Găselnița la care recurg românii pentru o casă ieftină. „Una peste alta, merită”

0
0
Publicat:

Prețurile imobiliarelor au explodat în România, iar oamenii caută tot felul de soluții pentru a găsi locuințe la prețuri rezonabile. Unii dintre ei spun că au găsit soluții, însă de cele mai multe ori acestea vin la pachet cu numeroase riscuri.

Apartamentele luate de la executări silite sunt mai ieftine. FOTO Pixabay
Apartamentele luate de la executări silite sunt mai ieftine. FOTO Pixabay

Înnebuniți de prețurile imense de pe piață, românii caută soluții disperate pentru a-și achiziționa casa mult visată. Și pentru că prețurile nu sunt pentru orice buzunar, iar băncile au înăsprit condițiile pentru creditare, în timp ce ratele au explodat, unii dintre cei aflați în căutare sunt gata să riște oricât.

Astfel, tot mai mulți români iau în calcul să-și  ia una dintre casele executate silit și care sunt de obicei vândute mult mai ieftin.  O femeie aflată în căutarea unui apartament a vrut să afle ce riscă pentru o locuinţă executată silit de către o bancă sau o instituţie a statului, prin intermediul unui executor judecătoresc. Și pentru că nu a găsit încă răspunsul, a pus întrebarea pe grupul de Facebook Buget de familie.

„Am și eu o întrebare, a reușit cineva să achiziționeze prin licitație o proprietate ce s-a aflat pe lista proprietăților executate silit? Căutăm să achiziționăm o locuință și cum prețurile sunt care sunt, ne-am gândit și la această variantă, dar oare este sigură? Este rentabilă?”, a întrebat femeia.

Reacțiile au fost diverse, iar în timp ce unii au încurajat-o să încerce, alții au avertizat-o la ce riscuri se expune sau i-au dat sfaturi cum să procedeze.

„În 2019, apartamentul unor vecini, care locuiau în aceeași scară de bloc cu mine, a fost scos la licitație pentru neplata unor credite. Locuința a fost cumpărată de un cuplu care de atunci locuiește în acel apartament. Nu cunosc detalii legate de preț și proceduri, însă prețul clar poate fi unul mai mic decât cel de pe piață pentru acea locuința, iar de sigur, e sigur, nu are nimeni dreptul să vină să vă scoată afară. Foștii proprietari dacă au ceva de împărțit, e cu executorii, creditorul unde nu au plătit, nu cu voi”, a scris cineva.

Avantajos dacă îți asumi riscurile

Un alt membru al grupului i-a dat asigurări că este avantajos, dar a prevenit-o că de multe ori apartamentele respective se află în condiții deplorabile, astfel că implică investiții serioase, ulterior: „Da, este avantajos, de obicei mai trebuie să investești, deoarece de cele mai multe ori proprietarii care sunt executați silit nu lasă proprietatea în condiții bine, dar una peste alta merită!”

Au fost și voci care au sfătuit-o să nu apeleze la acest lucru și au prevenit-o că riscă să se judece ani la rând cu proprietarii casei pe care ar cumpăra-o de la executări silite.

„La licitație vin două-trei persoane, sunt samsarii de imobile, știu ce să facă. Apoi, dacă chiar reușești să iei ceva, trebuie să te lupți cu foștii proprietari să îi scoți din imobil, cu executorul și poliția. Poți să te uiți doar la imobilele deținute de bancă, și libere, sau atribuite prin negociere directă cu proprietarul”, a subliniat cineva.

„Nu fă prostia asta, sunt oameni care de ani de zile se chinuie să între în casele cumpărate așa, cu bani mulți dați la avocat și nervi pierduți. Cumpără o casă la care ai acces cu credit ipotecar sau o casă mai mică dacă ai mai mulți bani strânși și nu vrei să faci credit. Acum sunt dobânzile mari, nu este cel mai bun moment, e undeva la 8.55 fixă pe 5 ani la BCR. Ca să îți faci o idee, în august anul trecut era 5.78, noi așa am prins și tot mi se pare mult pentru buzunarul omului de rând. Dacă ai bani strânși și nu vrei credit, încearcă să iei ceva confort 2 și și te muți la mai mare, dacă situația ta îți va permite”, a completat altul.

În sfârșit, un membru al grupului a sfătuit-o să cumpere de la persoane juridice aflate în insolvență și nu de la persoane fizice.

Consultanța se oferă contracost - mergeți la un avocat, nu mai întrebați pe grupuri unde toți își dau cu părerea și au ei un văr de gradul 14 care a trecut prin asta. Cel mai ușor e să luați de la persoane juridice în insolvență. Puteți să cumpărați și de la ANAF sau de la bejuri. Bejurile publică anunțurile pe unejr.ro, anaf pe siteul propriu, iar firmele în insolvență pe site-urile practicienilor în insolvență. Căutați imobilul înainte să îl cumpărați. Vedeți dacă e locuit, ce vecini sunt etc. Luați în considerare că în 80% din cazuri trebuie să renovați, fie au fost distruse de foștii proprietari, fie proprietarii sunt plecați de câțiva ani”, a spus acesta.

Femeia care a pus întrebarea a revenit cu detalii. „Avem ceva strâns, dar nu sunt suficienți pentru a reuși sa cumpărăm ceva fără a fi nevoie și de credit și mai avem și doi copilașii micuți!”, a scris ea.

O soluție ar fi, a scris cineva, să caute dezvoltatori imobiliari aflați în insolvență și care sunt obligați să vândă la prețuri mult sub cel al pieței.

„O altă variantă ar fi cea de insolvență. Există dezvoltatori care au dat faliment înainte să vândă toate imobilele construite sau persoane juridice care au intrat în insolvență aveau sediul în apartamente. Mult mai probabil să fie libere în momentul achiziției. Tot prin licitație publică se vând”, a spus acesta.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite