„Rembrandt. Apogeul artei gravurii”, cea mai de succes expoziţie din ultimii 25 de ani din Cluj. Evenimentul se prelungeşte cu două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia care prezintă 273 de capodopere semnate Rembrandt van Rijn va fi prelungită cu două săptămâni, până pe data de 22 Iunie 2014. Evenimentul găzduit de Muzeul Etnografic este una dintre cele mai de succes expoziţii organizate la Cluj în ultimii 25 de ani.

La cererea publicului vizitator, expoziţia Rembrandt . Apogeul artei gravurii, se prelungeşte cu două săptămâni, până pe data de 22 Iunie 2014.  Expoziţia prezintă 273 de capodopere Rembrandt van Rijn, restaurate de către Amand Durand, fiind considerată una dintre cele mai de success expoziţii organizate la Cluj în ultimii 25 de ani. Cu această ocazie vor fi realizate şi ultimele tururi ghidate din partea a doua a expoziţiei, care prezintă peisaje, nuduri, scene de gen, portrete de femei şi bărbaţi. Tururile ghidate vor avea loc duminică,15 Iunie, de la orele 12.00 şi15.00 în limba maghiară, şi de la orele 13.00 şi 16.00 în limba română. 

Expoziţia este deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.  Muzeul este deschis zilnic, cu excepţia zilelor de luni, între orele 9 şi 17. 
"E o expoziţie excepţională, un un privilegiu pentru clujeni şi pentru cei care viziteaza oraşul în această perioadă. Implicarea autorităţilor locale e foarte importantă, în perspectiva anului care va fi 2021, în care România va da o Capitală Culturală Europeană. (...) Eu cred că această expoziţie va marca anul cultural 2014 la Cluj. Sigur, va trece şi prin alte oraşe, inclusiv Bucureşti, dar faptul ca a venit mai întâi în Transilvania, la Cluj, e un mesaj important pentru toţi”, a spus ministrul Culturii, Kelemen Hunor, la vernisajul expoziţiei. 

Cea mai mare expoziţie de gravuri ale lui Rembrandt realizată în România

Aceste capodopere sunt deţinute de un colecţionar privat din Luxemburg. “Este cea mai mare expoziţie de gravuri ale lui Rembrandt realizată în România. Suntem fericiţi să le arătăm clujenilor 273 de gravuri din totalul de 286 realizate de Rembrandt pe parcursul vieţii sale.” – declară servicul de presă al colecţionarului. “Este important pentru noi să aducem gravurile lui Rembrandt în România. În această eră a globalizării, nu mai este necesar să călătorim la Londra, Paris sau Amsterdam pentru a admira capodoperele artei europene. Astăzi, acestea vin în oraşul dumneavostă.” – declară reprezentantul colecţionarului. Gravurile originale au fost obţinute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt, restaurate şi prelucrate de Amand Durand între anii 1865-67, la solicitarea Bibliotecii Naţionale Franceze, plăci aflate în patrimoniul Muzeului Luvru din Paris. Gravurile vor putea fi văzute în perioada 12 Aprilie – 8 Iunie 2014 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Cine este colecţionarul care aduce comorile lui Rembrandt la Cluj

Euro Art Luxemburg reuneşte una dintre cele mai mari colecţii de artă private din Europa, cu circa 5.000 de capodopere din sfera artei plastice moderne: Marc Chagall, Marcel Vertes, Mane Katz, Pablo Picasso, Max Ernst, Joan Miro şi Salvador Dalí. De la 17 ani, începând cu anii 1970, colecţionarul Heinz Ess şi-a canalizat întreaga energie şi pasiune în realizarea acestei colecţii.

Alături de lucrările de artă modernă, Euro Art Luxembourg deţine o impresionantă colecţie de gravuri originale realizate de sau după Peter Paul Rubens, Anthony van Dick, Vermeer van Delft, Martin Schongauer, Albrecht Dürer şi Rembrandt van Rijn. Până în prezent, colecţia Euro Art Luxembourg a fost expusă în America de Nord şi America Latină, în Autralia şi aproape în toate ţările din Europa. Pe lângă activitatea de promovare a propriei colecţii, Euro Art Luxembourg organizează expoziţii personale ale altor pictori şi graficieni, pe care nu îi deţine în propria colecţie.De asemenea, Euro Art Luxemburg se ocupă de cumpărarea şi vânzarea de opere de artă, sprijinid în special tinerii artişti din Cuba şi Europa de Est.

Rembrandt Hamerszoon van Rijn

Rembrandt Harmenszoon van Rijn se naşte la 15 iulie 1606 în Leyda (Leiden), Olanda, într-o familie calvinist-catolică, fiind cel de-al nouălea fiu al morarului înstărit Harmen Gerritz van Rijn (1568-1630) şi al soţiei acestuia, Neeltgen Willemsdr. van Zuytbrouck (cca. 1568-1640). Între 1613-1620 - urmează şcoala latină din Leyda. Rembrandt este admis la universitatea din Leyda, însă părăseşte chiar în acelaşi an renumita facultate, pentru a deveni pictor. Mai întâi ia lecţii de la Jacob Isaacsz van Swanenburgh, pictor din Leyda care a devenit celebru prin vedute şi reprezentări fantastice ale infernului. 1624-1625 - Rembrandt îşi completează pregătirea la Amsterdam, cu Pieter Lastman - foarte popular în epocă pentru scenele sale istorice, după care se reîntoarce în Leyda, unde devine pictor şi colaborează îndeaproape cu prietenul său, Jan Lievens. În 1625 realizează primul său tablou datat, „Lapidarea Sfântului Ştefan”. În 1626 realizează primele gravuri. După o viaţă grea, în care a fost nevoit să-şi înmormânteze două soţii şi mai mulţi copii, Rembrandt moare în sărăcie în 1669, la şaizeci şi trei de ani. Gravurile sale se bucură şi dincolo de moartea lui de o înaltă preţuire din partea colecţionarilor şi a graficienilor. Abia în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, picturile lui Rembrandt reajung în atenţia publicului. Acestui excepţional maestru i se acordă din nou recunoaşterea unanimă de care avusese parte şi în perioada de glorie a vieţii sale, din perspectiva modernismului clasic şi a modului acestuia de a aprecia arta şi complexitatea artistică.

Citeşte şi

Ministrul Culturii la vernisajul expoziţiei dedicate lui Rembrandt: "faptul că a venit mai întâi la Cluj e un mesaj important"

Expoziţia „Rembrandt. Apogeul artei gravurii“ continuă până pe 8 iunie. Taximetriştii vor avea un tur gratuit ca în muzeele din Germania

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite