Singură împotriva tuturor: cum a reuşit o absolventă a unui liceu tehnologic, care făcea zilnic naveta, să fie singura din ţară cu 10 la Bacalureat
0Doriana Şandru a făcut timp de patru ani naveta de la Ciucea la Huedin şi a absolvit cu media 10 toţi cei patru ani de liceu. De când probele de la Bac sunt supravegheate video, este prima absolventă de liceu tehnologic notată cu 10 la acest examen. Ea critică dur sistemul de învăţământ spunând că puţini dascăli îşi fac meseria din plăcere.
Doriana Şandru (18 ani), o fată modestă din comuna Ciucea, localitate situată pe drumul dintre Cluj-Napoca şi Oradea, a fost singura absolventă a unui liceu cu profil tehnologic din ţară care a luat anul acesta media 10 la Bacalaureat. Potrivit unor surse din Ministerul Educaţiei, este prima absolventă a unui liceu tehnologic care obţine nota maximă la Bacalaureat după introducerea la acest examen a camerelor de supraveghere. „Este prima dată în istoria Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi cred că este un caz unic şi în ţară când un elev de la un liceu tehnologic are media 10 la Bac. Este un caz de remarcat“, a precizat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus. Rezultatele excepţionale nu au fost doar vârfuri atinse la finalul clasei a XII-a, ci un mod de viaţă, Doriana Şandru obţinând media 10 şi în cei patru ani de liceu. Nu a contat pentru ea că liceul tehnologic „Vlădeasa“ din Huedin nu era mediul ideal pentru a face performanţă, mai ales dacă luăm în considerare faptul că doar trei din zece elevi au luat Bacul anul acesta. Nu a contat pentru ea nici faptul că, în ultimii patru ani, în fiecare zi parcurgea 40 de kilometri dus-întors, cu autobuzul sau cu trenul, pentru a ajunge de la casa părintească din Ciucea la liceu.
NU A FĂCUT MEDITAŢII
Ceea ce face ca rezultatul ei să fie şi mai impresionant este faptul că nu a luat nicio oră de meditaţii, părinţii ei nevând de unde să-şi permită acest lux. Tatăl ei este şofer, iar mama – artistă. „Doriana e o fată foarte simplă, cu părinţi muncitori. Este un copil cum ar trebui să fie foarte mulţi. A fost membră în Consiliul de Administraţie al şcolii şi s-a implicat în multe activităţi, e un model pentru elevi şi ne face mândri“, a declarat Ileana Torok, directorul adjunct al Liceului „Vlădeasa“ din Huedin.
„TATA A RĂMAS ŞOCAT“
Şi totuşi, cum a reuşit? Clujeanca, extrem de modestă, atribuie în primul rând părinţilor rezultatele bune: „În primul rând, totul a pornit din copilărie, adică de la cei şapte ani de acasă. Părinţii mei mi-au indus întotdeauna ideea de a fi conştiincioasă şi faptul că numai prin muncă se pot obţine rezultate bune. Încă din şcoala primară mi-a plăcut să fiu perfecţionistă în lucrurile pe care le-am realizat, chiar dacă uneori ideea de «a fi totul ca la carte» am considerat-o un defect pentru mine“.
Doriana a învăţat aproximativ patru-cinci ore pe zi în perioada examenului de Bac. În toată perioada liceului, a studiat cel puţin două ore pe zi, în funcţie de cantitatea de materie. Tânăra crede că „fără susţinerea părinţilor nu ar fi ajuns nici pe departe să trăiască momentele acestea“. „Mama mi-a mărturisit că se aştepta să iau nota maximă. Aseară, întorcându-ne acasă din weekend, tatăl meu a primit un telefon prin care erau felicitaţi, în calitate de părinţi, pentru nota mea de la Bac. Tata a rămas şocat, chiar dacă era conştient de calităţile mele“, povesteşte eleva. Deşi a ales la proba opţională geografia, zice că i-au plăcut toate materiile: „Nu pot alege una despre care să pot spune că îmi place în mod deosebit. Am învăţat la fel şi ştiinţele exacte, şi cele umaniste“. Eleva spune că a ales şcoala din Huedin, în detrimentul unui liceu mai bun de la Cluj-Napoca, drept urmare a faptului că atât ea, cât şi părinţii săi au vrut să fie aproape de casă. A optat pentru specializarea „tehnician în activităţi economice“, adică un fel de contabilitate, pentru că la finalul clasei a VIII-a i se părea de viitor.
LA CLUJ SAU ÎN GERMANIA
Despre planurile sale, Doriana spune: „Nu fac parte din categoria tinerilor care, în copilărie, ştiau să răspundă la întrebarea «ce vrei să te faci când vei fi mare?». Totuşi, de-a lungul timpului, am încercat să mă gândesc la domeniul în care mi-ar plăcea să urmez o carieră, însă multora le-am găsit câte un defect, ca să spun aşa. Întotdeauna mi-am dorit să ajung un om de succes, care să lase amprente pozitive în urma sa. Ştiu că este un lucru surprinzător, dar nu pot să spun în acest moment care este alegerea mea în privinţa facultăţii pe care o voi urma“. Doriana crede că o posibilă variantă ar fi să urmeze Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj, dar ia în considerare şi plecarea în Germania: „Am rude în Germania, care mi-au oferit sprijinul pentru a urma acolo o facultate“.
„PUŢINI DASCĂLI PRACTICĂ MESERIA DIN PLĂCERE“
Întrebată ce ar trebui să se schimbe în ţară pentru ca elevii foarte buni să nu mai dorească să plece în străinătate, clujeanca a spus: „Sunt de părere că, în România, ar trebui schimbat totul, iar asta va dura, din păcate, multe decenii. Elevii îşi doresc să plece în străinătate deoarece acolo găsesc siguranţă, respect, răsplata cuvenită, probabil tot ceea ce nu găsesc în ţara noastră“.
Doriana este conştientă că sistemul de învăţământ din România trebuie schimbat şi are curajul s-o spună răspicat: „Nu am o părere bună despre învăţământul din România, unde primul lucru care mi-aş dori să fie schimbat este mentalitatea asupra sistemului de învăţământ. Trebuie recunoscut că sunt foarte puţini dascăli care practică meseria lor din plăcere, pentru rezultatele excelente care se pot obţine prin mult efort. Apoi, mi-ar plăcea să ştiu că generaţiile următoare vor veni la şcoală pentru a proiecta viitorul împreună cu dascălii lor şi vor fi lăsate să creeze, să-şi spună punctul de vedere, nu doar pentru a memora multe noţiuni, folositoare sau nu“. Meticuloasă ca de obicei, Doriana îşi planifică atent viitorul: „Peste cinci ani, în primul rând mă văd având o mică afacere din care să mă autofinanţez. Apoi, urmând masterul la facultatea pe care o voi alege“. ;
Colecţionează monede vechi şi şerveţele
Doriana Şandru nu este genul de adolescent care să se închidă în cameră şi să înveţe toată ziua. „În timpul liber încerc să mă relaxez, ador plimbările în aer liber, îmi place să fac fotografii şi să citesc. Am o pasiune foarte mare pentru animale, am câţiva iepuraşi pe care ador să-i îngrijesc. Colecţionez monede şi bancnote vechi, timbre, cărţi de vizită şi şerveţele“, mărturiseşte ea. În momentul în care a aflat că are media 10 a fost asaltată de apeluri telefonice. Ea şi-a sărbătorit rezultatul alături de familie: „Modul meu de a sărbători e să împărtăşesc cu familia şi câţiva prieteni tot ceea ce realizez. Să-i văd pe ceilalţi mulţumiţi este tot ce îmi doresc într-un asemenea moment“.
Citeşte
REZULTATE BACALAUREAT 2014 Abandon în creştere la Bac
REZULTATE BACALAUREAT 2014 De ce fug elevii de Bac
REZULTATE BACALAUREAT 2014. Cine sunt cei 10 absolvenţi cu medii de 10 din Cluj şi care sunt secretele lor