Raportul UE despre inovaţie în ţările Europei: „Există un dezacord clar între abilităţile dorite pe piaţa cunoaşterii şi competenţele oferite de mediul academic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Cluj Innovation City, cluster economic focalizat pe IT, energie, mediu şi sănătate, este menţionat într-un raport al Uniunii Europene privind cercetarea şi inovarea la nivelul ţărilor membre. Alături de acest cluster mai sunt amintite proiectul celui mai puternic laser din lume, de la Măgurele, şi Centrul Internaţional de Studii Avansate Dunăre-Delta Dunării - Marea Neagră.

„Nominalizarea Cluj Innovation City pe prima poziţie în raportul Uniunii Europene ne confirmă începutul bun şi ne oferă încredere că vom putea dezvolta acest proiect în premieră nu doar în ţara noastră, ci la nivelul întregii Uniuni Europene”, a declarat Alexandru Tulai, directorul executiv al Fundaţiei Cluj Innovation City. 

În raportul întocmit de reprezentanţi ai UE, raport numit „Performanţa cercetării şi inovării în Uniunea Europeană – Progresul în inovaţie al Uniunii, la nivelul ţărilor”, se mai arată că:

„Investiţiile private din sectorul Cercetare& Inovare (C&I) rămân subdezvoltate şi continuă declinul de după anul 2000. Măsurile existente de promovare a investiţiilor private C&I nu sunt comparabile cu provocările cu care se confruntă întreprinderile inovatoare naţionale, multinaţionalele şi start-up-urile. Mai mult, există un dezacord clar între abilităţile dorite pe piaţa cunoaşterii şi competenţele oferite de mediul academic, iar acest lucru ar trebui dezbătut.

O temă de discuţie poate fi dacă sistemul ar beneficia în urma înlocuirii intervenţiilor „aceeaşi măsură pentru toţi” cu unele specifice întreprinderilor inovatoare cu succes demonstrat. În plus, prevederile incerte şi contradictorii cu privire la drepturile de autor obligă companiile mari la o anumită reticenţă când este vorba să investească în inovaţie. Finalizarea Legii Patentelor Angajaţilor şi implementarea normelor metodologice sunt paşi esenţiali către creşterea investiţiilor străine directe în activităţile inovatoare din România.

Cu toate acestea, merită menţionată o tendinţă relativ recentă, de tipul „de jos în sus”, ce indică o concentrare a resurselor inovatoare în jurul unor sectoare economice cum ar fi industria auto şi IT sau al infrastructurii de cercetare ştiinţifică  în domenii ca ştiinţele vieţii şi fizica nucleară, precum: Cluj Innovation City, cluster economic focalizat pe patru sectoare: IT, energie, mediu şi sănătate; Infrastructura Europeană a Luminii (ELI-NP) din Măgurele, cluster ştiinţific promiţător; Centrul Internaţional de Studii Avansate Dunăre – Delta Dunării – Marea Neagră, care dezvoltă programe pornind de la unicitatea naturală a zonei şi face parte din Strategia Dunării”, se arată într-un comunicat ce citează raportul UE.

Potrivit aceleiaşi surse, „există deja date care arată că aceste clustere sunt tot mai capabile să atragă finanţări din surse europene şi naţionale”, iar ”aceste clustere adună cercetători, afaceri şi factori decizionali (autorităţi), ceea ce reprezintă triunghiul cunoaşterii într-un sistem C&I naţional, în prezent”. 

Cluj Innovation City este un proiect de dezvoltare urbană integrată demarat în 2012 la iniţiativa Cluj IT Cluster şi cu orizont de finalizare în 2030. Primul proiect de acest tip din Uniunea Europeană, Cluj Innovation City include patru direcţii strategice: sănătate, bioeconomie, IT şi energie regenerabilă şi mediu. 

Mai puteţi citi:

Cum avansează lucrările la „Hollywood-ul pitic“ şi „Silicon Valley de Cluj“. Orăşelul informaticienilor cu 100.000 de locuitori şi cu 20.000 de joburi

Microsoft importă "creiere" din Cluj 

FOTO Lumea lui Knotch. Povestea unei românce din Silicon Valley care a creat o nouă reţea socială

Ex-premierul Moldovei:  „Silicon Valley este locul în care se întâlnesc ideile cu capitalul, nu se produce nimic. Clujul  va fi un loc în care se vor produce idei“

Ponturi din Silicon Valley pentru afaceri la Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite