Sporuri pentru riscul de obezitate în Primăria Cluj-Napoca. „În mediul privat, acestea nu există“
0Consilierii locali au votat joi, 7 iulie, acordarea de sporuri de 15% din salariul de bază funcţionarilor din Primăria Cluj-Napoca pentru condiţii de muncă „vătămătoare”. Hotărârea are la bază un raport în care se face legătura între munca de birou/stresul profesional şi hipertensiune sau obezitate.
Hotărârea se bazează pe un raport din 2022 al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj prin care se constată că salariaţii din Primărie „îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă care presupun condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă”.
Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (153/2017) prevede că salariaţii au dreptul să beneficieze de un spor de până la 15% din salariul de bază pentru astfel de condiţii.
Legea nu obligă instituţiile publice să acorde aceste sporuri, astfel că, spre exemplu, la Consiliul Judeţean Bihor sau Consiliul Judeţean Cluj nu se acordă.
Legea prevede că se consideră condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă având în vedere următoarele criterii:
a. înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă.
b. existenţa unor indici de morbiditate la locurile respective de muncă
c. înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.
În cazul Primăriei, este valabil doar cel de-al doilea criteriu - „existenţa unor indici de morbiditate la locurile respective de muncă”.
Ce afecţiuni au angajaţii Primăriei „din cauza” locului de muncă
Cele mai des întâlnite probleme constatate la angajaţii Primăriei sunt hipertensiunea arterială, supraponderabilitatea/obezitatea şi afecţiunile coloanei vertebrale.
În raportul Direcţiei de Sănătate Publică se arată că condiţiile specifice de muncă din Primărie - munca statică de birou, stresul profesional, alimentaţia neadecvată - sunt doar o parte a din cauzele care determină aceste afecţiuni. Altfel spus, faptul că ai o muncă statică de birou nu este o cauză directă a obezităţii, ci e nevoie de o combinaţie de factori care includ şi alimentaţia deficitară şi lipsa activităţii fizice după terminarea programului de lucru.
Astfel, Cabinetul de Medicina Muncii a constatat că angajaţii Primăriei au următoarele afecţiuni: 116 de angajaţi cu afecţiuni cardio vasculare - dintre care 49 - hipertensiune arterială esenţială, în mare majoritate controlate medicamentos; 12 cazuri de suspiciune de hipertensiune arterială; 36 de cazuri de varice incipiente sau moderată a membrelor inferioare; 6 cazuri de tulburări de ritm cardiac, 6 cazuri de valculopatii mitrale, forme uşoare; 5 cazuri de cardiopatie ischemică cronică; 2 cazuri de insufiecienţă veno-limfatică a membrelor interioare.
În raport s-a subliniat că, de fapt, hipertensiunea arterială este cauzată de un mozaic de factori: ereditatea, obezitaea, stresul profesional şi unii factori alimentari.
În Primăria Cluj-Napoca sunt 100 de angajaţi cu boli de nutriţie şi metabolism: 17 cazuri de suprapondere, 30 de cazuri de obezitate grad 1, 12 cazuri de obezitate grad 2, 4 cazuri de obezitate grad 3.
În raport se arată că 23,13% dintre angajaţii consultaţi au suprapondere/obezitate (63 de cazuri), deci peste media naţională - 21,3% - cu un punct procentual.
„Munca cu caracter static, fără solicitări fizice semnificative, poziţia şezândă prelungită, caracteristice ale muncii de birou, stresul profesional şi alimentaţia neadecvată sunt principalii factori favorizanţi ai obezităţii întâlniţi la angajaţii acestei instituţii”, arată medici de la DSP.
Mai sunt, de asemenea, 136 de cazuri de afecţiuni osteo-musculo-articulare, cele mai dese fiind cazurile de afecţiuni ale coloanei cervicale (32) şi ale coloanei lombare (30 de cazuri).
De asemenea, mai există afecţiuni digestive (44 de cazuri), endocrine (28 de cazuri), ale aparatului resporator (26 de cazuri).
Consilier USR: „Toţi stăm pe scaun 8 ore, toţi lucrăm în condiţii de stres”
Consilierul local USR Adriana Cristian a avut un schimb dur de replici pe marginea acestei hotărâri cu primarul Emil Boc.
„Sunt un mare susţinător al remunerării corecte şi a bonusării performanţei şi chiar cred că fără a îndeplini aceste două obiective, este foarte dificil să solicităm performanţă. De aici şi până la a considera munca de funcţionar un loc de muncă care se desfăşoară în condiţii periculoase sau vătămătoare este o cale foarte lungă. Pe baza motivării DSP, înseamnă că toţi IT-iştii clujeni, toţi politicienii, tot personalul TESA de peste tot ar beneficia de aceste sporuri. În privat, ele nu există. Toţi stăm pe scaun 8 ore, toţi lucrăm în condiţii de stres. Voi trimite corpul de control al Ministerului Sănătăţii să verifice cu s-a făcut acest raport, pentru că este de departe fantasmagoric”, a susţinut Cristian.
Consilierul a susţinut că pentru a evita aceste afecţiuni ale angajaţilor ar trebui mai degrabă să se cumpere scaune de calitate, monitoare care se pot înălţa astfel încât postura de muncă să fie corectă, abonamente la săli de sport, cursuri de stil de viaţă sănătos. „Aceste bonusuri sunt doar o găselniţă tipic românească, în mod peiorativ menţionez acest lucru, prin care creştem nişte salarii în administraţia publică şi este păcat, nu pentru că oamenii aceştia nu merită, ci pentru că nu găsim metode prin care să îi remunerăm cum trebuie pe cei care merită”, a precizat Cristian.
„Menţinem sporurile existente încă din 2019, conform legii. Dacă doriţi să nu se mai acorde, sunt partide parlamentare care pot să modifice legea. Noi nu putem să refuzăm punerea în aplicare a unei legi. Şi privatul, când vrea performanţă, plăteşte, cu bonusuri. Ori, o primărie care atrage 400 de milioane de euro, la capătul legii se vede performanţa. Nici dumneavoastră, consilierii, nici eu, primarul, nu mişcăm această administraţie, ci ei, funcţionarii. Mergeţi, schimbaţi legea, dar nu îi afectaţi pe oamenii care sunt de bună credinţă şi cărora dumneavoastră le cereţi deseori să facă lucruri suplimentar. Nu sunt bani în plus care de astăzi se dau în plus în Primăria Cluj-Napoca”, a atacat Boc.
Adriana Cristian s-a adresat funcţionarilor, arătând că de 30 de ani cadrul legal creat de politicieni nu permite o remuneraţie corectă. „Îmi pare rău şi cred că şi dumneavoastră v-aţi săturat să fiţi remuneraţi toţi la fel şi nu în bază de performanţă, ceva ce este într-adevăr relevant pentru noi, cei care lucrăm în privat.”, a spus ea. Adriana Cristian a propus funcţionarilor din Primărie să vină cu un plan corect de remunerare şi să se renunţe la aceste sporuri.
Apoi, discuţia a degenerat, Emil Boc acuzând consilierul de la USR că doreşte doar să „srângă Like-uri pe Facebook”. După alte schimburi de replici, primarul, vizibil iritat, a întrebat-o pe Cristian: „Cum îşi fac USR-iştii cruce, cu stânga sau cu dreapta?”.
Hotărârea a trecut, în ciuda voturilor „împotrivă” ale USR, primarul având o majoritate confortabilă PNL-UDMR.
Vă mai recomandăm:
Salarii îngheţate, dar tot mari la Primăria Cluj-Napoca. Cât poate câştiga un poliţist local