O bijuterie arhitecturală din România își recapătă strălucirea de altădată. Picturi rare descoperite sub tencuiala groasă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe picturi importante au fost descoperite la renovarea unei clădiri din centrul Piteștiului. Imobilul, monument de patrimoniu național, a fost proiectat de Ion Socolescu, părintele societății arhitecților români.

Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna Pitești Foto: CJ Argeș
Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna Pitești Foto: CJ Argeș

Clădirea, construită în 1886, a avut destinația inițială de sediu al Primăriei Pitești, iar din 1970 a devenit Galerie de Artă, preluând din anul 2004 numele lui „Rudolf Schweitzer-Cumpăna“, ca omagiu adus pictorului din Pitești pentru cele 147 lucrări de pictură și grafică donate urbei sale natale.

Bijuteria arhitectonică, situată în centrul Piteștiului, vizavi de Primăria Pitești, trece printr-un amplu proces de restaurare și conservare. Execuția lucrărilor de la Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” este, în acest moment, la 95%, urmând a se finaliza în luna iunie, conform reprezentanților Consiliului Județean Argeș.

Se lucrează în prezent la obținerea autorizațiilor de funcționare și la partea de dotare a imobilului.

Lucrarea are o valoare totală de 19.965.407,09 lei cu TVA, este realizată de firma S.C. Euras S.R.L. și a început în 2019, printr-o finanțare cu fonduri europene obținută de Consiliul Județean Argeș.

Și pereții din interiorul Galeriei au devenit opere de artă

Monumentul istoric, de clasa A, avea nevoie urgent de lucrări de consolidare. „După o lungă perioadă de timp ne apropiem de finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurere a unei adevărate bijuterii arhitectonice a Piteștiului și Argeșului. Intervenția, în ceea ce privește structura de rezistență, instalațiile, acoperiș, inclusiv tencuială, era absolut necesară”, spune Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș, instituție care are în subordine Galeria de Artă.

Lucrările de consolidare și reabilitare au scos în evidență picturi sau lucrări de artă care au fost ascunse de straturi mai noi de tencuială sau zugrăveală. Au fost găsite picturi inedite de care nimeni nu știa, care au fost, de asemenea, restaurate.

Față de documentația inițială au fost și lucruri neprevăzute, care au apărut pe parcursul lucrării. În interior, pereții erau acoperiți cu un strat de vopsea, probabil între anii `50-`70. După înlăturarea acestui strat de vopsea s-au găsit componente artistice, picturi originale realizate la 1885, ulterior în 1886 clădirea fiind dată în folosință. A fost o surpriză pentru toată lumea“, a mai precizat Cornel Popescu.

Una dintre cele mai importante lucrări restaurate o reprezintă o pictură cu stema României, după cum susține Consiliul Județean Argeș. 

Înainte când urcam scara aveam tablouri, sculpturi, de fapt acum acolo nici nu le mai putem pune pentru că însăși pereții sunt opere de artă. Nu s-a știut de aceste picturi și au fost făcute eforturi substanțiale. A fost și motivul pentru care s-a prelungit termenul de finalizare a lucrării pentru că altfel ar fi fost de anul trecut gata”, a mai spus directorul Muzeului Județean Argeș.

Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” urmează a fi deschisă publicului pe parcursul acestui an, după o pauză de cinci ani.

Aproape 1.200 de lucrări de artă modernă și contemporană vor fi readuse în atenția iubitorilor de artă. Dintre acestea regăsim opere reprezentative ale picturii românești, incluse în Patrimoniul Cultural Național, cu valoare națională și internațională, semnate de mari pictori precum: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Ion Țuculescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu etc.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite