„Satul Nokia“ reînvie: mii de locuri de muncă la Jucu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două mari companii, producătoare de electrocasnice respectiv de componente electrice pentru automobile, vor construi fabrici pe 50 de hectare, în parcul industrial de unde se retrage cel mai mare producător de telefoane mobile din lume. Declaraţia aparţine directorului Tetarom, Viorel Găvrea.

Jucu, care a devenit „satul Nokia" odată cu anunţarea investiţiei companiei finlandeze, va găzdui alte două mari companii multinaţionale. Momentul este binevenit, întrucât fabrica de telefoane se va închide din martie, lăsând 2.000 de  şomeri.

„Săpătămâna viitoare vom anunţa doi mari investitori la Cluj din domeniile: producţie electrocasnice şi producţie componente electrice pentru automobile. E vorba de o investiţei majoră, vorbim practic de  construcţii care se vor face pe 50 de hectare de teren la Tetarom III până în luna aprilie a acestui an şi vor fi mii de locuri de muncă pentru clujeni", a declarat, în exclusivitate, pentru „Adevărul" directorul Tetarom, Viorel Găvrea. Acesta a refuzat să dezvăluie identitatea acestor companii, motivând că reprezentanţii investitorilor au cerut confidenţialitate. Întrebat în legătură cu Bosch - companie despre care preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, spusese în urmă cu câteva luni că se poartă discuţii privind o investiţie la Jucu - Găvrea a arătat:  „negocierile sunt în stand-by şi, practic, nu s-a semnat niciun contract până la această oră".

Transcarpatica investeşte 3 milioane de euro

Tot în parcul Tetarom 3, unde se află fabrica Nokia, se va realiza o unitate de producţie de confecţii metalice. Investiţia aparţine firmei româneşti Transcarpatica, care va angaja 100 de persoane. „Transcarpatica a semnat contractul cu noi şi s-a angajat să facă o investiţie de 3 milioane de euro", a precizat Viorel Găvrea, director Tetarom. În plus, Valentin Peter, director adjunct la Tetarom, a declarat că angajările la Trasncarpatica vor începe în două -trei luni de zile. „Compania românească Transcarpatica  va angaja 100 de oameni şi am convenit să facem nişte cursuri de calificare a personalului pe confecţii metalice. Salariile vor fi peste nivelul salariului minim, pentru că munca acestor oameni este mult mai  complexă şi mai grea", a precizat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj. Nivelul salarizării ar ajunge la 1.500-2.000 de lei, este de părere directorul AJOFM Cluj.

Ludger Thol, directorul Lupp Proiect Transilvania, compnia care a construit fabrica pentru Transcarpatica, unitatea de producţie se întinde pe o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi, în parcul Tetarom III.

Investiţie în Apahida

„O altă investiţie majoră este cea a unei companii olandeze al cărui nume trebuie să rămână  confidenţial deocamdată. Investiţia olandezilor este de 10 milioane de euro şi vor fi angajaţi 100 de oameni care să lucreze în fabrica de profil metalurgic, ridicată deja la Apahida", a precizat Daniel Don. Pentru ambele fabrici, AJOFM Cluj va face cursuri de calificare al căror scop este pregătirea oamenilor disponibilizaţi de la Nokia pe alt domeniu de activitate decât cel de montator subansambluri.  „Oamenii vor face cursuri cu specialişti pe confecţii metalice şi pe domeniul metalurgic în luna următoare aşa încât cele două companii să poată face angajările de care au nevoie cât mai curând posibil",  a spus Daniel Don.

Circa 2.000 de şomeri Nokia

Nokia, companie care are o fabrică de telefoane mobile în parcul industrial Tetarom III, la Jucu, a anunţat, în noiembrie 2011, că din luna martie vor fi disponibilizate circa 2.000 de persoane. Uniunea Europeană va acorda un ajutor de câte 200 de euro pentru fiecare persoană disponibilizată de la Nokia.  Şomerii trebuie să-şi cumpere de aceşti bani îmbrăcămite, să meargă la frizer şi să-şi pregătească un CV cu specialişti în resurse umane.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite