Soluțiile ingenioase ale românilor sătui de sărăcie: „Am un pont și v-ar ajuta enorm”
0A doua cea mai săracă țară a Uniunii Europene, România, are o situație economică delicată, iar inflația galopantă a redus și mai mult nivelul de trai al populației. Sub spectrul sărăciei, mulți români caută soluții disperate pentru a-și echilibra bugetele și chiar pentru a se îmbogăți.

Un român a postat pe grupul de Facebook Grupul Antreprenorilor din România mai multe sfaturi pentru cei care vor să dea uitării lipsurile și să cunoască prosperitatea. Ideile sale au devenit repede virale, dar au și stârnit vii reacții.
„Foarte multă lume nu ajunge la un stil de viață ridicat și nici să facă mai mulți bani din simplul motiv că are un mindset foarte sărăcăcios. Știu cum este, că l-am avut și eu. Am fost blocat la 5.000 de euro / lună câștig ani de zile. Nu reușeam să depășesc acest prag. Să nu mai zic de momentele când aveam 5 lei pe săptămână...
M-am ferit mult timp să îmi dau cu opinia pe acest subiect însă... I have a point și cred că pe unii v-ar ajuta enorm. Văd foarte mulți oameni axați pe economii și investiții. Folosiți tot felul de aplicații de gestionare a banilor, tabele excel, căutați reduceri la tot felul, vă bateți capul să calculați totul la milimetru”, și-a început el postarea.
Și a continuat în aceeași notă, reușind să capteze interesul celor mai mulți membri ai grupului.
„Am auzit chiar și aberații de genul nu cumpăr apă din X loc că e scumpă, îmi aduc de acasă de la robient / cișmeaua de pe stradă. Oare așa a ajuns orice om bogat? Folosind o aplicație în care a trecut fiecare 6 lei dați pe un corn cu ciocolată?, s-a întrebat el.
„Axează-te să îți crești nivelul veniturilor lună de lună!”
Apoi, a făcut referire la cei care visează să facă totuși niște investiții, dar nu au bani și sunt nevoiți să amâne la nesfârșit momentul. „Înțeleg conceptul de compund effect... dar dacă sunt puțini bani lunar... Această categorie este mult mai avansată deja, dar tot pierde ceva din vedere, mega important. Până ajungi să ai niște bani în investiții ești deja leșinat, nu mai ai chef de excursii, stil de viață high și cine știe poate și mori. Acesta este adevărul. La un moment dat toți ajungem acolo. Na bun, dacă tot am ajuns aici, care este soluția? Care este viziunea mea?”, a scris el, după care a venit cu explicațiile:
„Pai simplu: Axează-te să îți crești nivelul veniturilor lună de lună! Lasă economiile, lasă aplicațiile de gestionare a banilor. Oprește-te din stilul de viață de om sărac. Învață să faci bani! Începe o activitate antreprenorială sau un side hustle care să îți aducă câteva mii de euro bune lunar. Nu mai optimiza sărăcia. Axează-te să ajungi cât mai rapid la 5-10k euro / lunar, iar apoi înveți gestionarea banilor. Are sens? Eu vin cu idei din lucruri experimentate de mine, din călătoria mea către prosperitate, nu citite în cărți”, a subliniat internautul.
La final, el i-a sfătuit pe membrii grupului să nu mai ia sfaturi despre cum să facă bani de la oameni cu buzunarele goale, avertizându-i că internetul este plin de așa ceva.
„P.S Încă ceva tare important! Dragilor, NU mai luați sfaturi despre bani de la oameni săraci financiar. Poate vă pot oferi alte idei.... dar nu din zona asta. Nu mai credeți orice TikTok, video apărut pe internet. Faceți research despre omul din spate. Căutați trecutul lui, cine este, ce a făcut, cum s-a îmbogățit, dacă a făcut-o, este congruent, este țepar sau nu etc”, a încheiat el.
Sute de reacții din toate părțile
Reacțiile nu au întârziat, iar aproape 500 de oameni au postat comentarii. Unii i-au dat dreptate, alții au venit cu propriile sfaturi, în timp ce alții l-au ironizat.
„Mie mi-a plăcut postarea asta. mai simplu zis: ești sărac, pentru că așa gândești… ca un sărac”, a spus cineva. „Dacă postarea ta a ajuns la 5 persoane care au înțeles-o complet, ea și-a atins scopul. Restul comentatorilor nu contează”, a scris altcineva, aluzie la ironiile și la criticile nelipsite. „Omul a încercat să vă dea un insight, postarea e despre mindset și nu despre cum să te ducă de mânuță către succes prin hinturi. Cum îmi place mie să spun, unii oameni în viață îți arată calea, nu-ți bagă în traistă”, a adăugat altcineva.
„Aștept să mă blochez la ăia 5000 € pe lună, deocamdată sunt în ascensiune pe la 1800 € .... dar deja începe să mă doară cârca...”, a fost una dintre postările ironice, completată de alt internaut: „Da, toți oamenii de afaceri prosperi dau sfaturi cum să faci bani pe internet … au atât de mult timp liber încât s-au decis să facă cursuri ….Se observă o tendința de demisii în masă la muncitorii necalificați, s-au apucat de cursuri și urmează să devină milionari … bineînțeles cumpără cursuri de la alți milionari, nu de la cei de pe tiktok, fb, instagram care sunt săraci și dau sfaturi doar din cărți …”
Sfaturi, laude și ironii
Altcineva a venit cu un sfat: „Corect, dar hai înainte de a debloca pe cineva să povestim cum depășești de fapt orice prag. Prin networking în primul rând sau pe românește, să cunoști pe cineva ba ici, ba colo. Apoi să investești în domeniile care îți aduc venituri pentru a fi la zi cu ce se întâmplă. Și să nu te dai bătut, ai eșuat, te scuturi și mergi mai departe. Partea de la final este cea mai grea din punctul meu de vedere. Dar și prima. Pentru că nu toți suntem dispuși să socializăm și să ne asociem doar pentru a avea diverse avantaje, gen recomandări și clienți mai bogați, poate. (...) Și să nu uităm că mulți dintre noi, eu inclusiv am învățat despre bani pe propria mea piele. N-am avut educație financiară din adolescență și nici nu provin dintr-o familie cu bani.”
„Așa este, când ne deschidem oportunităților și ne focusăm pe creștere, asta găsim. Nu e ușor, evident, este un proces în care creștem înainte de a crește business-ul. Oare ăsta e mindsetul de antreprenor, să te superi că nu ți-a dat și calea, poate chiar să-ți facă și programul, orarul pe care trebuie să-l urmezi?”, a comentat altul.
„Mie îmi place gândirea, în mare și eu funcționez așa, pe de altă parte, este clar că nu se aplică la mase. Îți trebuie niște skill-uri serioase să treci de 5.000 de euro lunar, la unii și de 2-3.000. Educația financiară, în schimb este pentru mase, economiile la fel, deci ce spui tu nu se aplică în proporție de vreo 90-95% din populația oricărei comunități”, a punctat alt internaut.
„A fi antreprenor nu înseamnă să investești în stocuri, bitcoin și alte invenții de îmbogățire rapidă ! Ci să faci din nimic o afacere care să aducă un aport societății cât și angajaților tăi, pe perioada lungă!”, a fost alt sfat.
Au fost și alte critici la adresa autorului postării. „Frumos discurs. Frumos împachetat, fix pentru o schimbare de „mindset”. Că asta vinde acum, „mindsetul”. Dar uiți ceva important: posibiltățile. Du-te cu acest discurs și recită-l oamenilor dintr-o fabrică, oameni muncitori, desigur. Sau celor din depozite. Sau celor ce fac agricultură. Oricărui om care lucrează cu trudă pentru a câștiga un ban cinstit. Urlă în gura mare că„salaru” lor poate crește la infinit, că totul ține de “mindset” - sky is the limit, știm cu toții. Te vor aplauda, desigur, până pleci de lângă ei. Apoi se vor întoarce la lucru. Asta-i realitatea. Pauza de “gogoși” e scurtă. Puțin, cât să îndulcească atmosfera. Dar nu ține nici de foame.”