Michael Shafir: „Sunt foarte dezamăgit de învăţământul românesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comentatorul-documentarist al Europei Libere vreme de peste 20 de ani şi-a găsit liniştea la Cluj, unde predă studenţilor de la Studii Europene. El susţine că şcoala a devenit o formalitate.

„Dintotdeauna am simţit că a preda este menirea mea”, mărturiseşte profesorul. Aşa se explică cum a ajuns la anii bătrâneţii să predea la Cluj, la Facultatea de Studii Europene. Michael Shafir a decis că aventura vieţii lui nu e nici pe departe aproape de sfârşit. A fugit spre libertatate, şi s-a reîntors acasă, acolo unde întotdeauna s-a simţit bine: în Transilvania.

În fuga sa spre libertate, s-a oprit, vreme de peste 20 de ani, la chiar simbolul libertăţii pentru toate ţările din Europa de Est. Când s-a întors în România nu mai avea cetăţenie. A redobândit-o aproape la fel de greu cum a pierdut-o, dar nu a venit cu mâna goală. A adus cu el o valoare inestimabilă, toate lucrările şi documentele xerocopiate, cu care a lucrat în perioada petrecută la Europa Liberă.

„Am plecat pentru libertate”

Din 1961, când a emigrat în Ierusalim, împreună cu tatăl său, nu a mai călcat pe pământ românesc până în martie 1990. „Am jurat că nu revin în România comunistă şi aşa am făcut”, spune politologul.

A mai avut, totuşi, o intenţie de a vizita ţara natală, în ’75 -’76, pentru a intervieva câţiva scriitori români, în special pe Paul Goma, pentru lucrarea sa de doctorat. Israelienii i-au dat, însă, de înţeles, că nu pot garanta reîntoarcerea lui din România comunistă. Era pe lista neagră.

Ajuns în Israel ca „produs al comunismului”, fără a avea habar despre cum funcţionează o societate capitalistă, a primit din partea statului o locuinţă modestă, ca şi emigrant. „În Israel am plecat, ca să trăiesc în libertate. Mă interesa foarte puţin unde, dar pentru că s-a întâmplat să fiu evreu, am plecat îm Israel”.

Aventura „Europa Liberă”, în două acte

La 22 de ani, Michael Shafir ajunge să lucreze la postul de radio Europa Liberă, într-un departament ce se ocupa cu sondajele de opinie publică şi cercetarea audienţei. Intervievaţi erau turiştii, iar sondajele erau realizate prin intermediul unor Institute de sondare a opiniei publice: „Dacă lucram direct, era sinucidere dublă, şi pentru noi, şi pentru ei”.

Avea să revină după aproape 20 de ani, în 1985, ca director adjunct. Schimbările socio-economice au determinat relocarea postului din Munchen la Praga. Profesorul a răspuns provocării, şi a rămas ca şi cercetător pe ţările Europei de Est până în 2005.

Arhiva Europei Libere, donată studenţilor

Shafir povesteşte o adevărată epopee despre drumul arhivei Europei Libere până la Cluj. La plecarea sa de pe postul de redactor-documentarist, a luat cu sine acte care "stocau" peste 40 de ani din viaţa României. Iniţial a vrut să lase  arhiva Institutului Român pentru Istorie Recentă, însă reprezentanţii acesuia au tergiversat câteva luni transportul actelor în arhiva proprie.

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere aveţi despre sistemul de învăţământ românesc?

Sunt foarte dezamăgit şi foarte critic. În primul rând, nu e vina tinerilor că sunt atât de slab pregătiţi. E vina sistemului comunist, care a permis o astfel de deteriorare, şi apoi e vina actualului sistem, care nu numai că se complace, ci îşi bagă capul în nisip. În loc ca şcoala să devină o instituţie dublă, care să predea cât se poate de bine şi să selecteze, ea a devenit o formalitate.

Studenţii dumneavoastră sunt slab pregătiţi?
Am studenţi cărora trebuie să le explic de ce nu se pune niciodată virgulă între subiect şi predicat. Recunosc, însă, sunt exigent. Sunt cunoscut ca fiind <<ciuma>> studenţilor. Nu trec examenele până nu învaţă. Din păcate, şcoala a ajuns să-şi piardă total menierea de a te învăţa să gândeşti.

Ce-i place
Să muncească. „Sunt un workaholic“, se autocaracterizează profesorul. În momentele de relaxare, ascultă muzică clasică, iar dacă are timp, îi place să călătorească. Evită, însă, călătoriile foarte lungi.

Ce nu-i place
Presa din România, căreia îi lipseşte ştirea, informaţia, şi este înlocuită cu opinii şi păreri.

Profil
Născut 4 ianuarie 1944, Bucureşti
Familie: Recăsătorit, o fiică şi 3 nepoţi, ce trăiesc în Israel
Studii Universitatea Ebraică din Ierusalim, doctorat în Ştiinţe Politice

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite