimat cu vopsea neagră cuvântul „România” și un vultur, despre care s-a spus că ar semăna cu cel nazist.

„Zilele trecute, unul dintre cititorii noștri ne-a informat despre distrugerea unei steme maghiare de pe geamul orb al unui imobil de pe strada Constanța din Cluj-Napoca, renovat cu ani în urmă”, a relatat cotidianul de limbă maghiară din Cluj - Szabadsag.
Cititoarea cotidianului citat a relatat: „În noiembrie anul trecut, am descoperit cu admirație și satisfacție existența inscripției, dar acum sunt foarte surprinsă de vandalismul și încălcarea simbolului național maghiar”.
Autorii necunoscuți au imprimat cu vopsea neagră cuvântul „România” peste stema Ungariei.
„Din câte știm, nimeni nu a depus plângere la poliție și comisia regională de protecție a monumentelor nu a fost sesizată despre vandalism”, mai arată publicația citată.
Imobilul situat în centrul orașului Cluj-Napoca aparține unei persoane private, care l-a închiriat. Chiriașul nu a depus plângere.
Președinta UDMR Cluj-Napoca: „Un grav incident diplomatic”
Katalin Azzola, președinta organizației Cluj-Napoca a UDMR și consilier juridic al organizației, a declarat pentru publicația maghiară Maszol: „Asemenea acțiuni afectează grav relațiile maghiaro-române și sunt considerate un grav incident diplomatic”.
Ea a adăugat că manifestările de acest gen sunt ferm condamnate de autoritățile române, iar făptuitorul poate fi tras la răspundere penală pentru infracțiune, eventual amendat sau chiar închis.
Katalin Azzola a informat că în astfel de cazuri autoritățile – dacă identifică făptuitorul - îi cer să elimine simbolul ilegal de pe clădire. În cazul în care refuză să coopereze, împotriva sa se poate porni o acțiune penală, care poate duce la acțiune în instanță.
„Dacă instanța îl va găsi vinovat pe făptuitor, acesta se poate confrunta cu o serie de pedepse. Acestea pot include amenzi, pedepse cu închisoarea și răspunderea față de proprietarul imobilului. În plus, consecințele sociale pot fi semnificative. Acțiunile de această natură cresc tensiunile și antagonismul etnic. Prin urmare, reacțiile sociale pot fi, de asemenea, dure și pot duce la respingerea pe scară largă a făptuitorului în comunitate", a explicat ea.
Reclamă la un magazin de tutun și simboluri naziste
Clujeanul Cristian Marchiș, activist civic pasionat de istorie, a dat mai multe explicații pe Facebook.
„O reclamă de firmă de peste o sută de ani a apărut în centrul Clujului după restaurarea unei clădiri vechi. Proprietarii clădirii au decis să lase pictura murală vizibilă. Este vorba despre inscripția unui magazin de pe vremuri care vindea produse din tutun și sare. Și da, figurează și stema Ungariei din perioada respectivă. Din simplul motiv că atunci vânzarea tutunului și a sării erau în mâna statului. Acea stemă era un fel de atestat că în magazinul respectiv se vând legal tutun, țigări și sare. Însă se pare că această stemă a deranjat pe cineva, care habar nu are de istorie”, a spus clujeanul.
El susține că cea mai mare problemă legat de acest act de vandalism este asemănarea siglei folosite de vandali cu una din siglele folosite pentru promovarea nazismului.
„Practic este o reprezentare a vulturului nazist care purta svastica. În locul svasticii a apărut denumirea țării noastre, iar pe pieptul vulturului a apărut crucea ortodoxă. Așadar motto-ul nazist "Gott mit uns" a fost păstrat cu sfințenie, stema fiind o stemă de o perfecțiune nazistă, purtând mesajul că "în numele lui Dumnezeu România trebuie curățată de unguri"”, mai spune Marchiș.
Concluzia acestuia este că venerarea ideologiei Gărzii de Fier din România nu ar fi murit. „Ci începe să își trăiască a doua tinerețe. Începe să se nască o mișcare neonazistă, neolegionară tot mai puternică în România. Dar acum nu evreii sunt cei vizați, ci minoritatea istorică maghiară...”, a spus acesta.
Poliția a deschis un dosar de distrugere
„Adevărul” a întrebat Poliția dacă există o sesizare în legătură cu incindetul menționat.
„La data de 26 aprilie a.c., în urma unui articol de presă din care reiese vandalizarea unui perete al unui imobil din Cluj-Napoca, pe care era imprimantă o stemă, polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Cluj-Napoca s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de distrugere”, au precizat reprezentanții Poliției.
Deducem din acest răspuns că polițiștii nu au considerat că am avea de a face cu un simbol nazist. Dacă se considera este un simbol nazist, s-ar fi aplicat articolul 4 din OUG nr. 31/2002 care prevede: „(1) Confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.”
În cauză se efectuează cercetări pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și luarea măsurilor în consecință, au mai precizat polițiștii.
O alăturare de simboluri fără sens
Așa cum se vede mai jos, imaginea imprimată pe stema Ungariei este formată dintr-un vultur similar cu cel nazist, care în loc să țină în gheare svastica, ține o cruce ortodoxă rusă.
Această alăturare de simboluri nu are niciun sens. Sunt șanse mari ca cei care au vandalizat clădirea să nu aibă idee despre cele două simboluri pe care le-au imprimat.


Sociolog: „Dacă ai un alt punct de vedere, nu înseamnă că trebuie să distrugi ceva”
„Eu cred că non-teme de genul acesta au ajuns să ocupe agenda tuturor. Majoritatea românilor și maghiarilor din Transilvania se comportă absolut civilizat”, susține sociologul Ioan Hosu, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai.
Hosu crede că și politicienii, de asemenea, adoptă, câteodată, asemenea comportamente de dragul atenției media.
„Dacă ne ducem într-un sat mixt româno-maghiar din Ardeal, vom vedea că oamenii se comportă absolut civilizat. Asta se întâmplă și în Cluj-Napoca, în general, și în alte orașe din Transilvania”, a subliniat profesorul Hosu.
Astfel de situații trebuie însă sancționate ca abateri de la normalitate. „Suntem puțin didactici, normativi în sensul bun. Vandalismul este un comportament indezirabil, punct. Dacă ai un alt punct de vedere, nu înseamnă că trebuie să distrugi ceva, un simbol sau un bun fizic, un imobil sau o statuie. Lucrurile se pot marca ușor de o manieră non-violentă. Iei un banner și protestezi în fața imobilului, pui o postare pe Facebook, sunt numeroase modalități de protest, dar violența fizică este exclusă. Absolut nimic nu justifică violența fizică și verbală” - concluzionează profesorul Ioan Hosu.

Statui vandalizate la Cluj-Napoca
Cluj-Napoca are un istoric lung al unor astfel de gesturi care au țintit atât simboluri românești, cât și maghiare.
Statuia lui Matei Corvin
- iulie 2021 - Politia Cluj l-a prins pe cel care a vandalizat statuia lui Matei Corvin, din centrul Clujului. Barbatul din Satu Mare a scris pe soclul statuii un T in fața cuvântului „REX”, rezultând „MATHIAS T REX” (cu trimitere la denumirea unei specii de dinozaur - Tyrranosaurus rex). S-a întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere.
- noiembrie 2017 - Consilierul local UDMR Gergely Balasz a declarat în şedinţa din 3 noiembrie, în Consiliului Local, că va sesiza poliţia, deoarece doi pinteni din bronz de la cizmele a două dintre personajele grupului statuar au fost distruşi.
- iulie 2015 - Primăria Cluj-Napoca a depus plângere penală la IPJ Cluj după vandalizarea statuii lui Matei Corvin, care a fost împroşcată cu vopsea maro. Şi spatele calului şi soclul din piatră au fost murdărite de vopsea.
Statuia lui Baba Novac
- 2013, 2014 - persoane necunoscute au dat jos, în toamna lui 2013, cuvântul „unguri” din textul inscripţionat pe soclul statuii lui Baba Novac. Peste câteva luni, la începutul lunii februarie 2014, fapta s-a repetat: cuvântul „unguri” a dispărut din nou. Textul inscripţionat arăta astfel: „Căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către … în data de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale, în anul 1975”.
Monumentul Eroilor Neamului, Crucea de pe Cetățuie
- 2012 - Crucea de pe Cetăţuie, ridicată după Revoluţie în memoria eroilor Revoluţiei de la 1848-1849, a fost vandalizată. Persoane necunoscute au luat cele trei plăci montate pe soclu şi pe care erau trecuţi eroi din timpul revoluţiei de la 1848-1849.
- februarie 2017 - Monumentul Eroilor din Parcul Cetăţuia din Cluj-Napoca a fost vandalizat. Pe trei dintre laturile edificiului fiind ilustrate imagini ale unor oameni politici după gratii, între care Liviu Dragnea, Victor Ciorbea şi Traian Băsescu