Sever Alicu - Excelenţa Sa, în lumea colorată a pieselor lego

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lume există 70 de abasadori lego, iar Sever Alicu e unul dintre ei. El a fost propus pentru această funcţie de singura asociaţie off-line dedicată pasionaţilor de lego din România, Brickenburg, înfiinţată în urmă cu doi la Cluj.

În apartamentul din Mănăştur al familiei Alicu e imposibil să nu dai, oriunde te-ai uita, de o cutie sau de o piesă de lego. Capul familiei, Sever, este pasionat de lego încă din copilărie, iar cele două fete ale lui Silvia (11 ani) şi Luiza (8 ani), îl moştenesc. Povestea începe cu un hidroavion pe care Sever l-a primit când avea cinci ani de la tatăl lui, arheolog de profesie. „Asta mi-a adus el din prima delegaţie în străinătate. Dacă îmi amintesc bine, fusese în Anglia“, spune Sever. Acel prim set l-au asamblat împreună.

Mai mult decât nişte jucării
După acel moment devenise clar: de câte ori pleca în vreo delegaţie, tatăl se întorcea cu câte un lego. Pe la 10 ani a realizat şi Sever că nu era vorba doar de nişte jucării: „partea ludică e doar una din marile calităţi ale lego, dar nu cea mai importantă. Ca să poţi face lucruri frumoase cu piesele astea trebuie să ai - pe lângă imaginaţie şi cultură - noţiuni de design şi de tehnică“.  
Până în urmă cu cinci ani Sever a trăit oarecum solitar entuziasmul pentru acest hobby. O întâlnire întâmplătoare cu un fost coleg de liceu, Marius Centea, şi o discuţie pe Internet cu un alt pasionat, Emilian Gavrilă, l-a făcut să-şi dea seama că mai sunt mulţi asemeni lui. Ideea înfiinţării unei organizaţii a apărut firesc, astfel că în mai 2009 era lansată la apă Asociaţia Brickenburg – prima şi deocamdată singura de acest gen din România (la noi mai există o singură comunitate lego, care funcţioneză, însă, exclusiv online, pe rolug.ro – n.r.).

În clubul exclusivist al ambasadorilor
 După organizarea mai multor expoziţii (la Cluj, Braşov, Timişoara, Târgu Mureş  şi chiar Bucureşti) şi după  înfiinţarea, în februarie 2010, a unui club la Cluj, cei din Asociaţia Brickenburg s-au gândit că a sosit momentul să fie reprezentaţi de un ambasador – Sever Alicu. Lego are un program oficial în acest sens, acceptând propunerile asociaţiilor ce îndeplinesc nişte reguli stricte: au cel puţin un an vechime, numără măcar 10 membri şi deţin un portofoliu important de activităţi. Doar 70 de asociaţii din lume, între care şi Brickenburg, au câştigat acest drept.
Înainte, însă, de a fi numit ambasador (în decembrie trecut), Sever a avut o altă împlinire personală: a fost invitat să participe la crearea primei hărţi a Europei din piese lego. „Fiecare a trebuit să facă ceva specific ţării sale. Eu am făcut Arcul de Triumf“, spune el. Proiectele individuale au fost trimise prin poştă cu instrucţiuni de asamblare, iar harta a fost inaugurată oficial în septembrie, acum fiind purtată prin expoziţii în toată lumea.

Profil
Născut:
19 septembrie 1972, Cluj-Napoca
Studii: Licenţiat în drept şi filosofie
Familie: Căsătorit, doi copii

Întrebări şi răspunsuri
Ce te-a impresionat cel mai mult până acum la Lego ca organizaţie?
S.A. :
Comunităţile de fani şi grija cu care Lego menţine relaţia cu ele, fără a crea vreun raport de subordonare. Cei de la Lego au reacţii prompte la orice solicitare venită din partea asociaţiilor şi ţin cont de părerile fanilor, indiferent din ce parte a lumii sunt ei.

Care sunt avantajele poziţiei de abasador Lego?
S.A. : Ca ambasador ai acces la baze de date speciale - legate de problemele comunităţilor, moduri de organizare, discuţii pe tehnici de construcţie - şi eşti consultat cu privire la calitatea seturilor. În plus, ai şansa de a reprezenta mai bine comunitatea de fani în relaţia cu Lego şi cu distribuitorii.

Ce-i place
Pe lângă Lego, rock-ul progresiv. Sever, care cântă încă din vremea studenţiei, a scos trei albume cu formaţia „Miezul nopţii“, muzica trupei fiind promovată de mai multe posturi comerciale şi chiar de postul public de radio. Scriitorul german Herman Hesse şi tot ceea ce ţine de cultura Renaşterii.


Ce nu-i place
Intoleranţa şi dialogul între surzi par a fi singurele lucruri pe care nu le suportă. Asta dacă vorbim de principii, pentru că mai există un lucru – spanacul – pe care nu-l tolerează fizic: „mi se face rău şi când simt mirosul. Şi asta pentru că la grădiniţă am fost forţat de prea multe ori să-l mănânc “, spune Sever.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite