FOTO-VIDEO Zâna bună din scaunul cu rotile. O clujeancă a creat un centru de recuperare pentru cei cu nevoi speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilinca Rotariu a transformat nevoia sa într-o realitate. A deschis un Centru de Recuperare Medicală FOTO: Andrei Neamţu
Ilinca Rotariu a transformat nevoia sa într-o realitate. A deschis un Centru de Recuperare Medicală FOTO: Andrei Neamţu

Ilinca Rotariu, o tânără ţintuită în scaunul cu rotile în urma unui accident, a deschis un centru de recuperare medicală la Cluj-Napoca.

Ilinca Rotariu este o tânără de 26 de ani care a deschis marţi, la Cluj-Napoca, un centru de recuperare medicală pentru persoanele cu nevoi speciale, pe care viaţa le-a adus în scaune cu rotile, dar şi pentru cele care suferă temporar de diverse afecţiuni ale coloanei, ale spatelui ori ale picioarelor.
Povestea acestui centru este, de fapt, povestea Ilincăi, ambiţia ei de a merge înainte deşi a rămas infirmă, în urma unui accident rutier. Şi nu doar ambiţia, ci şi forţa de a arăta tururor că se poate avea o viaţă de calitate şi din scaunul cu rotile, că nu este decât un alt început.

„Nu m-aş fi gândit înainte de accident să deschid un astfel de centru. Dar pentru că am ajuns în această situaţie şi pentru că am avut foarte mare nevoie, am transformat nevoia asta într-un vis, într-o dorinţă care acum este o realitate şi un început, un început spre un proiect mult mai mare. Îmi doresc să nu rămânem la nivelul unui centru de recuperare, ci să ne dezvoltăm şi să fim o adevărată mişcare“, spune Ilinca Rotariu.

Centrul, care se numeşte „Tarra“, oferă servicii de kinetoterapie, laseroterapie, magnetoterapie, fizioterapie, masoterapie şi termoterapie. Specialiştii care lucrează acolo sunt recunoscuţi în recuperare medicală şi post-traumatică, ajutând momentan aproape 15 persoane de diverse vârste. Aparatele centrului sunt toate de ultimă generaţie, procurate din resursele familiei Rotariu şi din donaţiile prin programul 2% din impozitul pe venit.

Ilinca Rotariu este o optimistă convinsă, o vorbăreaţă fără pereche, zic prietenii ei, şi un om căruia nu-i dispare zâmbetul de pe chip. Îi place muzica, cântă la pian, adoră călătoriile şi nici nu se gândeşte să nu profeseze ca peisagist, specializare pe care a început-o înainte de accidentul ce i-a schimbat viaţa.

image

Foto

Clujeanca Ilinca Rotariu a deschis un centru de recuperare pentru cei cu nevoi speciale
image

Iubeşte tigrii, fapt ce se vede şi din cămaşa cu ţinte pe care a purtat-o la deschiderea centrului. Crede că are ceva din puterea acestui animal, mai ales că e născută sub acest semn în zodiacul chinezesc. În plus, are propriile sale metode de a convinge oamenii şi de a-i învesel

„Luni vorbeam cu Lucian, un tânăr care face terapie la centrul nostru, şi am încercat să îl convingem să se lase filmat de jurnalişti. Iniţial, nu a vrut, dar apoi a zis da, cu condiţia ca eu să îi cânt la pian piesa principală din filmul „Piraţii din Caraibe“. Aceea e o piesă scrisă pentru orchestră, nu pentru pian, deci îmi va fi greu, dar dacă i-am promis, trebuie…“, mărturiseşte Ilinca.

„Tarra“, moştenirea Ilincăi

Ea povesteşte că ideea acestui centru i-a venit în 2009, la un an după accident. L-a gândit ca pe un loc unde pacientul să se poată trata atât cât este nevoie, la costuri rezonabile. În acelaşi an a înfiinţat Asociaţia „Raluca Ilinca“, pentru a reuşi să obţină sponsorizări şi banii necesari să deschidă acest centru, căruia, nu întâmplător, i-a zis Tarra, care în sanscrită înseamnă „stea“.
„Romanul meu preferat este «Pe aripile vântului», iar acolo domeniul drag personajul central se numeşte „Tarra“. În roman, Tarra este moştenirea eroinei, domeniul pe care îl iubea foarte mult, iar în realitate e, într-un fel, moştenirea mea“, spune clujeanca.

Întrebată cum şi-a găsit tăria de a merge înainte, Ilinca a zis: „Nu ştiu cine ar putea răspunde la întrebarea asta. Fiecare avem dreptul să credem că forţa de a merge înainte vine de undeva. Mereu am fost o persoană optimistă şi credincioasă. Cred că şi credinţa ajută. Am simţit asta“, mărturiseşte tânăra.

Momentul care a schimbat totul

Prietena Ilincăi, Gabriela Culda, o tânără avocată din Cluj, spune că a fost împreună cu Ilinca într-o excursie în SUA, cu o lună înainte de tragicul moment, şi că ar fi urmat să se revadă în weekendul în care Ilinca a avut accidentul de maşină, în urmă cu 4 ani.
Ilinca a fost nevoită să-şi întrerupă studiile – ea fiind în anul IV la Peisagistică –, pentru a urma tratamentul post-operatoriu. După accident au fost două operaţii complexe la coloană, iar Ilinca a rămas cu o paralizie permanentă de la mijlocul trunchiului în jos.

Au urmat tratamente peste tratamente, drumuri peste drumuri, greutăţi dublate şi de moartea tatălui, la doi ani după accident. „Nu îmi e greu să vorbesc despre accident pentru că nu îmi aduc aminte ce s-a întâmplat. După a fost o perioadă foarte grea. Am venit acasă, am început terapia. În spital am întrebat care sunt paşii următori. Lumea nu ştie. Medicii ştiu partea lor, asistentele, partea lor, şi nimeni nu ştie să te îndrume ce să faci în momentul în care ai ieşit din aria lor“, explică tânăra.

Din auzite şi la recomandările medicilor, au început să meargă la centrele de recuperare din ţară, adică la Cluj, Felix, Zalău şi la Techirghiol. Pe moment a fost o soluţie, pentru că în acele clipe nu este timp să analizezi dacă e normal sau nu să te muţi dintr-un spital în altul pentru terapie. Legea permite efectuarea, gratuit, a doar 10 zile de tratament, o dată la 6 luni, în condiţiile în care paralizia se ameliorează doar prin exerciţii fizice zilnice.
„Dacă vrei să te ocupi strict de partea de recuperare, atunci trebuie să renunţi la tot, la viaţă socială, la întâlniri cu prietenii şi nu cred că asta e varianta potrivită. În plus, legea îţi permite să faci 10 zile terapie la 6 luni într-un spital, iar eu aveam nevoie  zilnic. Aşa ne-a venit ideea cu «Tarra»“, povesteşte Ilinca Rotariu.

A plâns o singură dată în patru ani

Familia tinerei i-a fost alături pe tot acest drum. Fratele ei, Cătălin Rotariu (29 de ani, inginer constructor), spune că în acele momente mergi înainte din inerţie. Cătălin s-a transformat în „picioarele“ surorii lui şi a dus-o cu maşina la centrele de recuperare din ţară recomandate de medici. „O vedeam zâmbind şi cu asta spun totul. În cei patru ani am văzut-o o singură dată plângând şi atunci a fost pentru un prieten de-al ei care avea necazuri“, spune Cătălin Rotariu. La fel de tare a fost şi mama Ilincăi, Rubinca Rotariu. „Poate sună banal, dar în acele zile mă rugam în genunchi, plângând, ca să-mi păstrez mintea întreagă şi să pot fi alături de Ilinca şi să o ajut“, mărturiseşte mama.

Cel mai nou centru de recuperare din Cluj

Centrul „Tarra“ se află în cartierul clujean Mănăştur, în apropierea unei vechi biserici al cărei nume, „Calvaria“, aduce parcă aminte de greutăţile prin care a trecut Ilinca Rotariu. Tânăra îşi doreşte ca «Tarra» să fie de ajutor pe toţi cei care au nevoie de recuperare medicală.

„S-a investit mult în centru. Nu mă pricep la cifre. Oricum e o sumă mare“, afirmă tânăra. Doar aparatele au costat aproape 20.000 de euro. Per total, din ochi, investiţia în „Tarra“ se ridică la circa 50.000 de euro.Centrul este deschis zilnic, iar accesul se face pe bază de abonament telefonic.
Acum, centrul are cinci specialişti, care oferă sfaturi profesioniste şi servicii de kinetoterapie, electroterapie, laserterapie, ultrasunet, evaluare reumatologică, ortopedică şi neurologică, magnetoterapie, parafină, masaj. Aparatele sunt performante, de ultimă generaţie. La „Tarra“ pot urma tratament şi cei care acuză banale dureri de spate.

De ce ar mai avea nevoie
Necesităţile ar consta în aparatură.

„Am mai avea nevoie de un laser performant, care ameliorează sau chiar tratează durerile pacienţilor, dispozitiv care costă aproximativ 15.000 de euro. Ne mai trebuie şi un aparat care ajută la susţinerea verticală a pacienţilor cu probleme locomotorii. Acesta costă 3.000 de euro. Ne gândeam să oferim şi servicii de hidroterapie şi zooterapie“, adaugă Ilinca Rotariu.


La centrul „Tarra“ nu există deocamdată un consilier psihologic, dar Ilinca speră să rezolve şi această problemă.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite