Statuia lui Matei Corvin, rege al Ungariei, medaliată în străinătate, vandalizată în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Unirii din Cluj-Napoca  FOTO: Adevărul
Piaţa Unirii din Cluj-Napoca  FOTO: Adevărul

Dezvelit în urmă cu mai bine de un secol, grupul statuar din Piaţa Unirii este cel mai cunoscut simbol al Clujului. Monumentul îl înfăţişează pe regele Ungariei, Matei/Matia Corvin, şi pe generalii săi. A fost pus la kilometrul zero al Clujului în 1902, la doi ani după ce frumuseţea şi măiestria autorilor săi i-a adus un premiu în 1900. În ultimii ani a fost vandalizată de două ori.

Nu există turist, român sau străin, care să nu poposească în piaţa din centrul Clujului, unde tronează, de mai bine de un secol, statuia maiestuoasă a unuia dintre regii Ungariei, Matia Corvin, român dinspre tată, maghiar dinspre mamă. Statuia este un simbol al multiculturalismul în Ardeal, unde azi vieţuiesc, laolaltă, români, maghiari şi germani.

Grupul statuar îl înfăţişează pe Matia Corvin şi pe generalii săi - Balász Magyar (comandantul celebrei Armate Negre, armata de mercenari a regelui), Pavel Chinezu/Kinizsi Pál (banul Timişoarei), Zápolya János (palatinul Ungariei, al doilea om în stat) şi Ştefan Bathory/Báthory István (voievodul Transilvaniei).

Ea a fost realizată de sculptorul Fadrusz Janos şi a fost amplasată în actuala piaţă a Unirii în 1902, în urmă cu 113 ani. Ca să rămână viu în amintirea locuitorilor Clujului, sculptorul a dat chipul său lui Ştefan Bathory. Ulterior, Fadrusz a fost făcut Doctor Honoris Causa (în octombrie 1902) al Universităţii Franz Josef din Cluj, actuala UBB, şi cetăţean de onoare al oraşului (noiembrie 1902).

Cu trenul, din Budapesta

Istoricul clujean Lukács József spune în cartea sa, ”Povestea oraşului-comoară”, că s-au prezentat 7 proiecte la concursul organizat de Consiliul Local al Clujului pentru ridicarea unei statui în cinstea regelui născut la Cluj. Proiectul câştigător a fost cel al sculptorului Fadrusz János, aprobat cu unanimitate de autorităţi în 1894.

Însă costurile mari necesare realizării monumentului au întârziat inaugurarea pentru data de 12 octombrie 1902. Statuile de bronz ale lui Matei Corvin şi ale celor patru personalităţi au fost transportate cu trenul de la Budapesta şi din Cluj până în centru au fost puse pe şinele unei vechi linii de tramvai, scrie visitcluj.ro. De acolo au fost amplasate pe soclul de piatră, realizat de arhitectul Pákey Lajos, soclu care reprezintă un bastion din zidul cetăţii Clujului.

În ianuarie 2012, patru tineri au vandalizat statuia, scriind cu un spray cu vopsea neagră un mesaj obscen la adresa UDMR. Aceştia, suporteri ai echipei de fotbal Universitatea Cluj, au fost amendaţi cu 200 de lei. Săptămâna trecută, alte persoane au vandalizat statuia, au aruncat cu vopsea pe soclu. Nu se ştie cine sunt autorii.

Acest grup statuar a câştigat în 1900, la Expoziţia Universală de la Paris, un mare premiu. La respectiva expoziţie, care a durat 212 zile, potrivit http://exposition-universelle-paris-1900.com. Aceeaşi sursă menţionează că s-au acordat peste 3.000 de mari premii, pe lângă medalii de aur, argint şi bronz participanţilor la expoziţie.

Mai puteţi citi:

Cel mai cunoscut simbol al Clujului, vandalizat. Grupul statuar Matia Corvin a fost murdărit cu vopsea

Kelemen Hunor, despre vandalizarea statuii Matia Corvin: „E un motiv de îngrijorare că în piaţa centrală pot avea loc incidente de o asemenea gravitate“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite