Instinct de salvator chiar şi-n zilele libere. Pompierul din Turda: „Nu am făcut absolut nimic în plus faţă de ce ar fi făcut oricine“
0Lucian Mateş este pompier la Turda, iar colegii lui din Cluj au aflat abia ieri de fapta sa de joia trecută, zi în care era liber: a acordat primul ajutor unei bătrâne prinse sub o maşină. Bărbatul are o experienţă de 11 ani ca pompier şi vede în gestul său drept „nimic în plus faţă de ce ar fi făcut oricine“.
„Trebuie să ai grijă de aproapele tău“, zice Lucian Mateş, un pompier din Turda care a acordat primul ajutor unei bătrâne accidentate în Alba Iulia, joia trecută.
Ce au scris colegii lui din Cluj, pe Facebook, despre gestul său:
„Aflat în timpul liber, un coleg din cadrul Detaşamentului de Pompieri Turda a acordat primul ajutor victimei unui accident rutier, petrecut joi seara, în municipiul Alba Iulia. O femeie de 60 de ani a fost lovită grav, pe o trecere de pietoni de pe strada Tudor Vladimirescu. Victima accidentului a fost prinsă sub roţile maşinii şi avea răni proeminente la cap. Urmând exemplul colegului nostru, persoanele prezente au reuşit să ridice maşina şi să elibereze victima doar cu puterile lor. Bărbatul şi-a dat seama că e posibil ca femeia sa aibă răni grave, de acea nu a lăsat pe nimeni să o mişte, i-a acordat primul ajutor şi a încercat să o ţină în siguranţă până la sosirea colegilor săi de la SMURD. Din păcate, victima a decedat ulterior, în ciuda eforturilor tuturor celor prezenţi acolo. Colegul nostru locuieşte în zona unde s-a produs un accidentul şi se întorcea de la cumpărături în momentul respectiv. El se numeşte Lucian Mateş, este din Alba Iulia, dar lucrează ca pompier în cadrul ISU Cluj, făcând naveta. Este căsătorit şi are doi băieţi. Pompier nu eşti doar în timpul programului de lucru, ci oricând cineva are nevoie de ajutor“, au scris cei de la ISU Cluj pe Facebook.
Mesajul era însoţit de imaginea de mai jos, cu Lucian Mateş.
„Dacă ştii ce să faci, fă. Dacă nu ştii ce să faci, nu te băga“
Lucian Mateş ne-a povestit că îi pare că doamna nu a supravieţuit, dar că nu a „făcut absolut nimic în plus faţă de ce ar fi făcut oricine“. Femeia avea traumatisme severe. Spune că băieţii de la SMURD Alba şi oamenii care l-au ajutat să scoată femeia de sub maşină au făcut mult mai mult decât el.
„Ne-am adunat foarte mulţi acolo şi am ridicat taximetrul. (...) Nu merit chestiile astea (n. r. se referă la textele care s-au scris despre el). Nu am făcut absolut nimic din ce aţi fi făcut dumneavoastră şi oricare“, mărturiseşte pompierul.
În apropiere de locul accidentului au oprit maşini, iar oamenii aflaţi în zonă au sărit să dea o mână de ajutor. „Asta contează foarte mult“, consideră Lucian Mateş. Lucrează la Turda, dar locuieşte la Alba. Asta înseamnă că face 3 ore dus-întors când e de serviciu.
Ne-a spus că s-a făcut pompier pentru că mereu a avut drag de uniforme şi de militărie. „Îmi place ceea ce fac. (...) Te duci la muncă cu drag ca să faci lucruri bune“, zice el. „Şi poliţiştii şi jandarmii fac lucruri bune, să ştiţi“, adaugă el.
Şeful său, inspectorul-şef ISU Cluj Ioan Moldovan, consideră gestul pompierului de la Turda unul normal. Ne-a spus că l-a contrazis când Lucian Mateş i-a spus că „oricine putea să facă un astfel de lucru“. Colonelul Moldovan e de părere că e o obligaţie morală a fiecărui cetăţean să-şi ajute seamănul la nevoie.
„Gestul colegului meu este unul firesc, unul normal. (...) Noi trebuie să facem ceva, nu să învăţăm ceva, iar acel ceva, chiar dacă este un gest minim, chiar dacă este un simplu ajutor, poate salva viaţa unui om. Întotdeauna contează primele secunde în acordarea primul ajutor medical unei persoane. Dacă ştii ce să faci, fă. Dacă nu ştii ce să faci, nu te băga“, a declarat şeful pompierilor clujeni pentru „Adevărul“.
Mai puteţi citi:
Un pompier din Cluj a ajutat un pieton rănit în urma unui accident rutier deşi se afla în timpul său liber. Ioan Urzică a folosit un şiret ca să facă un garou la mână şi a menţinut victima în poziţie de siguranţă până la sosirea colegilor săi de la SMURD.