Încă un mare brand românesc e aproape de colaps. Clujana intră în insolvenţă din cauza datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de încălţăminte Clujana a depus o cerere de intrare în insolvenţă către Tribunalul Cluj. Clujana traversează o perioadă delicată, după ce a pierdut reeşalonarea ratelor la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Mai mult, Fiscul a anunţat că va scoate la vânzare mai multe spaţii şi terenuri aflate în patrimoniul societăţii.Fabrica de încălţăminte Clujana a depus o cerere de intrare în insolvenţă către Tribunalul Cluj.

Clujana pare să fi ajuns într-un punct în care nu mai reuşeşte să facă faţă problemelor, în condiţiile în care datoriile acumulate între 2013 şi 2014 au ajuns, la începutul acestui an, la 9 milioane de lei. Ulterior, fabrica a pierdut eşalonarea ratelor la ANAF, iar datoriile au ajuns la aproximativ 13 milioane de lei. 

Activele scoase la vânzare valorează dublu faţă de datorii

Lovitura de graţie a venit după ce ANAF a anunţat că îşi va recupera datoriile din vânzarea unor active imobiliare ale societăţii. „Adevărul” anunţa în premieră decizia ANAF, pe 4 decembrie. Dosarul de executare a fost întocmit pe 27 noiembrie şi a fost ulterior postat pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca. Licitaţia a fost programată pentru data de 20 decembrie. Cu această ocazie, vor fi scoase la vânzare mai multe bunuri imobile care aparţin Clujana SA.

Cei mai mulţi bani ar urma să fie obţinuţi din vânzarea unui ansamblu de bunuri imobile compus din construcţii cu terenuri în suprafaţă totală de 9.546 de metri pătraţi, toate situate în Piaţa 1 Mai din Cluj-Napoca. Preţul de pornire la prima licitaţie a fost fixat la 27.884.365 de lei, fără TVA. La acestea se adaugă un spaţiu comercial de 118 metri pătraţi, estimat de ANAF la valoarea de 676.245 de lei, fără TVA. 

Conducerea fabricii a anunţat că va contesta în instanţă măsurile luate de ANAF, în condiţiile în care datoriile Clujana sunt cu mult mai mici decât suma datoriile. „Am depus în această săptămână cererea de intrare în procedura de insolvenţă, iar în urmă cu aproximativ două săptămâni am contestat în instanţă decizia ANAF privind scoaterea în vânzare a unor active imobiliare care aparţin Clujana SA. Şi această cerere a fost depusă în termenul prevăzut de adresa pe care am primit-o de la ANAF”, a comentat directorul Clujana, Florin Gliga.

Deznodământ anticipat

Însă intrarea în procedura de insolvenţă nu reprezintă o surpriză, în condiţiile în care acţionarul majoritar al societăţii, Consiliul Judeţan Cluj, a susţinut ideea încă de acum câteva luni. Instituţia amintită deţine în prezent 93,4412% din acţiunile Clujana. Mai mult, ideea insolvenţei a fost vehiculată în ultimii cinci-şase ani,  din cauza pierderilor înregistrate de companie.

„Pentru salvarea acestei societăţi nu avem altă opţiune decât procedura de insolvenţă. Toate celelalte discuţii sunt inutile. Fabrica nu va avea cum să acopere datoriile pe care le înregistrează la bugetul de stat din veniturile pe care le are”, a afirmat preşedintele instituţiei clujene, Alin Tişe.

Citeşte şi 

Un brand vechi de un secol intră pe mâna Fiscului. Clujana va fi excutată silit de ANAF pentru datorii de 13 milioane de lei

Istoria căderii unui mare brand românesc. Cum a ajuns o ruină celebra fabrică de pantofi Clujana prin „grija“ administratorilor vremelnici

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite