Probo a deschis calea roboţilor terapeutici pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jelle Saldien (stânga), alături de roboţelul pe care l-a conceput şi de copiii clujeni care se bucură de ajutorul lui terapeutic.
Jelle Saldien (stânga), alături de roboţelul pe care l-a conceput şi de copiii clujeni care se bucură de ajutorul lui terapeutic.

Un roboţel creat de doi ingineri belgieni şi testat la Cluj-Napoca  va fi produs din toamnă pentru mai multe spitale de pediatrie din Europa. Unul dintre creatorii lui Probo, Jelle Saldien, prezent zilele trecute, la Cluj, a povestit pentru  „Adevărul de Seară" despre trecutul şi viitorul simpaticului roboţel verde.

Roboţelul a fost conceput, iniţial, de Bram Vanderborght şi Jelle Saldien, cercetători belgieni de la Universitatea Vrije din Bruxelles, în scop terapeutic, pentru copiii bolnavi internaţi într-un spital din Belgia. Ulterior, cei doi s-au întâlnit cu psihologul Daniel David, profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. „Noi am conceput acest robot pentru a-i înveseli pe copiii bolnavi, legaţi de un pat de spital. Am dezvoltat ulterior proiectul înspre copiii autişti, la ideea psihologului clujean", explică Jelle Saldien, doctor în design industrial în Belgia.

Robot cu mai multe funcţii

Iniţial, roboţelul simpatic, înalt de 70 de centimetri, verde, care seamănă cu un elefănţel fără urechi, avea o singură funcţie: printr-un ecran instalat pe burtă copiii primeau informaţii şi erau înveseliţi cu cântece şi povestioare. Pentru a putea interacţiona cu copiii care suferă de autism, a fost nevoie de mai mult de atât. „Se ştie că cei mici bolnavi de autism se ataşează mult mai uşor de obiecte decât de oameni. Colaborând cu cei doi belgieni, am ajuns să îmbunătăţim robotul, iar acum are o serie de funcţii în plus, prin care interacţionează mai uşor cu copiii cu nevoi speciale", explică Daniel David.

Probo poate acum, după îmbunătăţirile aduse, să-i îmbrăţişeze pe copii, să le cânte, să le răspundă la întrebări. „Se simte o schimbare în bine la fetele mele. Nu prea ştiu să-şi arate afecţiunea faţă de cei din jur, însă cu Probo se împacă de minune. Îl şi pupă, îl iau în braţe, roboţelul acesta este un lucru bun", este de părere Izabela Baciu (41 de ani), mama a două gemene în vârstă de nouă ani care suferă de această boală.

Probo înseamnă un pas înainte în ceea ce priveşte terapia comportamentală a acestor copii. „Cu ajutorul roboţelului, copiii devin mai sociabili, se ataşează mai uşor şi reuşesc şi să-şi arate afecţiunea", spune Cristina Pop, de la Asociaţia Autism Transilvania.

Din toamnă, mai mulţi roboţi

Cei doi ingineri belgieni intenţionează să menţină colaborarea cu psihologul Daniel David. „Noi am testat robotul doar aici, la Cluj, şi înainte de asta, într-un spital de pediatrie din Belgia. Acum, facem ultimele reglaje, pentru ca, din toamnă, să putem crea mai mulţi astfel de roboţi. Studenţii mei abia aşteaptă să se apuce de lucru. Cereri pentru spitalele din Europa vor fi", crede Jelle Saldien.

Roboţel terapeutic

Probo poate fi setat să interacţioneze şi cu copii suferind de alte afecţiuni. „Probo a devenit mult mai uman, mai apropiat de cei mici, prin funcţiile introduse. Diferenţiat în funcţie de afecţiunea copilului, colaborând cu medicii pediatri şi cu psihologii, putem adapta roboţeii la necesitatea fiecărui copil în parte", adaugă Saldien. De aceeaşi părere par să fie şi medicii pediatri clujeni. „Da, ar fi o idee bună un astfel de roboţel într-un spital de pediatrie, mai ales pentru copiii cu afecţiuni cronice, care sunt nevoiţi să-şi petreacă mai mult timp în spital. Evident, după cercetări şi adaptarea la patologia fiecărei boli în parte", arată Bogdan Bulată, medic rezident la Clinica de Pediatrie II din Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite