Directorul școlii care a angajat un interlop să le predea elevilor, demis

0
Publicat:

Directoarea Colegiului Național Mihai Viteazul din Turda, Codruța Andreica, a fost demisă după ce i-a permis unui fost interlop să le predea matematică elevilor. Decizia a fost luată de Inspectoratul Școlar Cluj, după ce profesorii au intrat în grevă. iar mai mulți părinți au anunțat că nu își mai lasă copiii la școală.

Ovidiu Vancea, zis „Balibacea”, în două ipostaze: profesor de matematică și inculpat
Ovidiu Vancea, zis „Balibacea”, în două ipostaze: profesor de matematică și inculpat

În ședința Consiliului de Administrație al I.Ș.J. Cluj, din data de 5 decembrie 2022, a fost discutat Raportul misiunii de audit, efectuat de către I.Ș.J. Cluj la Colegiul Național Mihai Viteazul, Turda, pentru verificarea legalității propunerii de demitere a directorului Colegiului Național Mihai Viteazul, Turda, doamna Codruța Andreica, de către Consiliul profesoral al unității, propunere transmisă Inspectoratului Școlar Județean Cluj, prin adresa înregistrată cu nr. 1447/10.11.2022, la registratura I.Ș.J. Cluj. În urma intervievării echipei manageriale, a cadrelor didactice, a personalului didactic auxiliar și nedidactic, precum și a verificării de documente la nivelul unității, a fost redactat Raportul misiunii de audit care conține o serie de constatări și recomandări”, au informat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

De altfel, anterior, Inspectoratul anunțase că interlopul Ovidiu Vancea nu a fost angajat ca profesor, ci doar a predat ca suplinitor. La finele lunii trecute, Inspectoratul Școlar Cluj a precizat, într-un comunicat de presă, că „Ovidiu Vancea nu a fost și nu este profesor al Colegiului Național «Mihai Viteazul» din Turda, județul Cluj”.

„Având în vedere faptul că un profesor de matematică al unității se află în concediu medical, domnul Ovidiu Vancea și-a exprimat indirect, printr-un profesor al colegiului, disponibilitatea de a suplini profesorul de matematică aflat temporar în concediu medical, însă nu a fost încheiat niciun contract de muncă cu acesta pe durată determinată.

Încheierea unui contract de muncă, inclusiv pentru o perioadă determinată, presupune ca solicitantul să facă dovada unui cazier judiciar, să prezinte aviz psihologic și adeverință de la un cabinet de Medicina Muncii, din care să reiasă că este apt să predea în învățământ”, se arăta în comunicat.

Oficialii Inspectoratului au subliniat că documentele necesare în vederea încheierii unui contract de muncă nu au fost aduse în atenția conducerii unității, spre analiză, în consecință, nu se poate vorbi de existența unor relații de muncă între conducerea Colegiului Național ,,Mihai Viteazul” Turda și Ovidiu Vancea.

În plus, directorul instituției nu a avut nicio întrevedere, respectiv niciun dialog direct cu persoana asociată ca profesor de matematică al Colegiul Național «Mihai Viteazul» Turda, potrivit punctului de vedere comunicat Inspectoratului Școlar Județean Cluj de către directorul colegiului”, se mai arată în comunicat.

În urma deciziei de demitere a directoarei Codruța Andreica, până la numirea unui nou director, de conducerea școlii se va ocupa directorul adjunct al unității, Florin Potoră.

Din pușcărie, la catedră

Ovidiu Vancea, zis „Balibacea”, a fost implicat într-un cunoscut caz din 2003, când o grenadă a fost aruncată în pizzeria Pharaon din Turda. Ovidiu Vancea, zis „Balibacea” și alți trei bărbați au fost reținuți și apoi arestați preventiv timp de 22 de luni. În mai 2004 au fost trimiși în judecată: Victor Zăgrean - considerat autor al atentantului, Ovidiu Vancea -care ar fi fost instigator, iar ceilalți doi inculpații au fost acuzați de complicitate.

Au fost acuzați, pe lângă tentativă de omor și nerespectarea regimului armelor explozive, și de terorism, deoarece ar fi urmărit nu doar uciderea rivalului Gheorghe Otvos, ci și producerea unei stări de tulburare în rândul populației din Turda, au precizat procurorii.

Toți inculpații au scăpat de acuzații, instanțele stabilind că nu există probe incriminatoare suficiente. Vancea a dat în judecată Statul Român pentru perioada petrecută în arest preventiv și a câștigat despăgubiri. „Balibacea” a fost reținut din nou în 2010 și condamnat la 10 ani de închisoare, după ce ar fi înșelat mai multe depozite de construcții cu materiale, pe care gruparea din care făcea parte nu le-a mai plătit. „Balibacea” este cunoscut în Turda drept un fost lider al lumii interlope din oraș.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite