Primăria Cluj a declarat „război” caselor dărăpănate: impozitele se majorează cu 500%. Cum răspunde la acuzaţiile unei clujence
0Peste 500 de persoane fizice şi juridice din Cluj-Napoca vor plăti impozite locale mai mari cu 500% din cauza stării de degradare în care se află clădirile pe care le deţin. Măsura a fost luată de Primărie pentru a rezolva problema clădirilor vechi cu faţade scorojite şi tencuiala care cade în capul trecătorilor. Zilele trecute, a apărut prima plângere împotriva hotărârii.
Una dintre cele mai mari probleme de urbanism ale Clujului sunt casele degradate din centrul oraşului, care pe lângă prejudiciul estetic devin şi un pericol pentru trecători când din acoperişul acestora se desprind bucăţi de tencuială. Pentru a încerca să rezolve această problemă Consiliului Local Cluj-Napoca a adoptat în toamna anului trecut Hotărârea 649 care prevedea la articolul 7: „începând cu 1 ianuarie 2017, se aprobă majorarea impozitului pe clădiri şi impozitului pe teren cu 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan”.
Vor plăti aceast impozit majorat 499 de persoane fizice şi 24 de persoane juridice
Primăria Cluj-Napoca
Plângere prealabilă
O clujeancă, Gabriela Bărbos, a făcut, zilele trecute, o plângere prealabilă pe adresa Primăriei în care susţine că această măsură „a fost adoptată cu încălcarea principiilor certitudinii impunerii şi predictibilităţii impunerii consacrate de prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.” Juriştii Primăriei sunt de părere că acuzaţiile sunt nefondate având în vedere că „hotărârea a fost adoptată la data de 28.11.2016, anterior producerii efectelor juridice (1.01.2017)” şi produce efecte doar pentru viitor, nu şi pentru trecut. În plus, Hotărârea „este o transpunere întocmai a prevederilor articolului 489 alin. (5)-(8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal”. Primăria a respins plângerea prealabilă formulată pe motiv că ar fi neîntemeiată.
Ce înseamnă clădire neîngrijită
Prin clădire neîngrijită se înţelege, potrivit art. 168 lit. a) din HG nr. 1/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicarea a Legii 227/2015 privind Codul fiscal: „clădirea aflată în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubră, cu faţada nereparată/netencuită/nezugrăvită, cu geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură”. Consiliul local stabileşte prin hotărâre care sunt aceste clădiri neîngrijite.
Citeşte şi