Orașul din România unde se va construi de la zero primul spital pediatric de după Revoluție. Investiția va fi uriașă

0
Publicat:

Primul spital pediatric de stat în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, va fi realizat la Cluj. Consiliul Județean a lansat licitația pentru construirea edificiului.

image

Consiliul Județean Cluj a publicat în SEAP anunțul referitor la achiziționarea lucrărilor de construire a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Cea mai modernă unitate sanitară pediatrică din țară va fi construită la Cluj. Avem un proiect matur din toate punctele de vedere, dispunem de terenul necesar și de soluția optimă de realizare a edificiului medical. Spitalul Monobloc de Copii este cel mai important proiect al Clujului, în domeniul sănătății, acesta urmând să deservească pacienți din întreaga Românie.”

Spital de peste 200 de milioane de euro

Valoarea estimată a achiziției este de 1.031.876.278 de lei (206 milioane de euro). Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este data de 23 august 2023, ora 15.00, candidații selectați urmând să fie invitați să depună ofertele tehnico-financiare. Criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate-preț”.

Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, va fi edificat în cartierul clujean Borhanci și va deservi cca. 50.000 de copii/an, din întreaga țară. Unitatea cu profil regional, care va constitui și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micilor pacienți

De unde bani?

În comunicatul transmis presei, Consiliul Județean nu a precizat din ce fonduri va fi realizat acest spital. 

Spitalul de Urgență pentru Copii a fost unul dintre cele trei proiecte declarate eligibile pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Investiția totală era estimată la peste 328 milioane de lei, din care PNRR urma să asigure aproape două sute de milioane de lei. 

Celelalte două proiecte sunt construirea Centrului de Transplant Multiorgan din Cluj pentru 160 milioane din care PNRR asigura 127,7 milioane, și recompartimentarea și extinderea clădirilor pentru centrul de neurochirurgie a Spitalului Județean – 39,2 milioane de lei, din care PNRR asigură 37,25 milioane.

Doar ultimul a obținut finanțare, anume „Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.”

Clujul nu are bani să rezolve nici măcar problema Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj (ICUTR), care își desfășoară activitatea într-un spațiu impropriu, ce reprezintă un pericol pentru pacienți, conform Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

Instituția a stabilit că este necesară relocarea ICUTR într-un spațiu care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale conform legislației în vigoare, cu termen 31 decembrie 2024. Deși este admistrat de Ministerul Sănătății, instituția condusă de Alexandru Rafila a cerut autotrităților locale să găseasc un noul spațiu de funcționare pentru Institut. 

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite