„În Europa se ard vrăjitoare din nou“. Cum au fost arse în Occident 80 de turnuri 5G din cauza COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnurile 5G răspândesc COVID-19, spun adepţii teoriei conspiraţiei. FOTO: Pixabay/ Ria Sopala
Turnurile 5G răspândesc COVID-19, spun adepţii teoriei conspiraţiei. FOTO: Pixabay/ Ria Sopala

Oile negre ale Europei când vorbim despre probleme cauzate de lipsa de civilizaţie şi de educaţie sunt, de cele mai multe ori, ţările din Est. Pe fondul pandemiei, în aşa-zisa Europă civilizată, în ţări precum Olanda, Italia, Belgia, Marea Britanie au fost incendiate circa 80 de turnuri de telefonie 5G „cauzatoare de COVID-19”. Între aceste acte de vandalism şi arderea vrăjitoarelor pe rug sunt mai multe asemănări decât ne-am fi aşteptat.

„În Europa se ard vrăjitoare, din nou” – este titlul unui articol apărut în publicaţia Politico, în care se vorbeşte despre faptul că în ţări din Europa precum Olana, Italia, Belgia, Cipru, Marea Britanie au fost incendiate, în total, circa 80 de turnuri de telefonie 5G, pe motiv că ar avea vreun rol în răspândirea COVID-19. 

„În toată Europa, turnurile de telefonie 5G sunt incendiate. Cel puţin 16 astfel de turnuri din Olanda au fost distruse de flăcări. Atacuri asupra echipamentelor 5G au fost în Italia, Irlanda, Belgia şi Cipru. În Marea Britanie, care este întotdeauna dornică să depăşească Continentul, au fost înregistrate peste 60 de astfel de acte de vandalism. Într-un videoclip se vede cum un turn 5 G din Birmingham ardea precum o torţă olimpică uriaşă pe care cineva a montat-o în mijlocul oraşului, într-o noapte de la începutul lunii aprilie”, se arată într-un articol din Politico.

Vandalii se bazează pe o serie de teorii absurde pentru a explica motivele gesturilor lor: faptul că turnurile 5G răspândesc cumva coronavirusul sau că radiaţiile din aceste turnuri slăbesc sistemele noastre imunitare, lăsându-ne descoperiţi în faţa  COVID-19. Sau chiar că nu există deloc COVID-19, că boala este un mit care să explice cele mai grave efecte ale razelor 5G. În Marea Britanie, conspiraţionistii au descoperit un turn 5G în noua notă de 20 de lire sterline şi au decis că este un fel de mesaj codat; de fapt, este doar farul din Margate, oraşul atât de drag lui J. M. W. Turner, artistul de pe notă, arată sursa citată.

Autorităţile din domeniul sănătăţii au reptat de nenumărate ori că nu sunt dovezi conform cărora tehnologia 5G să reprezinte un pericol pentru oameni. Nu a contat. Atacatorii au crescut în număr şi şi-au păstrat convingerile. Pe Facebook, unul dintre membrii unui grup anti-5G a postat un link la un material pe YouTube cu un turn 5G în flăcări şi a scris: „ŞI AŞA A ÎNCEPPUT LUPTA”.  

„Parcă aceste acte de vandalism au fost importate din trecut şi nu doar din cauza atavismului de a distruge cea mai nouă tehnologie a omenirii cu cea mai veche tehnologie (punerea pe foc-nr). Chiar şi logica operaţiunilor este medievală. Cu siguranţă, într-o Europă bine educată, care a plonjat în mijlocul epocii informaţionale, nimeni nu ar trebui să creadă aceste teorii neîntemeiate şi să pornească, cu bombe cu benzină în mână, să incinereze turnurile 5G?”, relatază Politico.

Arderea vrăjitoarelor pe rug şi incendierea turnurilor 5G

„Istoria oferă o paralelă ascuţită. Începând cu mijlocul secolului al XVI-lea, zeci de mii de bărbaţi şi femei - în mare parte femei - au fost ucişi pentru că au fost acuzaţi de vrăjitorie. Au mai existat execuţii similare înainte, dar acestea au luat un avânt nou în jurul anului 1550, când Renaşterea, cu tot accestul pus de aceasta pe raţionalitate, era în floare. Multe dintre aceste persoane au fost arse; la fel ca în cazul turnurilor 5G, spectacolul distrugerii părea la fel de vital ca şi distrugerea în sine. În 1613, de exemplu, cel puţin 40 de persoane din sudul oraşului olandez Roermond au fost judecată pentru că ar fi provocat distrugeri culturilor şi moartea animalelor şi a copiilor. Găsiţi vinovaţi, au fost legaţi de ţăruşi şi arşi până la moarte. La câteva zeci de mile nord-vest se află oraşul Liessel, unde a fost instalat un turn de telefonie mobilă în aprilie”, se mai arată în articol. 

Este tentant să comparăm condiţiile materiale ale Europei trecute cu cele din Europa de azi şi să găsim în aceste condiţii anumite origini comune pentru aceste impulsuri infernale.

Şi secolul al XVI-lea a fost o perioadă de schimbări importante. Clima se schimbase; Apăruse o mică eră glaciară şi Europa a fost lovită de secete şi de recolte sărace. Ciuma era întotdeauna în preajmă; un focar de ciumă a izbucnit în jurul localităţii Roermond în 1613, tocmai când autorităţile sale organizau procesele pentru  vrăjitoarie.

Vechile reguli stabile ale societăţii se descompuneau. Biserica Catolică era provocată; feudalismul se prăbuşea. Tulburările nelinişteau pe toată lumea. „O tristeţe imensă şi un sentiment de dezastru au cuprins lumea”, scria savantul Robert D. Anderson. Concordanţele istorice sunt întotdeauna inexacte, dar atmosfera de atunci ne este acum foarte familiară. În ambele perioade de turbulenţă, oamenii au căutat să dea vina pe cineva- se arată în articolul citat. 

   

Dar selecţia ţapilor ispăşitori este un proces direcţionat, nu unul spontan. Este un exerciţiu de putere şi un abuz de putere.

„La nivel local, bogaţii au combătut rebeliunile săracilor, canalizându-le frica şi mânia spre vrăjitoarele presupuse. De-a lungul continentului, bisericile catolice şi protestante se luptau pentru ceea ce doi economişti numeau recent „cota de piaţă religioasă” şi clericii acestor două biserici, fiecare încercând să revendice terenul spiritual superior, au promovat vânătoarea de vrăjitoare ca activitate creştină. În Germania, unde competiţia dintre biserici a fost cea mai disputată, cel puţin 25.000 de oameni au fost executaţi pentru vrăjitorie între 1500 şi 1782.

Regii au angajat vânători de vrăjitoare pentru a-şi păstra puterea; demonologii au ajuns în posturile oficiale şi le-au folosit pentru a-şi lărgi linia de lucru. Un cleric catolic a făcut propagandă: un manual despre cum să identifici vrăjitoarele şi ce să faci cu ele. Lucrul de făcut, a sfătuit el, era să se folosească „lemn verde pentru arderea lentă a impenitentului.” - arată sursa citată.

Aici stă adevăratul ecou - în interesele care determină neîncrederea iraţională în turnurile 5G.

Politicienii din Europa şi Statele Unite au hrănit anxietăţile cetăţenilor 

Ca parte a campaniei Moscovei de a perturba societăţile occidentale, mass-media rusească a provocat alarma 5G cu o inundaţie de ştiri false, numind tehnologia purtătoare a „cancerului fără fir”. Companii precum Facebook şi YouTube s-au mulţumit să lase planurile sălbatice de incendiere a antenelor 5 G pe platformele lor săptămâni întregi. Ironia este, desigur, imposibil de a nu fi remarcată: Aceste planuri vizează turnurile de telecomunicaţii care sunt chiar infrastructura nu numai a epocii informaţionale, ci a epocii de dezinformare.

„Politicienii din Europa şi Statele Unite au hrănit şi anxietăţile cetăţenilor. Ei au demonizat Huawei, compania chineză care construieşte reţele 5G şi au demonizat China însăşi, pentru că a fost sursa coronavirusului. Şi prin propriile lor minciuni şi prin propria lor neglijenţă, au contribuit din plin la formarea momentului de dezinformare  polarizat şi suspicios. 

Istoricul Stuart Clark, în scrierile sale despre procelese de vrăjitorie, le-a numit produsul unei „epoci a extremismului cognitiv”, în care orice idee diferită a fost repede etichetată drept opera diavolului. Elimină religia din această desciere şi această imaine poate fi aplicată bine în lumea noastră de azi. Incendiatorii care ţintesc stâlpii 5G dovedesc un adevăr politic esenţial şi periculos. Dacă cheltuieşti suficientă energie întorcându-i pe oamenii unul împotriva celuilalt, vei putea să stângi o mulţime cu furci şi torţe în orice loc şi în orice moment”, concluzioneaza jurnaliştii de la Politico. 

Citeşte şi


Motivele succesului la români al teoriilor conspiraţiei. Psiholog: „Lipsa încrederii şi educaţia precară“

Teoriile conspiraţiei apărute în jurul coronavirusului. De la tradiţia KGB de dezinformare privind HIV la „2019-nCoV“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite