Horea Uioreanu, fostul preşedinte al CJ Cluj, primea „salariu” de la un afacerist. Dădea la schimb bani publici şi bilete gratis la concerte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărturia lui Răzvan Pop, fostul şef de cabinet al ex-preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, dată în şedinţă secretă la ultima înfăţişare în cadrul procesului de corupţie, relevă lucruri demne de un scenariu de film.

Răzvan Pop, cel care ţinea evidenţa mitei luate de liberal, a fost audiat pe 18 martie, la Tribunalul Cluj. Fostul şef de cabinet şi om de încredere al lui Uioreanu a colaborat cu DNA, devenind elementul cheie al acuzării. Judecătoarea de caz i-a refuzat martorului cererea de a fi ascultat prin intermediul mijloacelor audio-video, dintr-o altă  sală de judecată, dar a decis ca şedinţa să fie secretă. Mărturia lui a fost consemnată şi apare în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. Horea Uioreanu se află  în arest la domiciliu într-un dosar de luare de mită în care mai sunt implicaţi trei oameni de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean şi Gabriel Davidescu. 

„Achitarea avea o frecvenţă lunară“

Din mărturia lui Răzvan Pop rezultă că preşedintele CJ Cluj a ajuns să primească lunar bani de la Ioan Bene, om de afaceri clujean, patron de firmă de construcţii care avea în derulare mai multe contracte din bani publici.

„În privinţa sumelor achitate de Bene pentru Uioreanu, precizez că în vara lui 2013 achitarea lor avea o frecvenţă aproape lunară, fapt ce rezultă din evidenţele întocmite“, a susţinut Pop în faţa judecătorilor clujeni. Pop era omul de încredere al lui Uioreanu, care ţinea evidenţa sumelor primite, dar şi făcea diferite plăţi pentru acesta. „Având în vedere că mă ocupam de gestionarea acestor sume, ştiam despre scandenţa anumitor termene respectiv când trebuiau achitate anumite rate bancare sau rate la contractul de leasing şi, în situaţia în care nu aveam bani, îi transmiteam aceasta lui Uioreanu, care uneori îmi avansa bani sau, dacă nu, rezolva în câteva zile“, mai arată Pop. 

Conform procurorilor, Bene i-a plătit lui Uioreanu, în perioada octombrie 2012 - martie 2014, suma de 278.000 lei pentru ca, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit în vederea plăţii contractelor derulate de firma acestuia - SCC Napoca SA.

„În privinţa sumelor achitate de Bene pentru Uioreanu, precizez că în vara lui 2013 achitarea lor avea o frecvenţă aproape lunară, fapt ce rezultă din evidenţele întocmite“

mărturie Răzvan Pop

Teren în Pipera, apartamente în Bucureşti
 

Conform declaraţiei lui Răzvan Pop, Uioreanu câştiga în jur de 3.000 de lei net lunar de la CJ, dar avea cheltuieli de 20.000 de lei. Fostul şef de cabinet a detaliat cheltuiele cele mai importante ale fostului preşedinte al CJ Cluj: 7.000 de lei lunar – rate de leasing, construcţia cabanei de la Tarniţa, rate bancare pentru achitarea celor două apartamente cumpărate pe numele mamei în Bucureşti, rate la creditul pentru cumpărarea unui teren în Pipera, două pensii alimentare. „Am achitat facturi pentru utilităţi la locuinţa inculpatului, salariu bonei, cheltuieli pentru copii sau întreţinerea maşinilor“, a mai detaliat Pop.

Horea Uioreanu la Curtea de Apel FOTO Mediafax

Ex-preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, cheltuia 20.000 de lei lunar

Milionar cerea bilete la concerte

Pop a relatat că Ioan Bene, cu toate că era unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Cluj, „obişnuia să mă sune ca să-i fac rost de bilete la anumite concertele de pe Cluj Arena“. Noul stadion al Clujului este administrat de Consiliul Judeţean, iar o parte din biletele emise la toate evenimente de pe arenă sunt făcute cadou conducerii CJ.

Pop povesteşte că pe data de 9 mai 2014 s-a deplasat la sediul SC Napoca, firma administrată de Bene, pentru a stabili o finanţare de 5.000 de euro pentru realizarea unui sondaj având ca temă imaginea lui Uioreanu şi a partidului în vederea europarlamentarelor. „La finalul întâlnirii, Bene mi-a spus că rezolvă problema şi i-am înmânat mai multe permise de acces pe stadion“, a arătat Pop. În seara aceea, pe Cluj Arena a avut loc meciul „U“ Cluj – Steaua.

Razvan Pop

Laptopul lui Răzvan Pop a ajuns pe mâna DNA după ce a fost aruncat pe malul Someşului.

Laptopul de pe malul Someşului

Unul dintre misterele dosarului Uioreanu este laptopul pe care Răzvan Pop ţinea evidenţa mitei. Pe un document Excell, omul de încredere al lui Uioreanu a scris atât sumele primite, cât şi pe ce erau cheltuiţi banii. „Personal, am ţinut o evidenţă a sumelor de bani pentru a putea dovedi modul în care au fost cheltuite sumele. Am făcut acest lucru voluntar, fără să-mi fi cerut cineva“, mărturiseşte Pop.

La data de 13 martie 2014, când au avut loc primele percheziţii la Consiliul Judeţean Cluj, iar Răzvan Pop a fost dus la audieri la DNA, laptopul unde era evidenţa mitei a fost luat de pe biroul acestui de către un coleg. „După-masă, când am venit de la audieri, am stat la discuţii cu Uioreanu şi Mihai Teaha (avocat şi coleg de partid al lui Uioreanu – n.r.), iar concluzia a fost că laptopul trebuie distrus“, explică ex-secretarul. El a intrat în posesia laptopului abia pe 14 martie, iar pe 15 martie l-a dus în zona barajului din Floreşti şi l-a lăsat pe malul Someşului. Laptopul a stat cel puţin o noapte în iarbă, într-o zonă  unde locuieşte o mare comunitate de romi. Apoi, laptopul a ajuns la DNA şi este una dintre problele principale ale procurorilor. Întrebat dacă a călcat laptopul cu maşina, aşa cum a fost, probabil, instruit, Pop a negat.

„Uioreanu mă chema la el şi îmi dădea lista de lucrări şi îmi spunea să am grijă de ai noşti, prin ai noştri referindu-se atât la firmele care efectuau lucrările, cât şi la primăriile respective, conduse de primari liberali şi ai partidului conservator“ 

mărturie Răzvan Pop
Banii erau verificaţi cu infraroşu

Răzvan Pop a povestit, la mărturie, că s-a întâmplat o dată  ca secretarei lui Uioreanu de la CJ să-i fie lăsat un plic cu o sumă  mare de bani. Atunci, preşedintele CJ l-a trimis să cumpere un pix cu infraroşu „de teamă să nu fie făcătură“. Până la urmă misterul a fost elucidat: banii erau de la un om de afaceri care derula contracte de asfaltare în Cluj.

image

Cabana pe care Uioreanu şi-a construit-o la Tarniţa cu 41.000 de euro. FOTO: clujust.ro

Sistem mafiot de alocare a banilor
 

Uioreanu este acuzat că a pretins de la omul de afaceri Vasile Pogăcean 15% din sumele obţinute din contractele de lucrări derulate în mai multe comune clujene, adică peste 693.000 de lei. Este vorba despre sume alocate de Guvern prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru investiţii în infrastructura şi modernizarea satelor din România. Teoretic, repartizarea sumelor se face pe baza unor criterii clare precum ponderea obiectivelor de investiţii.

Practic, Răzvan Pop a susţinut că alocările se făceau pe criterii politice: „Sumele se împărţeau politic formaţiunilor politice care aveau reprezentanţi în CJ, urmând ca sumele revenite fiecăruia să fie repratizate primăriilor în care erau primari aparţinând acelei formaţiuni politice“. Cu toate că banii erau viraţi în conturile primăriilor direct de Ministerul Administraţiei Publice, Consiliul Judeţean stabilea listele de priorităţi. „Dacă nu erai pe lista de priorităţi, nu aveai acces la fonduri“, a susţinut Pop. Avocatul lui Uioreanu, Tiberiu Ban, l-a întrebat pe fostul şef de cabinet: „Vasile Pogăcean avea nevoie de protecţie din partea lui Uioreanu, având în vedere aceste mecanisme de alocare a sumelor?“. „Da, deoarece mecanismul nu era respectat, existând o prioritizare politică a direcţionării acestor sume“, a răspuns Pop. Întrebat ce atribuţii avea Uioreanu în această repartizare, fostul secretar a spus: „Uioreanu mă chema la el şi îmi dădea lista de lucrări şi îmi spunea să am grijă de ai noşti, prin ai noştri referindu-se atât la firmele care efectuau lucrările, cât şi la primăriile respective, conduse de primari liberali şi ai partidului conservator“. 

Citeşte şi

Martorul-cheie în dosarul preşedintelui CJ Cluj a cerut să fie audiat în altă sală pentru a nu da ochii cu Uioreanu. Judecătoarea a scos afară presa

Consilierul ex-preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, care ţinea evidenţa mitei pe care acesta o încasa, a depus astăzi mărturie în şedinţă secretă. El a cerut să fie audiat în altă sală de judecată prin intermediul mijloacelor audio-vizuale. Istanţa a respins cererea, având în vedere şi opoziţia avocaţilor apărării, însă a ales o soluţie de compromis: scoaterea ziariştilor din sală.

Primul termen în „dosarul Uioreanu”: inculpaţii au ales să tacă. Avocaţii au cerut reaudierea martorilor

La primul termen în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, este acuzat de luare de mită, acesta a ales să nu dea declaraţii în faţa instanţei. Singurul care a vorbit a fost Gabriel Davidescu, care a susţinut că nu a luat mită de la fostul preşedinte al CJ.

Procesul lui Horea Uioreanu, fostul preşedinte al CJ Cluj, a început cu o amânare

Procesul lui Horea Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a început joi, 12 februarie, cu o amânare pe 2 martie.

Un nou dosar penal pentru Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj. DNA a pus sub acuzaţie un fost subofiţer SRI şi pe fostul subprefect Anca-Elena Albu, fost subofiţer în cadrul SRI, a fost pusă sub urmărire penală de către DNA fiindcă că i-a permis lui Horea Uioreanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, să aibă acces la informaţii care nu erau destinate publicităţii.

UPDATE Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, rămâne în arest preventiv. El este cercetat de DNA într-un nou dosar Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, rămâne în continuare în arest, după ce magistraţii Curţii Supreme au decis să respingă contestaţia.

VIDEO Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reţinut. Este acuzat de luare de mită, complicitate la spălare de bani şi fals Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horia Uioreanu a fost reţinut după şase ore de audieri. El a părăsit sediul DNA într-o maşină a instituţiei, însoţit de doi anchetatori. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite