Magicianul Cristian Gog a făcut să dispară 120.000 de euro. În ce a investit premiul clujeanul care a câştigat „Românii au talent“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătorul celei de-a doua ediţii a concursului „Românii au talent” şi-a investit premiul de 120.000 de euro ca un ardelean cumpătat. El conduce aceeaşi maşină din 2008, preferând să-şi cheltuiască banii pe un apartament şi pe dezvoltarea profesiei: are o firmă de animatori şi ţine spectacole în toată ţara. El şi-a cumpărat mai multe cărţi costisitoare de specialitate.

„Eu când sunt pe scenă sunt un actor. Robert-Houdin, magicianul francez după care s-a inspirat celebrul Houdini, spune că magicienii sunt actori pe scenă, ei jucând rolul de magicieni. Eu îmi deschid fiecare spectacol cu o mărturisire: eu nu spun că ceea ce fac eu este real pentru că le-aş jigni inteligenţa spectatorilor, dar nici nu spun că e o iluzie, pentru că atunci nu ar avea interes să privească. Îi las pe ei să tragă concluziile la final”, spune Cristian Gog (32 de ani) la trei ani după ce a câştigat concursul „Românii au talent”.

Acesta este răspunsul clujeanului la controversele apărute în presă în legătură cu spectacolul din finala concursului, când Gog ar fi reuşit să-şi oprească pulsul inimii. Clujeanul crede că cel mai important lucru pe care l-a câştigat în 2012 nu este premiul de 120.000 de euro, ci capitalul de imagine. Dacă înainte de „Românii au talent” spectacolele lui de magie îi asigurau o parte din venituri, el fiind şi angajat full-time la o firma de producţie şi vânzare de software, celebritatea i-a permis să se ocupe de pasiunea lui. Acum are spectacole în întreaga ţară şi este angajat cu carte de muncă în profesia de magician.

„Sunt angajat la firma mea ca magician, nu e glumă, există în Codul meseriilor această profesie”, spune, zâmbind, Cristian. Ca un ardelean ce este, el şi-a drămuit cu grijă banii. Cea mai mare parte a investit-o într-un apartament, unde locuieşte cu soţia şi cei doi fii. O parte din bani, i-a invesit în firma lui, Fantasmagia, care oferă animatori costumaţi pentru petrecerile de copii. Cu banii de la “Românii au talent”, Gog a cumpărat ceea ce el numeşte “jucării” pentru magicieni: cărţi de specialitate, diferite obiecte şi mecanisme folosite în domeniu şi a participat la numeroase conferinţe internationale.

„Eu când sunt pe scenă sunt un actor. Robert-Houdin, magicianul francez după care s-a inspirat celebrul Houdini, spune că magicienii sunt actori pe scenă, ei jucând rolul de magicieni. Eu îmi deschid fiecare spectacol cu o mărturisire: eu nu spun că ceea ce fac eu este real pentru că le-aş jigni inteligenţa spectatorilor, dar nici nu spun că e o iluzie, pentru că atunci nu ar avea interes să privească. Îi las pe ei să tragă concluziile la final” Cristian Gog, mentalist

Carte de 3.500 de dolari 

Gog spune că având în vedere că a câştigat concursul datorită magiei, i s-a părut normal să investească în perfecţionarea lui în acest domeniu. „Am cumpărat lucruri materiale şi alte echipamente. Noi magicienii suntem ca nişte copii mici, ne place să ne jucăm cu aceste mecanisme, chiar dacă nu le arătăm publicului. De asemenea, am investit foarte mult în partea de materiale scrise”, mărturiseşte clujeanul.

Astfel, bilioteca lui s-a îmbogăţit cu mai multe cărţi de specialitate, care nu sunt deloc ieftine. Printre cele mai costisitoare se numără o carte pentru care a plătit 3.500 de dolari, despre viaţa unuia dintre cei mai valoroşi magicieni din lume. “Este vorba despre cartea despre viaţa lui David Berglas, magician necunoscut publicului, dar un monstru sacru pentru specialişti. El e cunoscut ca inventatorul efectului <<any card at any number>>, un fel de Holly Grail al magicienilor. Pentru public nu este spectaculos: un spectator spune un număr şi altul o carte. Apoi, cineva urca pe scenă şi începe să numere cărţile de joc aflate pe masă. La numărul spus de primul spectator, el va găsi cartea menţionată de cel de-al doilea”, explică Cristian Gog.

Motivul pentru care efectul Berglas îi intrigă pe magicienii din întreaga lume şi până acum niciunul nu a reuşit să-i găsească secretul este faptul că nu  s-a găsit o explicaţie logică. „În promovarea cărţii de 3.500 de dolari, se arăta că va fi explicat efectul Berglas, însă nu a fost chiar aşa. Este în carte, dar trebuie să citeşti printre rânduri. Trebuie să combini informaţiile dintr-un capitol cu cele din altul, trebuie să-ţi pui mintea la contribuţie, pentru că nu e o explicaţie clară”, arată Gog. Cu toate că aceste cărţi, multe dintre ele foarte vechi şi editate în număr limitat, nu explică clar anumite momente, clujeanul le cumpără pentru că „citesc în ele cum un magician a reuşit ceva considerat imposibil, iar acest lucru mă motivează”.

De asemenea, o sumă importantă a plătit Gog pentru un poster vechi. „Am luat de la o licitaţie organizată în Franţa un poster  vechi cu primul spectacol de mentalism din România, care avea loc prin 1870 şi ceva. Era o foaie  A 4 împăturită în două. Spectacolul se numea <<Marele turneu select>> şi apărea şi cuvântul mentalism pe acolo, dar nu era scos în evidenţă pentru că lumea nu ştia ce e aia. Am vrut să am acest poster pentru că după finala Românii au talent au apărut mulţi oameni care au spus că ei au făcut prima dată numere de mentalism în România. Când mai spune cineva asta, o să-i arăt posterul”, spune, zâmbind, Gog. 

   

Conduce aceeaşi maşină din 2008

După câştigarea concursului, Gog a făcut peste 200.000 de kilometri pe drumuri, mergând la spectacole în toată ţara. Cel mai mult este solicitat la evnimentele corporate. Cu toate acestea, el nu şi-a cumpărat maşină din banii câştigaţi la „Românii au talent”. „Conduc aceeaşi maşină din 2008, un BMW serie 3 fabricat în 2003. Îmi plac maşinile foarte mult, dar consider că la drumurile din România nu se justifică să dai 20-30.000 de euro pe o maşină pentru că acelaşi lucru îl face ca una de 10.000 de euro”, explică Gog.  

Fiind un familist convins şi având în vedere că urma să aibă şi cel de-al doilea copil, Gog a vrut să-şi cumpere o casă. „Am vrut să-mi cumpăr teren pe care să-mi contruiesc o casă. Găseisem un teren, în Florşeti, lângă o baltă. Acolo am vrut să-mi fac o casă pentru că o altă manie de-a mea e pescuitul. Nu am cumpărat pentru că era foarte complicat, era un proces pe teren”, povesteşte Gog. După 6 luni de căutări, nevasta l-a şocat când i-a spus că a găsit un apartament. „Nu am fost de acord până când am văzut pozele: era un apartament gata mobilat, de 3 camere, având 120 de metri pătraţi. Era amplasat pe Calea Turzii, aproape de centru şi avea şi un preţ bun. În plus de aceasta, nevasta mi-a explicat că dacă eu voi fi plecat tot timpul la spectacole, ea, însărcinată fiind, nu va putea sta un an de zile în şantier”, explică magicianul. 

Conduc aceeaşi maşină din 2008, un BMW serie 3 fabricat în 2003. Îmi plac maşinile foarte mult, dar consider că la drumurile din România nu se justifică să dai 20-30.000 de euro pe o maşină pentru că acelaşi lucru îl face ca una de 10.000 de euro”

Cristian Gog, mentalist

   

Vrea să deschidă o şcoală de magicieni 

Şi în viaţa profesională lucrurile merg bine pentru Gog. Are în medie între unul şi trei spectacole pe săptămână, iar în perioadele de vârf – adică sărbătorile de iarnă- are şi trei spectacole pe zi. „Este important să fii serios şi să livrezi întotdeauna mai mult decât se aşteaptă clientul. De multe ori prefer să renunţ la anumite spectacole dacă ştiu că există posibilitatea să nu ajung la timp”, explică magicianul. El a reuşit să-şi îndeplinească visul de a demara un turneu prin toată ţara – cu un spectacol de circa 4 ore. Acum studiază foarte mult şi este pasionat de hipnoză. „Am introdus în spectacolele mele numere de catalepsie, când am reuşit să sugestionez pe cineva să rămână rigid astfel încât să poată sta la orizontală, rezemat pe două scaune, unul la gât şi altul la călcâie- sau de halucianţii pozitive”, povesteşte Gog.  

El intenţionează să deschidă o şcoală de magie şi să înceapă să predea cursuri de dezvoltare personală. „Vreau ca după aceste cursuri, absolvenţii să aibă o meserie, să poată urca pe scenă şi să ducă singuri un spectacol”, susţine clujeanul. El este mândru de proiectul umanitar pe care l-a demarat „Nepoţi pentru bunici”, care a ajuns anul trecut la a cincea ediţie, şi la un număr record de beneficiari – circa 1.600 de persoane au primit pachete de sărbători. „Este importat să şi dai ceva înapoi”, concluzionează el. 

Citeşte şi:

Primul câştigător la „Românii au talent“ a ajuns falit: „M-am întors de unde am plecat. Fără bani, la Focşani“

EXCLUSIV Sacrificiu: Bruno Icobeţ, câştigătorul de la „Românii au talent“, îi antrenează pe Blue, Ozzy, J. şi Indy, cu mâna accidentată

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite