Guvernul maghiar, investiție uriașă în Cluj. Cum arată hotelul Melody după ce a fost transformat în centru cultural maghiar FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul maghiar a investit aproape 7 milioane de euro pentru achiziționarea și reabilitarea hotelului Melody, o clădire-simbol a Clujului. Zilele trecute, a fost finalizat proiectul de reabilitare a clădirii care va deveni centru cultural maghiar.

Hotelul Melody a fost transformat în centru cultural maghiar. FOTO: Decorint
Hotelul Melody a fost transformat în centru cultural maghiar. FOTO: Decorint

Guvernul maghiar, prin intermediul Univeristății Sapientia, a finalizat, zilele trecute, investiția de transformare a fostului Hotel Melody din centrul Clujului, în centru cultural maghiar. Aici va funcționa Fundaţia Casa Tradiţiilor din Transilvania.

„Am finalizat cu succes proiectul de reabilitare a fostului Hotel Melody, deținut azi de Universitatea Sapientia, clădire reprezentativă a centrului istoric protejat al municipiului Cluj-Napoca”, se arată într-o postare a unei companii de construcții din Cluj-Napoca.

Reabilitarea a costat circa 6 milioane de lei (1,2 milioane de euro). „Finanţarea lucrărilor este asigurată de Guvernul Ungariei, prin Fondul Bethlen Gábor”, a precizat rectorul Universității Sapientia -Dezső Szenkovics, în martie 2023, când au început lucrările. 

 Clădire-simbol a Clujului, fostul Hotelul Melody a fost achiziționat, în 2020, de Fundația Sapientia cu 5,6 milioane de euro. Fundația este finanțată de Fondul Bethlen Gábor înființat de Guvernul Republicii Ungare.

„După luni de muncă dedicată și eforturi colective, această bijuterie arhitecturală a orașului nostru și-a recăpătat splendoarea de odinioară dar și funcționalitatea la capacitate maximă”, se mai arată în postarea companiei care a realizat reabilitarea. 

 Postarea a fost însoțită de mai multe fotografii. 

Cum arată Hotelul Melody, clădire-simbol a Clujului transformată în centru cultural maghiar

Hotel transformat în centru cultural cu bani de la guvernul maghiar

Emőd Farkas reprezentantul Fundaţiei Sapientia a explicat că în clădirea Melody se vor desfăşura activităţi ale Universităţii Spaientia, respectiv cele derulate în cadrul specializării „coregrafie”. În afară de programul universităţii, aici se vor desfăşura activităţile Fundaţiei „Casa tradiţiilor ardeleneşti”, „un partener strategic al Casei Tradiţiilor din Ungaria şi Casa Tradiţiilor din Reţeaua Bazinului Carpatic”, conform siteului fundaţiei.

Acastă fundaţie, înfiinţată de Fundaţia Sapientia, are ca scop păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor maghiare din Transilvania.

Rectorul Sapianetia, Dezső Szenkovics a declarat pentru publicația maghiară MTI că la clădirea fostului hotel de trei stele au fost efectuate atât lucrări de reabilitare interioară, cât şi de renovare exterioară. Au fost refăcute faţada şi întreaga structură a acoperişului. Renovări s-au făcut şi la subsol, precum şi la curtea interioară aflată la primul etaj al clădirii monument istoric. Au fost modificate și camerele de la primul etaj.  

Odată cu renovarea completă, destinaţia clădirii a fost schimbată. În incinta fostei pivniţe vor putea fi organizate evenimente de dans, mici concerte de muzică populară, expoziţii şi alte evenimente.

La parterul clădirii, în locul fostei bucătării se vor desfăşura activităţile educaţionale ale Casei Tradiţiilor din Transilvania, în timp ce fostul restaurant de la parter va fi transformat într-un spaţiu comunitar, unde vor fi ţinute conferinţe, expoziţii şi concerte.

La primul etaj vor exista birouri, spaţii de predare pentru secţia de Artele Spectacolului a Universităţii Sapientia, precum şi un studio de dans, iar la etajul doi vor funcţiona în continuare camere de oaspeţi destinate invitaţilor celor două instituţii.

În fosta clădire Melody se vor desfășura activități culturale. FOTO: Decorint
În fosta clădire Melody se vor desfășura activități culturale. FOTO: Decorint

Hotelul care i-a găzduit pe Johannes Brahms şi Franz Liszt

Clădirea Hotelului Melody apare în peisajul urban al Clujului la jumătatea secolului al XIX-lea. Înainte de apariţia maiestuoasei clădiri a hotelului, pe acel loc existau două clădiri în care funcţionaseră Biroul Fiscal al Clujului, care s-a transformat ulterior în berăria ,,Fiskus” şi o a doua clădire în care se afla hotelul ,,Pannónia”, conform istoricului Ioan Ciorca, în cartea „Palatele clujene şi clădirile de patrimoniu” (2017).

Printre cele mai cunoscute personalităţi ale culturii universale care au venit aici, la Hotel Melody, au fost compozitorul romantic german Johannes Brahms, pianistul şi compozitorul maghiar Franz Liszt şi arhiepiscopul de Eger, József Samassa, arată sursa citată.

În anul 1890, această clădire a Clujului a fost reconstruită după planurile arhitecţilor Antal Oriold şi Benedek Endstrasser care au adus câteva modificări întregului ansamblu, conferindu-i monumentalitatea de astăzi prin unificarea celor două construcţii anterioare, soluţie marcată ingenios printr-un turn înalt.

Astfel, această clădire este transformată în hotelul Központi Szállo, adică Hotel Central, eveniment ce semnifică începutul unei lungi perioade în care edificiul nu îşi va schimba prea mult funcţionalitatea.

Pentru câteva decenii, în perioada interbelică, clădirea Hotelului Central va deveni sediul unei organizaţii caritabile – „Societăţii Surorilor Sociale” (Szociális Nóvérek Társasága) – iar la etajul al doilea al edificului va funcţiona o capelă.

După al Doilea Război Mondial şi după evenimentele care s-au succedat, în clădirea frumosului hotel va funcţiona un cămin studenţesc şi Restaurantul „Pescăruşul” (Sirály). La jumătatea secolului XX, clădirea redevine hotel, unde funcţiona totodată şi primul bar de noapte din Clujul postbelic, loc în care evolua o orchestră profesionistă de jazz, arată istoricul Ioan Ciorca în cartea amintită.

Fostul Hotel Melody transformat în centru cultural maghiar. FOTO: Decorint
Fostul Hotel Melody transformat în centru cultural maghiar. FOTO: Decorint

Hotel de 3 stele în centrul oraşului

Hotelul Melody Central este situat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în centrul istoric, fiind una dintre cele mai bine amplasate unităţi turistice din oraş.

Hotelul, clasificat de 3 stele, are 26 de camere plus „săli spaţioase care facilitează întâlniri pentru 80/120 de oaspeţi, posibilităţi de organizare de banchete, conferinţe, seminarii, dineuri, aniversări”, se arată pe site-ul hotelului.

Guvernul maghiar a investit circa 7 milioane de euro pentru cumpărarea și transformarea Hotelului Melody în centru cultural maghiar.

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite