Rușii s-au filmat cum împușcă fără milă un prizonier neînarmat. Cum a încercat propaganda de la Moscova să acopere crima de război VIDEO

0
Publicat:

Împușcarea unui prizonier de război care i-a sfidat pe militarii ruși spunând: „Glorie Ucrainei” a fost subiectul unei campanii de dezinformare a Rusiei cu mai multe scenarii. Inițial, s-a spus că este o înscenare, apoi că prizonierul era rus și, în final, că acesta merita să fie executat. 

Schiță după videoul cu execuția prizonierului de război SURSA Eu vs Disinfo
Schiță după videoul cu execuția prizonierului de război SURSA Eu vs Disinfo

Un prizonier de război este executat de militari ruși și filmarea incidentului devine publică. Ca de obicei, instituțiile media de la Kremlin încearcă să dezinformeze lumea cu o multitudine de minciuni contradictorii pentru a ne distrage atenția de la cei responsabili, se arată într-o analiză a portalului Comisiei Europene, Eu vs Disinfo.

Execuție barbară în timpuri moderne

Pe 6 martie, pe rețelele de socializare a apărut un videoclip care arată execuția unui prizonier de război ucrainean. Ultimele cuvinte ale soldatului ucrainean au fost: „Glorie Ucrainei”. Execuția sa a încălcat Convenția de la Geneva și poate echivala cu o crimă de război.

De asemenea, incidentul ne arată impunitatea invadatorilor ruși din Ucraina. Din videoclip nu a reieșit, imediat, clar cine a fost soldatul căzut, dar după un timp, identitatea sa a fost confirmată. Numele său era Oleksandr Matsiyevskyy, un militar născut în Basarabia care făcea parte din batalionul 163 al Brigăzii 119 a apărării teritoriale a Regiunii Cernihiv.

Moartea sa a dat naștere manipulării informaționale pe scară largă în Rusia care a cuprins teorii ale conspirației, falsuri și minciuni. Bloggerii pro-Kremlin, propagandiștii ruși și instituțiile media s-au angajat rapid să „spele” reputația ucigașilor prizonierului. 

Versiunile vehiculate

Trei versiuni inițiale ale acestui eveniment au fost difuzate pe diferite platforme: mai întâi au venit afirmațiile că videoclipul a fost o scenă jucată de militarii ucraineni, apoi că de fapt prizonierul era rus și, în cele din urmă, s-a afirmat că videoclipul a fost real, dar că prizonierul a provocat militarii ruși și merita să fie împușcat.

Împușcarea unui prizonier de război al Forțelor Armate ale Ucrainei este o producție sângeroasă a echipei lui Zelensky, cu un final fatal pentru un soldat căruia i s-a oferit un rol în execuția civililor care participau la execuția de la Kupyansk. Grupul paramilitar de tineri naziști din Harkov, supravegheat de Direcția Principală de Informații, lângă Bakhmut (Artemovsk), a jucat rolul călăilor unui prizonier de război. (...) Astfel de spectacole sângeroase și crime de război vor fi masive”, se arată pe unul dintre canalele de Telegram aparținând propagandei ruse. 

„Un rus îmbrăcat în uniformă ucraineană”

„Reacția timpurie a ecosistemului rusesc de manipulare și dezinformare a fost o încercare de a semăna îndoială în rândul publicului cu privire la autenticitatea videoclipului. Profitând de faptul că nici locul, nici data crimei nu fuseseră încă stabilite, propagandiștii au acordat atenție „naturii teatrale a videoclipului” și „ciudățeniei” comportamentului militarului ucrainean, care nu devine isteric, ci este calm își înfruntă inamicul”, se arată în analiză. 

Afirmațiile inițiale că videoclipul a fost pus în scenă nu au rezistat foarte mult timp pe canalul de Telegram și au fost șterse de către administratorul al canalului MIG Rossii aproape imediat după publicarea lor. 

Oleksandr Matsiyevskyy a apărat Ucraina până la ultima suflare, iar ultimele sale cuvinte de sfidare întruchipează adevăratul curaj al tuturor ucrainenilor care își protejează pământurile de agresorul Rusiei, conchide analiza EU vs Disinfo.

Când au văzut că negarea autenticității videoclipului nu a funcționat, propagandiștii ruși au răspândit o nouă narațiune: execuția a fost reală, dar prizonierul de război în cauză era un rus îmbrăcat într-o uniformă ucraineană. Această acuzație a fost răspândită cu ușurință și amplificată cu ajutorul corespondenților militari susținuți de Kremlin și a canalelor de Telegram anonime.

Unii dintre ei chiar i-au „găsit” pe cei care au fost „împușcați”. În special, s-a afirmat că victimele au fost: un medic al cărui nume nu a fost făcut public, mobilizat din regiunea Samara din Rusia și un militar pe nume Denis Yakovlev din Togliatti din aceeași regiune Samara, precum și un „rezident din Donețk, numit Anatoly”.

Pentru a justifica apariția videoclipului pentru publicul rus, canalele Telegram pro-Kremlin au îmbrățișat o teorie a conspirației conform căreia Biroul președintelui Zelensky a fost cel care a profitat cel mai mult de pe urma videoclipului, deoarece „dorea să ridice moralul și să provoace un val de naționalism și de mobilizare”.

Prizonierul executat de militarii ruși. FOTO: Timotei Șfudra
Prizonierul executat de militarii ruși. FOTO: Timotei Șfudra

Ciclul minciunilor de la Kremlin se învârte repede

Omenirea a văzut ciclul minciunilor de la Kremlin învârtindu-se de multe ori înainte.

Negarea, devierea, distragerea atenției și discreditarea victimelor sunt instrumentele de bază în manualul de manipulare a informațiilor de la Kremlin. Amintiți-vă, de exemplu, de doborârea zborului MH-17, atentatele la spitalul și teatrul de la Mariupol, crimele din Bucha sau atacurile cu rachete din Kramatorsk, pentru a aminti doar câteva”, se arată în analiza EU vs Disinfo.

Acest incident a demonstrat încă o dată domeniile-cheie de activitate ale propagandei de război rusești: răspândirea simultană a mai multor versiuni pentru a inunda spațiul informațional, punerea sub semnul întrebării a legitimității videoclipului, dezorientarea publicului și promovarea narațiunii că „toată lumea minte”.

Efectul unei astfel de dezinformari este de a încerca să justifice abuzul asupra prizonierilor de război într-o perioadă în care armata rusă continuă să comită crime de război brutale și atrocități împotriva prizonierilor de război fără a fi pedepsită”, arată specialiștii europeni.

Oleksandr Matsiyevskyy a apărat Ucraina până la ultima suflare, iar ultimele sale cuvinte de sfidare întruchipează adevăratul curaj al tuturor ucrainenilor care își protejează pământurile de agresorul Rusiei, conchide analiza EU vs Disinfo.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite