Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare, iar pentru unii, deloc puțini, fiecare zi reprezintă o provocare ce să pună pe masă. Pe fondul sărăciei, tot mai mulți fură mâncare ca să aibă ce să le dea copiilor.

Șunca și kaizerul sunt ținute în capsule antifurt. FOTO Știri de Cluj
Șunca și kaizerul sunt ținute în capsule antifurt. FOTO Știri de Cluj

La prima vedere, cine ar sta să-i asculte pe politicieni și ar porni de la ideea că economia României a crescut în 2022 cu 4,9% ar fi înclinat să creadă că se află într-un mic paradis în Estul Europei. Iar statistica rece nu arată deloc rău. În ultimii ani, indiferent cine s-a aflat la putere, economia a crescut constant, iar politicienii din toate partidele s-au lăudat rând pe rând pentru bunăstarea pe care pretind că le-o oferă oamenilor. În realitate, lucrurile nu prea stau așa.

Inflația de circa 17%, care a adus în unele cazuri însă scumpiri chiar și cu 200% sau 300%, îi îngenunchează pe oameni, iar pentru tot mai mulți români e o provocare să-și plătească taxele, energia și gazul, iar în plus să găsească bani și pentru mâncare și alte cheltuieli curente.

Pe acest fond, în România a luat amploare un fenomen specific mai cu seamă țărilor foarte sărace, deși izolat poate fi întâlnit și în Occident. Iar în condițiile în care în România salariul minim net nu ajunge nici măcar la 400 de euro, probabil că lucrurile nu se vor opri aici. Cert este că tot mai mulți oameni ajung să fure mâncare din magazine. Iar dacă unii pot fi bănuiți de cleptomanie, în timp ce unii sunt pur și simplu infractori, tot mai mulți dintre cei care recurg la acest gest nu se regăsesc în cele două categorii ci sunt doar mânați de foame și de disperare.

Se fură mâncare și în cele mai bogate orașe ale țării

Confruntate cu acest fenomen, rețelele de hipermarketuri și supermarketuri din România au fost nevoite să se adapteze și să limiteze pagubele.

La Cluj, unde salariul mediu este de 5.000 de lei și este al doilea cel mai bogat oraș al României după București, magazinele alimentare se confruntă tot mai des cu furturile. Poate să pară bizar într-un oraș în care salariile sunt mult peste alte zone ale țării, iar prosperitatea pare la ea acasă. În realitate, chiar și în cele două orașe, Cluj și București, la fel ca în toate localitățile, există zeci de mii, respectiv sute de mii de oameni plătiți cu salariul minim pe economie sau care au venituri cu puțin peste 1.900 de lei.

La nivel național, aproximativ două milioane de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie, dar potrivit datelor oficiale, 34% din populația țării este expusă riscului de sărăcie, din cauza scumpirilor fără limite.

Dispozitivele antifurt, singura soluție a comercianților

„Adevărul” remarca încă de acum doi ani că furturile îi obligă pe managerii magazinelor din București și Cluj să apeleze la dispozitive antifurt. De atunci, fenomenul a luat amploare. Dacă într-un supermarket din Cluj ce aparține unui lanț internațional de magazine german s-au montat dispozitive antifurt pentru salamul de Sibiu, în alte supermarketuri din București și Cluj s-a ajuns în situația în care până și banalele conserve de pește, pe vremuri accesibile oricui, să coste zeci de lei și să fie închise în capsule antifurt.

FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

„Se fură orice se poate mânca, se fură tot din magazin dacă nu facem asta”, a explicat una dintre vânzătoarele dintr-un hipermarket ce aparține unui lanț francez prezent în lumea întreagă cu mii de magazine.

FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

La Cluj, în unele magazine, kaizerul, șunca și unele brânzeturi sunt de asemenea expuse în capsule antifurt. Potrivit Știri de Cluj, numai în ultimul an prețul untului a sărit de la 6 - 7 lei la 18 - 20 de lei. La fel stau lucrurile și în cazul unor brânzeturi, ale căror prețuri practic s-au dublat într-un interval scurt de timp.

FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Ce spun experții

Economiștii atrag atenția că inflația va rămâne în continuare extrem de ridicată. În prezent, ea se apropie de 17%, însă chiar dacă obiectivul BNR de a duce inflația spre 9% la finalul anului, prețurile vor continua să crească.

Vedeam pe diverse comentarii pe Facebook și chiar și prin presă sau pe la radio cumva că: «păi, cum, domne, a scăzut inflația, dar prețurile nu scad». Asta arată cât de rău reușim noi economiștii și profesorii de economie să explicăm lumii care este, de fapt, situația. O rată a inflației mai scăzută nu înseamnă că scad prețurile, înseamnă că prețurile continuă să crească. Atâta timp cât inflația este mai mare decât zero, prețurile vor crește. Normal, dacă inflația e mai mică, prețurile cresc mai încet, adică e ca și cum ai zice: «mașina încetinește, dar de ce nu dă în marșarier.» De aia, pentru că doar încetinește creșterea prețurilor!”, a explicat pentru „Adevărul” economistul Radu Nechita, profesor, cercetător și director al Centrului de Studii Regionale a Universității Babeș-Bolyai Cluj. „Inflație înseamnă creșteri de prețuri ca efect întârziat al creșterii masei monetare”, a mai precizat acesta.

La fel se întâmplă și în alte orașe

Furturile unor produse de pe rafturile supermarket-urilor au înregistrat în toată țara o creștere în ultimii doi ani. În județul Alba, dacă până de curând cele mai multe furturi înregistrate în supermarket-uri și magazine alimentare erau cele de băuturi alcoolice, anul 2022 a adus un nou fenomen: cel al furtului de produse alimentare.

Polițiștii au admis faptul că furtul de alimente este strâns legat de situația economică a populației care s-a înrăutățit, iar prețurile la alimentele de bază aproape s-au dublat. Unele magazine au început să protejeze cele mai sustrase alimente cu sisteme antifurt.

„Predomină furturile de, să spun aşa, lucruri mărunte. Într-adevăr, avem o creştere la furturile din societăţi comerciale, în special aici sunt furturile de pe rafturi. În ultima perioadă, înregistrăm şi furturi de bunuri de consum, adică alimente. Dacă până în urmă cu un an-doi predominau furturile de băuturi alcoolice sau de ţigări, în ultima perioadă înregistrăm şi furturi, cu prejudicii mici, e adevărat, de 10, 15, 20, 25 de lei, de bunuri de consum. Adică alimente”, a spus comisarul şef Mihai Rus, adjunctul comandantului IPJ Alba.

Reprezentantul IPJ Alba a subliniat că ponderea identificării acestor autori este foarte mare din totalul faptelor semnalate. Cele mai multe astfel de furturi au fost înregistrate în zona municipiilor şi oraşelor mai mari din judeţ, mai puţin în zona rurală.

Întrebat dacă unii dintre autorii depistaţi au încercat să-şi justifice gestul prin acela că „au furat de foame”, poliţistul a răspuns că au fost şi „situaţii de genul acesta”. Pe rolul instanțelor din Alba sunt judecate multe dosare de furt din magazine.

Prejudiciul este în general redus, de câteva zeci sau sute de lei. Se fură produse alimentare ce pot fi ascunse în haine: unt, salam, cașcaval, brânză și alte produse alimentare de acest gen.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite