„Micul“ AJOFM. Preotul clujean care coordonează proiecte europene şi caută joburi şomerilor şi ţăranilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul clujean Dorel Gălan, în sediul de pe Bulevardul Eroilor al micului „AJOFM“  FOTO: Adevărul
Preotul clujean Dorel Gălan, în sediul de pe Bulevardul Eroilor al micului „AJOFM“  FOTO: Adevărul

Dorel Gălan e un preot clujean pentru care cuvântul comunitate este preţuit la adevărata sa valoare. Datoria lui nu se opreşte la slujbele oficiate la biserică, ci merge mai departe: ţine cursuri de marketing şi coordonează proiecte europene prin care caută locuri de muncă şomerilor şi ţăranilor.

Dorel Gălan este un preot ortodox care slujeşte la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ în cartierul clujean Grigorescu şi care, de câteva luni, coordonează un proiect cu finanţare europeană,  prin care şi-a propus să le găsească de muncă locuitorilor din mediul rural.
Dar nu în agricultură, ci în turism sau pe partea de meşteşuguri. Pentru că se poate, crede el.

Proiectul, lansat la sfârşitul lui noiembrie 2012, se numeşte „Cariera în rural“. Este finanţat prin Fondul Social European - POSDRU cu 2,1 milioane de lei (circa 47.000 de euro), pe o durată de 16 luni, va ajuta tinerii şomeri, femeile şi persoanele care vor să muncească din şase comunităţi din judeţul Cluj.
În cifre, grupul ţintă înseamnă 300 de persoane care vor fi selectate, consiliate profesional şi ajutate să-şi găsească un job. 120 dintre acestea vor face cursuri de formare, iar altele 12 vor fi sprijinite să-şi deschidă afaceri (pensiuni, meşteşuguri etc), aşa cum au făcut-o alţi şomeri din judeţul Cluj.

Oamenii sunt propriul lor produs

El este de părere că oamenii sunt propria lor realizare, iar faptele lor sunt cea mai potrivită carte de vizită. „Vânzările sunt ca şi pescuitul. Sunt la mâna hazardului. Nu ştii niciodată ce prinzi în plasă“, spune Dorel Gălan.

El a deschis şi un mic sediu în centrul Clujului, sediu care aduce cu un mic AJOFM pentru că acolo se ţin cursuri de antreprenoriat şi şomerii pot vorbi cu un consilier psihologic care îi ajută să vadă ce alte aptitudini au şi ce cursuri de reconversie profesională li s-ar potrivi.

Optimist, calm şi cu darul povestirii, preotul slujeşte de peste 10 ani şi nu se dă bătut de birocaţia scrierii şi realizării unui proiect european. Prin ultimul său proiect, tot cu bani de la UE, în valoare de 500.000 de euro, a reuşit să angajeze zeci de oameni şi pe alţi zeci i-a îndrumat spre o carieră sau o afacere proprie ajutându-i să scape de „fantomele minţii“ şi să aibă mai multă încrederea în propriile forţe.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite