O ardeleancă a purtat Drapelul Românei la beatificarea Papei (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre ardelenii care au participat la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea au ajuns, ieri după-amiază, la Cluj-Napoca. Printre cei 1.000 de ardeleni care au fost la Vatican s-a numărat şi clujeanca Bianca Poruţiu. Pe parcursul celor trei zile de ceremonii, ea a purtat un drapel românesc.

Cei circa 150 de clujeni care au plecat, săptămâna trecută, de pe platoul Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca spre Roma, la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea, s-au întors ieri. În total, la ceremonii au participat circa o mie de ardeleni. Aceştia au asistat timp de 3 zile, sâmbătă, duminică şi luni, în Piaţa Sfântul Petru din Vatican, la slujbele de beatificare, un pas intermediar în procesul de sanctificare a fostului Suveran Pontif. Ardelenii ce au plecat vineri dimineaţă din Cluj au ajuns sâmbătă la Roma.

VEDEŢI AICI O GALERIE FOTO DE LA SOSIREA PELERINILOR


„Încă de sâmbătă seara, piaţa Sfântul Petru s-a umplut de credincioşi veniţi din toate colţurile lumii. Sâmbătă, au fost oficiate liturghii, iar noaptea dinspre sâmbătă spre duminică a fost una de rugăciune, la care au participat câteva sute de mii de suflete“, a spus preotul greco-catolic din Dej, Călin Moldovan. Duminică, după ce s-a vorbit despre vasta activitate a Papei Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea a oficiat sfânta slujbă, prin care Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat. Luni, credincioşii care au rămas în Roma au mai participat la o liturghie, dar la care nu a mai fost prezent Papa Benedict al XVI-lea.

„Stegarul“ ardelenilor

Clujeanca Bianca Poruţiu, de 26 de ani, a fost cea care a fluturat drapelul tricolor în Piaţa Sfântul Petru din Vatican. „Ne-a ajutat să nu ne pierdem unii de alţii. În plus, a fost semnul distinctiv al nostru, al faptului că suntem români“, a povestit tânăra. Bianca a absolvit Facultatea de Studii Europene, iar lucrarea sa de licenţă a fost „Papa Ioan Paul al II-lea şi prăbuşirea comunismului în Europa de Est“. „Au fost cinci zile de neuitat. Am fost la beatificare, am vizitat şi alte locuri de pelerinaj din Italia, îmi pare bine că am avut şansa să particip, mai ales că a venit şi mama mea“, a adăugat Bianca Poruţiu.

20 de ore pe drum

Pelerinii din această parte a ţării, catolici şi ortodocşi deopotrivă, au pornit spre Italia vineri dimineaţa. „A fost greu şi obositor drumul, 20 de ore dus şi tot atâtea la întoarcere. Dar s-a meritat. Am fost martori la un eveniment unic în viaţa noastră, un moment istoric. Pentru noi, Papa Ioan Paul al II-lea a însemnat enorm. A construit o nouă faţă bisericii, a deschis Vaticanul spre lume. A luptat pentru pace“, a spus unul dintre pelerinii care au participat la ceremonia de beatificare, Liviu Cucui din Luna, judeţul Cluj. Ardelenii au fost impresionaţi de primirea de care au avut parte, de organizarea lipsită de cusur a evenimentului, dar şi de faptul că, acolo, au legat cu uşurinţă prietenii cu creştini din alte colţuri ale lumii. „Au venit TIR-uri cu pacheţele, sandwichuri, fructe şi apă, pentru toţi cei peste un milion şi jumătate de suflete.

Totul a fost incredibil de bine organizat“, a spus şi Grigore Bărluţiu, medic de familie din Teiuş. De-a lungul călătoriei, pelerinii au oprit în câteva locuri de pelerinaj din Italia. „Am vizitat Loreto, sactuarul Sfintei Rita din Cascia, am oprit şi la Assisi, pentru a afla mai multe despre Francisc de Assisi, şi am văzut şi Biserica Sfântului Anton de Padova“, a spus Iuliana Cucui, care şi-a adus, ca suvenir, şi un batic pe care era imprimată imaginea Papei Ioan Paul al II-lea. Sibianca Andreea Dincă a reuşit chiar să ajungă şi la sicriul Papei, depus în catedrala Sfântul Petru. „A fost emoţionant. Au fost momente pline de har, unice“, a declarat ea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite